De link tussen vitamine D tekort en haaruitval

Vitamine D is cruciaal voor je gezondheid – en daarbij ook je haar – maar volgens onderzoek kampt maar liefst 50% van de wereldbevolking met een vitamine D tekort. Zorgelijk, want heb je een tekort dan kan dit haaruitval veroorzaken. Hiernaast speelt vitamine een belangrijke rol bij het gezond houden van je botten. Het ondersteunt de absorptie van calcium in je botten. Voldoende vitamine D-opname heeft ook te maken met je woonplaats (op het noordelijk halfrond krijgen we natuurlijk veel minder UV-licht) en de tijd van het jaar. Seizoenswisselingen zorgen voor verschillende weersomstandigheden die een effect kunnen hebben op het lichaam, waaronder symptomen van een vitamine D tekort. In dit artikel nemen we onder de loep hoe een tekort aan zon en een substantieel tekort aan vitamine D inderdaad bijdragen aan haarverlies. Natuurlijk kunnen andere vitaminetekorten hier ook aan bijdragen. Maar wist je dat calcium juist slecht door je lichaam kan worden opgenomen door een vitamine D tekort? Die twee zijn dus aan elkaar gelinkt. De juiste vitamine voor haar is belangrijk. Vitamine D uit zon is beslist onmisbaar.

Wat doet een vitamine D tekort met haargroei en textuur?

Elk haarzakje produceert een nieuwe haar, die in een bepaalde cyclus groeit totdat deze uitvalt. Het is belangrijk om te weten dat de gemiddelde haarcyclus zeer kan verschillen en varieert van enkele maanden tot jaren. Vitamine D, ook wel zonnevitamine genoemd, speelt een belangrijke rol tijdens de groeifase van je haar. Een tekort aan deze vitamine voor gezond, lang haar heeft ook een negatief effect op de haarstructuur en –lengte, wat weer kan leiden tot slapper haar. Hiernaast kan een vitaminetekort in het lichaam leiden tot zeer breekbaar haar en zelfshaaruitval. Heb je niet genoeg vitamine D in je systeem dan kan nieuwe haargroei worden beperkt. 

Symptomen van een vitamine D tekort

Wat zijn de symptomen van een vitamine D tekort? De symptomen van vitamine D tekort kunnen verschillen, maar zijn onder meer:

·  Haarverlies
·  Vermoeidheid
·  Depressie
·  Slapeloosheid 
·  Hoofdpijn 
·  Rugpijn

Verlies je in de zomer of winter meer haar?

Het kan heel goed zijn dat je in de winter meer haarverlies hebt, omdat je dus minder vitamine D via zonlicht binnenkrijgt. De winterdagen worden vaak geassocieerd met zichtbare signalen van een droge huid en droog haar, zoals een schilferige of rode huid en breekbaar haar. Deze verschijnselen worden doorgaans veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals lage luchtvochtigheid, wind en verwarming in gebouwen. Onderzoek geeft aan dat de juiste mate van vitamine D in het haar het proces van haarverlies vertraagd.

Hoe voorkom je haarverlies in de winter?

Een trip naar een zonnig oord kan in de winter geen kwaad voor je vitamine D-waardes, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Een vitamine D tekort kan dunner haar en haarverlies veroorzaken, dat moeilijk terug te draaien is. Hier wil je dus op letten. Er is ook een link gevonden tussen lage ijzer- en zinkwaardes en tijdelijk haarverlies, genaamd telogeen effluvium. Naast zonlicht is voeding een belangrijke bron van vitamine D. Al is het lastig om met enkel en alleen voeding de juiste dosis vitamine D binnen te krijgen, aangezien voeding maar voor ongeveer 10% bijdraagt. Probeer vette vis, zoals zalm, makreel of levertraan op te nemen in je dieet, naast voldoende zonlicht. Andere manieren om je haar te verzorgen in de wintermaanden:  
·  Zoveel mogelijk vermijden van warmtebronnen op je haar (zoals een stijltang of föhn).
·  Gebruik conditioner bedoelt voor droog of beschadigd haar.
·  Was je haar niet elke dag, dit droogt je haar uit en kan leiden tot breekbaar haar.

Hoeveel vitamine D nodig?

Je kunt ook te veel vitamine D binnenkrijgen, dus slik niet klakkeloos supplementen. De aanbevolen hoeveelheid is 10 microgramper dag voor mannen en vrouwen tot 70 jaar. Voor volwassen boven deze leeftijdsgrens is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 20 microgram per dag. Twijfel je over je vitamine D inname? Laat eens een bloedtest doen bij je huisarts die kan vaststellen of je te maken hebt met een vitamine D tekort of niet. Je huisarts kan vervolgens een verhoogde dosis vitamine D adviseren of afraden. Vitamines zijn goed voor je haar, maar te veel vitamine D is niet de bedoeling. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) beveelt voor volwassenen dus 10 microgram vitamine D aan per dag (20μg boven de 70 jaar), met als absolute max dagelijks 100 microgram vitamine D. Een voedingssupplement mag volgens de Nederlandse wet maximaal 25 microgram mag bevatten. Wat kan te veel vitamine D uithalen, denk je misschien? Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, waarbij een te hoge dosering kan resulteren in vermoeidheid, verlies van eetlust, dehydratatie, duizeligheid en hoge bloeddruk.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

Wil jij een persoonlijke huidanalyse in 2 minuten? SkinConsultAI is gecreëerd op basis van 15 jaar huidonderzoek en dermatologische kennis, gedreven door Kunstmatige Intelligentie: tot 97% overeenkomst met het advies van dermatologen. Start de analyse!
 

De redactie

Meest gelezen