OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Bestaat er een link tussen seizoenswisselingen en haarverlies?

 • favoriet

Seizoenswisselingen zorgen voor verschillende weersomstandigheden die een effect kunnen hebben op het lichaam. We onderzoeken of een tekort aan zon en een substantieel tekort aan vitamine D kunnen bijdragen aan haarverlies.

Kunnen seizoenswisselingen zorgen voor haarverlies?

Ja. De winterdagen worden vaak geassocieerd met zichtbare signalen van een droge huid en droog haar, zoals een schilferige of rode huid en breekbaar haar(1). Deze verschijnselen worden vaak veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals lage luchtvochtigheid, wind en verwarming in gebouwen. Onderzoek geeft aan (2) dat de juiste mate van vitamine D in het haar, het proces van haarverlies vertraagd.

Wat is de functie van vitamine D in het lichaam?

Vitamine D wordt aangemaakt door het lichaam wanneer het in aanraking komt met zonlicht, dit is ook de voornaamste bron. De energie van de zon creëert een chemische reactie dat zonlicht omzet in een vorm die het lichaam kan opnemen(3). Deze vorm van zonlicht is essentieel voor sterke botten en haargroei(4). Elke dag 10 tot 20 minuten zonlicht op je onderarmen is al voldoende om je vitamine D niveau op peil te brengen. Toch is het belangrijk om je lichaam niet te lang bloot te stellen aan zonlicht en om het hele jaar door zonnebrandcrème te gebruiken.

Vitamine D is noodzakelijk in het lichaam voor de algehele gezondheid wegens verschillende redenen, zoals het reguleren van het metabolisme en de calciumopname voor sterke botten(5). Calcium vermindert de kans op botbreuken en zorgt voor sterkere tanden. Daarnaast kan vitamine D het helingsproces van het lichaam ook versnellen. Een calciumtekort kan daarnaast leiden tot afbreuk van spiermassa in het lichaam(6).

Het vermogen van de huid om vitamine D te absorberen neemt af met de leeftijd, maar zolang iemand met genoeg zonlicht in aanraking komt(7) is dit voldoende om een gezond niveau te behouden.

Het effect van een vitamine D tekort op haargroei en –textuur.

Elk haarzakje produceert een nieuwe haar, die groeit in een bepaalde cyclus, totdat deze uitvalt. Het is belangrijk om te weten dat de gemiddelde haarcyclus zeer kan verschillen en varieert van enkele maanden tot jaren(8). Vitamine D, ook wel zonnevitamine genoemd, speelt een belangrijke rol tijdens de groeifase van je haar(9), een tekort aan deze vitamine heeft ook een negatief effect op de haarstructuur en –lengte, wat weer kan leiden tot slapper haar. Daarnaast, kan een vitaminetekort in het lichaam leiden tot zeer breekbaar haar(10) en zelfs haaruitval.   

Wat zijn de symptomen van een vitamine D tekort? De symptomen van vitamine D tekort kunnen verschillen, maar zijn o.a.: 
-       Haarverlies
-       Vermoeidheid
-       Depressie
-       Slapeloosheid 
-       Hoofdpijn 
-       Rugpijn(11)

Hoe kan je seizoensgebonden haarverlies voorkomen?

Naast zonlicht is voeding een belangrijke bron voor vitamine D. Al is het lastig om met voeding alleen de juiste dosis vitamine D binnen te krijgen, gezien voeding maar voor ongeveer 10% bijdraagt. Probeer vette vis, zoals zalm, makreel of levertraan op te nemen in je dieet, naast voldoende zonlicht.   Andere manieren om je haar te verzorgen in de wintermaanden:
• Zoveel mogelijk vermijden van warmtebronnen op je haar (zoals een stijltang of föhn) .
• Gebruik conditioner bedoelt voor droog of beschadigd haar.
• Was je haar niet elke dag, dit droogt je haar uit en kan leiden tot breekbaar haar.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

 • Ultra-Kalmerende Shampoo  voor droog haar
 • Densi-Solutions Verzorging voor voller haar | Vichy

  DERCOS

  Densi-Solutions – Geconcentreerde verzorging voor voller haar

  Haarverzorging tegen haaruitval

  Geconcentreerde verzorging voor de hoofdhuid, voor sterker, voller uitziend haar.

 • Dercos Energie Conditioner | Vichy
 • Meest gelezen

  go to top