Droge huid? Glycerine is hét wonderingrediënt

Zelfs als je niet veel weet over glycerine, is de kans groot dat je wat ervaring hebt met deze stof. Glycerine is namelijk een van de meest gebruikte ingrediënten in huidverzorgings- en cosmeticaproducten. Dat komt omdat het bestanddeel op het gebied van persoonlijke verzorging vrijwel alle vakjes aan vinkt: het is veilig, betaalbaar, gemakkelijk te krijgen en het zorgt er bovendien voor dat je huid er goed uitziet. Wat is glycerine precies en hoe kun je het gebruiken voor het beste resultaat? In dit artikel lees je alles over glycerine voor je gezicht.

Wat is glycerine?

Glycerine is een humectant, een bevochtigingsmiddel ofwel wateraantrekkende stof waar je huid beslist blij van wordt. Alsof elke huidcel zijn eigen zwembadje heeft gekregen – zo wordt glycerine ook wel aangeduid door liefhebbers. Een huid die voldoende is gehydrateerd zal er bovendien jeugdiger uitzien. Stralend, stevig en vol van aanblik, met minder zichtbare fijne lijntjes en rimpels. Hierbij is glycerine zelf een kleur- en geurloze vloeistof afkomstig van planten. Een bijzonder krachtig ingrediënt waarmee tegenwoordig vele moisturizers alsook dag- en nachtcrèmes zijn verrijkt.

Wat doet glycerine voor je huid?

Zie glycerine als een spons die water naar de buitenste huidlaag, het oppervlak, toetrekt. Het kan hiernaast water aantrekken uit diepere huidlagen of zelfs uit de lucht halen, mocht je je in een vochtig klimaat bevinden. Hiernaast vertraagt glycerine de verdamping van vocht op het huidoppervlak, zodat eventuele chronische winterdroogte geen kans maakt. Wat glycerine dus doet voor de huid is het op elke mogelijke manier van extra vocht voorzien.

Wat kan ik met glycerine?

Je kan glycerine smeren middels een crème of hydraterende reiniger, maar er zijn nog wel meer toepassingen voor glycerine. Wat kan je allemaal met glycerine: het is vooral geschikt voor verzorgingsproducten. Zo wordt glycerine verwerkt in vochtinbrengende crème, shampoo, vaatwasmiddel, tandpasta, wasmiddel, scheerschuim en schoonmaak doekjes. Wat je dan precies kan met glycerine voor het gezicht:

  • Glycerine verbetert een droge, schilferige huid;
  • Glycerine dient als huidbevochtiger en toner;
  • Glycerine houdt je lippen zacht en soepel;
  • Glycerine helpt gebarsten hielen herstellen en het voorkomt pluizig haar;
  • Glycerine wordt ook gebruikt als ingrediënt in een verscheidenheid aan (vooral bewerkte) voedsel- en drankproducten om vocht vast te houden, suikerkristallisatie te voorkomen en een zoete smaak en textuur toe te voegen.

Wanneer wil je glycerine smeren?

Vooral in het najaar als de huid extra droog is. Met andere woorden, je te maken hebt met een trekkerig ‘winterhuidje’. Dan pak je er het liefst een goede moisturizer (hydraterende verzorging) bij met ingrediënten waar een uitgedroogde, gebarsten huid om schreeuwt. Handig om te weten: moisturizers zijn doorgaans voorzien van drie typen ingrediënten. Zo zijn er zogenaamde ‘afsluitende moisturizers’ die de huid helpen om een beschermende barrière over de huid te leggen zodat vocht niet kan ontsnappen. Verder zijn er emolliënten, verzachtende middelen, die ruwe delen van de huid verzachten op cellulair niveau. Vaak zijn dit oliën die water afstoten. Ze kunnen verbeteren hoe de huid aanvoelt, maar ze hydrateren niet zozeer. En tot slot is er dan nog glycerine, aanbevolen door veel huidexperts.

In welke huidverzorging zit glycerine?

Glycerine is een bestseller onder de hydraterende huidverzorgingsproducten. Het ingrediënt wordt gevonden in verschillende huidverzorgingsproducten, waaronder dag- en nachtcrèmes. De belangrijkste eigenschap van glycerine is dus de hydraterende kwaliteit waarbij het waterverlies tegengaat. Ideaal voor een gevoelige of een droge huid. Onderzoek heeft aangetoond dat glycerine kan helpen bij terugkerende huidaandoeningen, zoals psoriasis. Hoe dit precies werkt? Glycerine kan de groeicyclus van huidcellen reguleren, volgens het onderzoek.(1)

Is glycerine veilig om te smeren?

Ja, Glycerine is volkomen veilig om op de huid te gebruiken. Ook wanneer je een gevoelige huid hebt of bijvoorbeeld zwanger bent. Dit is de reden dat het wordt verwerkt in veel huidverzorgingsproducten. Zo bevat de huidverzorging van Vichy glycerine, en wel van 100% natuurlijke oorsprong. Dit ingrediënt wordt gesynthetiseerd uit twee planten, namelijk raapzaad en palmolie.

Waarom is glycerine ineens zo populair voor een gezond ogende huid?

Naast Hyaluronzuur is glycerine momenteel een van de meest gewilde huidverzorgingsproducten op de markt. Glycerine staat ook wel bekend als glycerol, of glycerin – de Engelse benaming. Eerder hebben we al uitgelegd wat glycerine is, maar om iets dieper in de materie te duiken: het is een hygroscopisch molecuul en vergelijkbaar met een ander sterk hydraterend ingrediënt, hyaluronzuur. Beide ingrediënten zijn ertoe in staat om water aan te trekken en vast te houden. Hierdoor blijft de huid gedurende de hele dag goed gehydrateerd.

Glycerine gebruik: hoe kun je glycerine het beste gebruiken in huidverzorging?

Interessant feitje: uit onderzoek blijkt dat glycerine het beste werkt in combinatie met andere ingrediënten. Gebruik glycerine bijvoorbeeld in combinatie met ureum waardoor hydraterende crèmes en andere producten volgens onderzoek (2) beter in de huid kunnen doordringen. Andere onderzoeken (3) wijzen uit dat de mix van jojoba olie en glycerine het vochtpeil van de huid tot maar liefst 24 uur lang kan verbeteren door trans-epidermaal waterverlies te voorkomen. Het gebruik van glycerine samen met andere verzachtende ingrediënten wordt dus zeker aanbevolen voor gezicht en lichaam.

Plantaardige glycerine

Plantaardige glycerine, ook bekend als glycerol of glycerine, is een heldere vloeistof die meestal wordt gemaakt van soja-, kokos- of palmolie. Het is geurloos en het heeft een milde, zoete smaak met een stroopachtige consistentie. Plantaardige glycerine is vooral populair in de cosmetische industrie. Glycerine en plantaardige glycerine zijn meestal een en hetzelfde. Glycerine is een bijproduct van de zeepproductie. Het kan synthetisch zijn, afgeleid van planten (meestal sojabonen) maar in zeldzame gevallen ook van dieren (meestal van de talg van het dier). Het kan ook een mengsel zijn van zowel dierlijke als plantaardige oliën. Vichy is niet 100% vegan, wat betekent dat sommige van de producten ingrediënten bevatten die zijn afgeleid van dieren of diens bijproducten. Vichy gebruikt glycerine in tal van producten waaronder dagelijkse booster Minéral 89, maar ook Liftactiv Serum 10 Supreme en Aqualia Thermal’s Frisse Oogbalsem. Glycerine werkt ook hydraterend in een reinigingsproduct. Inderdaad, in een cleanser in plaats van puur een crème. Bij het reinigen van de huid is het belangrijk om vuil en olie te verwijderen, maar tegelijkertijd de gezondheid van de buitenste huidlaag te bewaken. Een ingrediënt zoals glycerine kan helpen om het hydratatieniveau op peil te houden en huidirritatie te voorkomen tijdens je dagelijkse reinigingsritueel. Probeer bijvoorbeeld eens Vichy Puréte Thermale reinigingsmelk, eveneens geschikt voor een gevoelige huid.  

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14675200/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23643739/
3.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19146603/

De redactie

Meest gelezen