Wat is telogeen effluvium, haaruitval door stress?

Het wordt als normaal beschouwd om ongeveer 100 - 200 haren per dag te verliezen, maar het exacte aantal varieert op basis van het individu of de haarverzorgingspraktijken. Stress kan een oorzaak zijn waardoor je haar ineens met bossen uitvalt. Tegelijkertijd is het zo dat haarverlies door stress meestal tijdelijk is. Vooral aanzienlijke emotionele stress kan verband houden met ten minste één type haarverlies: telogeen effluvium.

Telogeen effluvium is waarschijnlijk de op één na meest voorkomende vorm van haarverlies die dermatologen zien. Het is een amper gedefinieerde aandoening; er is heel weinig onderzoek naar gedaan om het goed te begrijpen. In wezen treedt telogeen effluvium op wanneer er een verandering ontstaat in het aantal haarzakjes dat haar laat groeien. Dit is wat je moet weten over dit veelvoorkomende type door stress veroorzaakt haarverlies en wat je ertegen kunt doen.

Hoe beïnvloedt stress haaruitval?

De volwassen hoofdhuid bevat ongeveer 100.000 haarzakjes, hoewel dit kan variëren op basis van haarkleur. Elke haarzakje is constant aan het schakelen tussen groei en rust. De meeste van deze haarzakjes bevinden zich op een bepaald moment in de groeifase (anageen). Wanneer het haarzakje overgaat naar de telogene of rustfase vallen die haren uit. Tijdens een periode van telogeen effluvium veroorzaakt een trigger in één klap een plotselinge, abnormale verschuiving van haren in de telogene fase. Een mogelijke trigger voor deze plotselinge verschuiving kan, inderdaad, stress zijn.

Hoeveel stress veroorzaakt haaruitval?

Voor haaruitval door stress moet er sprake zijn van significante emotionele stress. Denk aan grote, negatieve levensgebeurtenissen (zoals het verlies van een geliefde of een echtscheiding). Met een enkele stressvolle dag per week zou je dit niveau niet hoeven te bereiken. Toch zou ook ernstige en langdurige stress als gevolg van bijvoorbeeld de pandemie in aanmerking kunnen komen. Interessante studie: onderzoekers stelden muizen kunstmatig bloot aan geluidsstress (een vorm van psychosociale stress) om de relatie tussen substantiële stress en haaruitval te testen. Hierbij ontdekten ze dat dit een vroegtijdige beëindiging van de anagene of groeifase van de haarcyclus veroorzaakte. Deze studie bevestigde het idee dat stress de normale cyclus van de haarzakjes verstoort en tot haarverlies kan leiden.

Tekenen telogeen effluvium, haarverlies door bijvoorbeeld stress

Haarverlies geassocieerd met telogeen effluvium is doorgaans abrupt, diffuus en (gelukkig) tijdelijk. Hier kun je het aan herkennen:

- Abrupt begin haaruitval
Telogeen effluvium wordt gekenmerkt door het abrupte begin van haarverlies, maar er zit daarbij een addertje onder het gras. Het haarverlies begint meestal pas ongeveer drie maanden na de gebeurtenis die de haaruitval heeft getriggerd. Zodra de haarzakjes voortijdig in de telogene fase komen, duurt het ongeveer drie maanden voordat de cyclus is voltooid en het haar is uitgevallen. Stress is een van de vele triggers van telogeen effluvium. Hiernaast kunnen medicijnen, ernstige ziekte en bevalling ook een episode veroorzaken.
 
- Diffuse verdunning van het haar
Het patroon van haarverlies geassocieerd met telogeen effluvium is diffuus. Gedeeltelijk haarverlies of verbreding van de scheidingslijn op het midden van het hoofd is over het algemeen een teken van andere diagnoses, zoals alopecia areata. Personen die telogeen effluvium ervaren, kunnen een dunnere paardenstaart of een plotselinge toename van uitgevallen haren in de douche, op het kussensloop of rond het huis opmerken. Heb je telogeen effluvium dan is dat het niet ongebruikelijk om tot 50% van het hoofdhaar te verliezen tijdens een episode. Tegelijkertijd is het haarverlies door deze aandoening meestal tijdelijk en veroorzaakt uiteindelijk geen volledige kaalheid.
 
- Tijdelijk haaruitval  
Goed nieuws bij telogeen effluvium ofwel haarverlies door stress: het is tijdelijk en zou terug moeten keren naar de dichtheid van voor de effluvium. Hoewel dit proces over het algemeen langzaam gaat. Het kan maanden duren (maar gemiddeld minder dan zes maanden) voordat dit haaruitval helemaal stopt. Dan kost het vervolgens nog maanden tot jaren voordat verloren haar terug groeien met een trage snelheid van iets meer dan één centimeter per maand. In sommige omstandigheden keert het haar niet volledig terug naar zijn normale dichtheid. Bijvoorbeeld als er ook andere oorzaken van langdurig haarverlies spelen. Hiernaast is het zo dat de algehele haardichtheid van mannen en vrouwen langzaam zal afnemen met de leeftijd. Bij enkele (meestal vrouwen van 30 tot 60 jaar) kan telogeen effluvium chronisch zijn en meerdere jaren aanhouden. Voor mensen op leeftijd en voor snellere teruggroei van eerder uitgevallen haar kunnen bepaalde middelen wel ondersteuning bieden, zoals Aminexil Clinical 5 voor Vrouwen of Aminexil Clinical 5 voor Mannen. Aminexil is een ingrediënt dat ook wel een vasodilatator wordt genoemd, wat betekent dat het de bloedvaten verwijdt en zorgt voor een betere bloedtoevoer naar de haarzakjes. Dit voorkomt haaruitval en stimuleert hergroei, wat resulteert in langer, dikker en meer haar.

Hoe telogeen effluvium te stoppen?

Helaas is er geen bewezen manier om een episode van telogeen effluvium te voorkomen of te stoppen, en het zou na verloop van tijd vanzelf moeten verdwijnen. Natuurlijk is een zoveel mogelijk stressvrij bestaan goed voor je gezondheid en dus je haar. Meditatie of in therapie gaan na een schokkende gebeurtenis kan helpen de impact van een stressor te verminderen.

Hiernaast zijn er een paar zaken die kunnen helpen om de algehele gezondheid van het haar te ondersteunen. Allereerst, eet een uitgebalanceerd dieet en consumeer vooral voldoende eiwitten. Haar bestaat voornamelijk uit eiwitten (keratine), dus voldoende eiwitten zijn essentieel om haar te behouden en te laten groeien. Zorg er ook voor dat je zeer strakke kapsels, overmatige hittestyling of op chemicaliën gebaseerde behandelingen vermijdt – aangezien deze kunnen bijdragen aan haaruitval of haarbreuk kunnen veroorzaken. Is je haarverlies chronisch of pleksgewijs en gaat het gepaard met roodheid, jeuk of pijn dan is het belangrijk om medische hulp in te roepen van een dermatoloog.

De redactie

De oplossing van Vichy

DERCOS TECHNIQUE

Aminexil Clinical 5 - Voor Mannen

Haarverzorging tegen haaruitval - Behandeling tegen haaruitval

Met Dercos Aminexil Clinical 5 voor mannen merkt u na 3 weken al een verschil en vermindert u haarverlies.

DERCOS TECHNIQUE

Aminexil Clinical 5 - Voor Vrouwen

Haarverzorging tegen haaruitval - Behandeling tegen haaruitval

Dercos Aminexil Clinical 5 is een gerichte behandeling tegen haaruitval waarmee u haarverlies kunt afremmen binnen 6 weken.