OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

WEET MEER OVER UW HOOFDHUIDZORG,
MAAK U HOOFDHUID DIAGNOSE.

Start nu

Dercos diagnosis background

Haaruitval, het verschil tussen mannen en vrouwen

Bij mannen zijn kaalheid en alopecia een bekender fenomeen en is het wat meer geaccepteerd, maar ook vrouwen kunnen last hebben van kaalheid of alopecia. In dit artikel behandelen we de verschillende vormen van haaruitval bij mannen en vrouwen.

Seizoensgebonden haaruitval

Het najaar is de tijd dat meer mensen dan gebruikelijk in de apotheek komen met de klacht dat zij last hebben van haaruitval. Zowel mannen als vrouwen lijken hun haren sneller te verliezen in deze periode. We noemen dit type haaruitval ook wel de seizoensgebonden haaruitval. Deze vorm van haaruitval komt niet alleen voor in het najaar maar ook in het voorjaar. Opvallend aan deze vorm van haaruitval is, dat het meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
 

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Er zijn een aantal oorzaken die bij vrouwen vaak tot haarverlies kunnen leiden. De volgende oorzaken van haaruitval worden eerder opgemerkt bij vrouwen:

1. Haaruitval door stress

Stress kan in allerlei vormen voorkomen, hetzij door je drukke leven, een griepje of lichamelijke stress na een operatie. Haaruitval die ontstaat door stress wordt ook wel telogeen effluvium genoemd. Als je veel last hebt van stress kan het de haargroeicyclus beïnvloeden. Het goede nieuws is dat de haargroei weer normaal kan worden als je stress vermindert. Ook ernstige vermoeidheid kan leiden tot haarverlies. Zorg er daarom dat jij voldoende rust neemt.

2. Haaruitval door een overactieve schildklier

Sommige vrouwen, maar ook mannen, hebben een schildklierafwijking. Wanneer de schildklier te hard werkt of niet voldoende werkt, is de hormoonhuishouding  verstoord en kan dit ook haargroei beïnvloeden. Als je schildklier niet goed werkt kunnen je haren bijvoorbeeld ook erg broos worden.

3. Haaruitval door onevenwichtige voeding

Een tekort aan ijzer en eiwitten kan leiden tot een verminderde haargroei. Let er dus goed op of jij gezond en gebalanceerd eet. En let er ook op dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt. Vooral vitamine B, vitamine C en Vitamine E zijn erg belangrijk voor de haargroei.

4. Haaruitval door te veel styling

Vrouwen genieten van hun mooie bos haar en besteden er vaak veel aandacht aan. Dit kan ook een van de oorzaken zijn dat jij een dunnere bos hebt of last hebt van kale plekken. Door te veel te wassen, kleuren en stylen kan jij je haren beschadigen. De haren worden broos en breken sneller af, waardoor het kan lijken of je kaal wordt als je de plukken haar in je borstel terug vindt. Gelukkig blijft de haargroei gelijk en hoef je niet veel te doen. Het kan alleen wel even duren voordat nieuw haar groeit.


5. Haaruitval door zwangerschap

De verandering van hormonen tijdens de zwangerschap beïnvloeden je lichaam. En dat zie je ook terug aan je haren. Sommige vrouwen merken dat zij last hebben van haaruitval tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat de hormonen de haargroeicyclus beïnvloeden, maar het zou ook door stress tijdens de zwangerschap kunnen komen.
Al deze invloeden kunnen ervoor zorgen dat het weefsel (collageen) rond de haarwortel verhardt. Hierdoor wordt de haarwortel samengedrukt en verankert zich minder goed in de hoofdhuid. Op die manier krijgt de haarvezel minder voedingsstoffen binnen en raakt hij verzwakt. Er wordt dunner haar geproduceerd dat in ernstige gevallen verdwijnt en permanente kaalheid veroorzaakt.

Haaruitval bij mannen

Bij mannen zijn andere invloeden de oorzaak van haaruitval en dit proces loopt anders dan bij vrouwen. Vrouwen ervaren meestal bij haaruitval het uitdunnen van de haardos. Dit gebeurt geleidelijk verspreid over het hoofd en wordt diffuse haaruitval genoemd. Bij mannen is de haaruitval meer gelokaliseerd op specifieke plaatsen op de hoofdhuid, zoals de slapen en de kruin. Haaruitval bij mannen kan de volgende oorzaken hebben.

1. Haarverlies door overmatige enzymwerking

Deze eerste oorzaak komt specifiek bij mannen voor. Door een te sterke activiteit van het enzym 5-alfa-reductase wordt testosteron omgezet in een heel krachtig derivaat (DHT of dihydrotestosteron) dat de cellen van de huidpapil beschadigt en zo haaruitval veroorzaakt.

2. Haarverlies door verharding van het weefsel (collageen) rond de haarwortel

Door de verharding van het weefsel wordt de haarwortel samengedrukt. Hierdoor zit de haar niet goed verankert in de hoofdhuid en krijgt deze te weinig voeding binnen.

3. Haarverlies door plaatselijke micro-ontstekingen van het haarzakje

Deze ontsteking ontstaat wanneer het haarzakje gaat ontsteken doordat deze in contact komt met bacteriën. Dit heeft ook wel de medische term ‘Folliculitis’

4. Haaruitval door vermindering van de microcirculatie

Als het haarzakje minder goed van bloed wordt voorzien, gaat ze geleidelijk aan verschrompelen. Het haar wordt dunner, zwakker, brozer en valt uiteindelijk uit. Bij haaruitval is het belangrijk zo snel mogelijk te starten met een product dat het haaruitval proces vermindert zoals de Neogenic dichtsheidsverbeterende shampoo.

5. Haaruitval door erfelijke kaalheid

Erfelijke kaalheid, wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd. Het is de vorm van kaalheid waar de meeste mannen in de loop der jaren mee te maken krijgen. Meestal begint het haarverlies bij de kruin en de inhammen en breidt het zich steeds verder uit. Het wordt ook wel ‘mannelijke kaalheid’ genoemd, ook omdat het mannelijke hormoon ‘testosteron’ hier een rol in speelt, maar het komt ook bij vrouwen voor.

Hoe langer het haaruitval proces duurt, hoe groter de kans is dat het collageen rondom de haarschacht permanent verhardt waardoor voedingstoffen de haarbulbus niet meer kunnen bereiken. Onderaan deze pagina vind je Vichy's vezorgingen hiervoor.

Daarnaast geeft stylist en blogger Fred Birault je ook graag tips over haarstyling voor mannen.


Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top