OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Dit zijn de vier cycli van haargroei en zo groeit haar sneller

Bij ieder volwassen mens, man of vrouw, bestaan er drie fasen van haargroei. De eerste is de anagene fase, de tweede staat bekend als de catagene fase en de derde fase wordt de telogene fase genoemd. Sommige experts verwijzen ook naar exogen, het vrijkomen van de haarschacht, als een vierde fase. Wanneer er iets in een van deze fases niet optimaal verloopt dan kan dit effect hebben op zowel de kwaliteit van je haar als hoe snel en hoe lang je haar in totaliteit groeit. Veel ligt ook al genetisch vast, maar met de juiste verzorging kun je je haar wel een handje helpen om sneller, sterker en langer te groeien.

De vier fasen van haargroei

Vooral de anagene fase is belangrijk voor sterke, gezonde haargroei maar uiteindelijk tellen alle fasen mee. Dit zijn de verschillende fasen die invloed hebben op jouw haargroei.

De Anagene ofwel groeifase van je haar

Ook bekend als de 'groeifase' of 'actieve fase', is de anagene fase de periode wanneer de cellen in de wortel van je haar het snelst delen, zodat er meer nieuw haar wordt gevormd. Tijdens de anagene fase groeit je haar ongeveer 2,5 cm per maand (dus ongeveer 15 cm per jaar), en sneller in de zomer dan in de winter. Deze fase van de haargroeicyclus duurt gemiddeld 3 - 5 jaar, dus een haargroei over de volledige lengte van gemiddeld 45 tot 75 cm. De anagene fase is over het algemeen langer bij mensen van Aziatische afkomst en kan wel tot 7 jaar duren – wat betekent dat bij sommige mensen met de juiste genen het haar tot wel één meter lang kan worden.

De Catagene fase

Na de anagene fase beland je haarcyclus in een korte overgangsfase die bekend staat als de catagene fase. Deze fase luidt het einde van de actieve haargroei in en snijdt individuele haren af van de bloedtoevoer en van de cellen die nieuw haar produceren. Ongeveer 3% van alle haren bevindt zich op elk moment in deze fase. In totaal duurt de catagene fase ongeveer tien dagen in totaal.

De Telogene fase

De derde fase van je natuurlijke haargroeicyclus is de telogene fase, een rustperiode waarin de lokken in hun follikels blijven maar niet actief groeien. Naar schatting bevinden 10-15% van jouw haren zich op een gegeven moment in de telogene fase. Dit zogenaamde telogene stadium duurt ongeveer 3 maanden ofwel 100 dagen.

De Exogene fase

Dit is de laatste fase van de haargroeicyclus, wanneer individuele lokken uit hun follikels worden losgelaten en uitvallen. Nu kan het hele proces opnieuw beginnen. Deze fase duurt zo 2 - 5 maanden.

Wat gebeurt er als je haargroeicyclus wordt onderbroken?

Elke haarzakje staat op zich en doorloopt de groeicyclus op verschillende tijdstippen – anders zou al je haar in één keer uitvallen. In plaats daarvan verlies je maar een bepaald aantal haren per dag, namelijk 80 tot 100 haren op een gezonde haardos. Haaruitval, haarverlies, problemen met haargroei kunnen optreden wanneer je groeicyclus wordt verstoord.

Dit kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals metabole onevenwichtigheden, ziekte of onjuiste voeding. Zo kun je ongeveer twaalf weken na een streng dieet of hoge koorts last krijgen van telogeen effluvium (plotselinge diffuse haaruitval). Dit gebeurt wanneer je anagene (groei) fase wordt ingekort en veel haren tegelijkertijd de telogene (rust) fase ingaan. Dit resulteert 3 maanden later in meer haaruitval tijdens de exogene (uitval) fase. Als je haargroeicyclus constant wordt verstoord (bijvoorbeeld niet ondersteund met goede voeding) kan het zijn dat je haar niet zo lang zal groeien als vroeger. Dit komt omdat je haren nooit lang genoeg in de anagene fase blijven om de gewenste lengte te bereiken. Als je je zorgen maakt over een haar- of hoofdhuidprobleem dan kun je altijd een afspraak maken met de dermatoloog.

De haargroeifase stimuleren

Sommige haarproducten beweren anagene stimulatoren te zijn die ervoor zorgen dat haren in de anagene fase gaan of ervoor zorgen dat haren langer in de anagene fase blijven. Raadpleeg hiervoor eerst een arts, idealiter een dermatoloog, en vraag of er onderzoek is gedaan naar deze middelen. Minoxidil is bijvoorbeeld zo’n bewezen middel dat een vasodilatator wordt genoemd. Dit betekent dat Minoxidil bij lokale toepassing de bloedtoevoer naar de haarzakjes verhoogt. Bovendien verlengt Minoxidil de anagene fase zelf, wat betekent dat het haar meer tijd doorbrengt in de groeifase. Door de bloedstroom te vergroten, neemt ook de diameter van de follikels toe en dit leidt uiteindelijk tot dikker haar. In Vichy’s Dercos Technique-lijn, met herstellende shampoo en conditioner, zit bijvoorbeeld Minoxidil. Verder kun je het volgende doen om haargroei te stimuleren.

Dieet en voeding

Het in stand houden van een consistent eetpatroon met een gezonde balans van vitamines, ijzer, vezels en eiwitten zal je haargroeicyclus helpen reguleren. Je kunt ook voedingssupplementen in je dagelijkse routine opnemen met bijvoorbeeld zink, ijzer en vitamine B.

Zo min mogelijk stress

Stress kan de hoeveelheid tijd die je haar doorbrengt in de ‘rustfase’ van de cyclus (de fase waarin nieuw haar juist niet groeit) verlengen. Hoe meer technieken je kunt toepassen om stress te minimaliseren en ermee om te gaan, hoe meer je haar ervan zal profiteren. Probeer bijvoorbeeld een rustgevende avondroutine in te passen in je dagelijks leven met bijvoorbeeld meditatie en een boekje lezen.

De juiste haarverzorgingsproducten

Producten die specifiek inspelen op de behoeften en eisen van je eigen haar – of je nu worstelt met dunner wordend of slap haar – zullen je haar helpen om het meeste te halen uit de fase waarin ze zich bevinden.

De oplossing van Vichy

go to top