OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Haaruitval en kale plekken in het haar van je kind: wat nu?

Het kan verontrustend zijn om te ontdekken dat het haar van je kind uitvalt. Soms kan een kind van 3 jaar haarverlies krijgen, soms een kind van 11 jaar of 14 jaar. Tussen de leeftijd van 2 en 15 jaar is haarverlies mogelijk. Er zijn veel mogelijke oorzaken van haarverlies bij kinderen, van medische tot niet-medische redenen. Een zekere mate van haarverlies is normaal; mensen verliezen gewoonlijk ongeveer 100 haren per dag en 200 bij het wassen. Het is ook normaal dat je wat haarverlies ziet wanneer je het haar van je kind borstelt of wast. Denk je dat je kind abnormaal veel haarverlies heeft met merkbare haaruitval of kale plekken dan is het belangrijk een dermatoloog te raadplegen. Lees verder om meer te weten te komen over het omgaan met haarverlies bij kinderen, evenals algemene tips om het haar van je kind gezond te houden.

Hoe merk je dat je kind alopecia areata heeft?

Artsen kunnen alopecia diagnosticeren door kinderen en hun ouders een aantal gerichte vragen te stellen. Ze kunnen ook de hoofdhuid en het haar onderzoeken of laboratoriumtests bestellen. Een aantal vragen die een arts kan stellen om vast te stellen of je kind alopecia heeft:

- Wanneer begon de haaruitval?
- Is de hoofdhuid jeukend of pijnlijk?
- Welke haarverzorgingsproducten worden gebruikt?
- Zijn andere delen van het lichaam aangetast?
- Hebben andere gezinsleden haaruitval?
 
De dermatoloog kan een onderzoek van het hoofd en de hoofdhuid uitvoeren. Tijdens dit onderzoek kunnen ze rekening houden met het patroon van haarverlies, de dikte van het resterende haar, het uiterlijk van de huid en andere factoren. Ze kunnen ook een zogenaamde haartrektest uitvoeren. Deze eenvoudige test omvat het pakken van ongeveer vijftig haarlokken om te zien hoeveel haarstrengen er gemakkelijk bij jouw kind uitvallen. Er zijn verschillende soorten haaruitval die je kind kan hebben:
 
- Heeft je kind gladde, ronde, volledig kale gebieden op het hoofd dan kan het alopecia areata zijn, een aandoening waarbij het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt. Hierdoor wordt de haargroei drastisch vertraagd. Dit type haarverlies komt meestal voor in geïsoleerde plekken, maar het kan al het haar op het lichaam aantasten.
 
- Heeft je kind pleksgewijze, kale plekken met rode, schilferige vlokken (en soms zwarte stippen waar het haar is afgebroken) dan kan het een besmettelijke schimmelinfectie zijn die tinea-capitis of ringworm wordt genoemd. Dit is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij kinderen.
 
- Draagt je kind veel paardenstaarten of te strakke vlechten dan kan dit leiden tot haarverlies dat tractie-alopecia wordt genoemd.
 
- Wanneer je kind dwangmatig aan het haar draait of trekt dan kunnen er op den duur haarlokken uitvallen. Dit wordt trichotillomanie genoemd.

Oorzaken van haaruitval bij kinderen

Ouders van kinderen met haarverlies maken zich misschien zorgen over medische aandoeningen, maar er zijn veel niet-medische oorzaken van haarverlies bij kinderen.

Kinderen kunnen hun haar verliezen door strakke kapsels, hittestyling of agressieve chemicaliën. Wrijving kan ook haaruitval veroorzaken. Harde haarstylingpraktijken, zoals overtollige hitte van föhns of stijltangen, kunnen het haar beschadigen. Dit kan tot haaruitval leiden. Haarverlies kan ook optreden als kinderen hun haar in strakke knotjes, paardenstaarten of vlechten trekken, waardoor hun haarzakjes worden beschadigd.
 
Agressieve chemicaliën, zoals die gebruikt worden om haar te verven of te straightenen, zijn een andere mogelijke oorzaak van haaruitval.

Oorzaken van extreme haaruitval

Veel medische aandoeningen kunnen haarverlies bij kinderen veroorzaken. Naast eerdergenoemde alopecia areata, tinea-capitis (een schimmelinfectie) en trichotillomanie is telogeen effluvium een veelvoorkomende oorzaak van haarverlies bij kinderen. In deze toestand stopt ongeveer 30% van het haar van een kind met groeien en valt het haar uit. Dit kan leiden tot dunner haar of kale plekken op het hoofd. Het kan worden veroorzaakt door grote fysieke trauma's, ernstige infecties, extreem gewichtsverlies en andere ernstige stress. Het kan ook worden veroorzaakt door een andere medische aandoening, zoals hypothyreoïdie of een ijzertekort.

Oplossingen tegen haaruitval van jouw kind

Vermoed je haarverlies met een medische onderliggende oorzaak bij je kind dan is het belangrijk om de dermatoloog te raadplegen. De behandeling van haarverlies bij kinderen is afhankelijk van de aandoening die het heeft veroorzaakt.

Voor kinderen met alopecia areata kan de behandeling corticosteroïden omvatten. Voor kinderen met tinea-capitis kunnen artsen antischimmelpillen of antischimmelshampoos aanbevelen. Kinderen met trichotillomanie kunnen worden geholpen door hun gewoonten te trainen, cognitieve therapie en andere therapieën.
 
Voor sommige aandoeningen, zoals telogeen effluvium, zijn er geen effectieve behandelingen. Gelukkig verdwijnt telogeen effluvium meestal vanzelf na zes tot negen maanden en groeit het haar terug. De aandoening kan echter langer aanhouden en het haar groeit mogelijk niet volledig terug. Artsen kunnen cosmetische maatregelen voorstellen om het haarverlies te verbergen. Deze maatregelen kunnen pruiken of valse wimpers omvatten. Het is hiernaast belangrijk om het haar en de hoofdhuid van je kind met zachte, milde producten te verzorgen.

Haargroei kind stimuleren

Voor het stimuleren van haargroei bij je kind is het allereerst belangrijk goed voor het haar en de hoofdhuid te zorgen. Kinderen die kaal worden door haarverzorging kunnen baat hebben bij een nieuwe routine. Goede haarverzorgingsgewoonten kunnen het haar helpen beschermen tegen beschadiging. Kies bijvoorbeeld voor losse kapsels en vermijd hittestyling en agressieve chemicaliën. Goede voeding kan de haargroei van je kind bevorderen. Gezonde vetten, eiwitten en vitamine E uit notenboters (vooral amandel- en pindakaas), chiazaden, eieren, zalm en avocado helpen allemaal bij haargroei. Vitaminen zijn belangrijk voor haargroei bij kinderen van alle leeftijden.

De oplossing van Vichy

Kera-Solutions - Herstellende shampoo

Kera-Solutions - Herstellende shampoo

Herstelt het haar na het eerste gebruik.

go to top