OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Vraag aan de dermatoloog: wat is het effect van de menopauze op de huid

Als wij de overgang moeten accepteren zijn sommige kenmerken zichtbaarder dan anderen. Helaas is een doffe teint een veel voorkomend kenmerk, net als een slappere
huid rond de contouren van het gezicht. Het is niet iets dat onze levens verandert, maar het kan wel moeilijk zijn om je nieuwe ik te accepteren in de spiegel.


We praten met dermatologen met veel ervaring als het aankomt op de variaties van de huid van vrouwen en het begrijpen van de veranderingen in de huid.

Hoe verandert de huid?

Dermatoloog en endocrinoloog, Dr. Christos Zouboulie vertelt ons: “Huidveroudering wordt bepaald door twee dingen. De invloed van de omgeving en onze genen. Een van de voordelen van de huid vergeleken met andere organen is dat deze veroudering geleidelijk is. Dus wij kunnen in actie komen en het vroegtijdige huidveroudering vertragen.”

Kunnen wij huidveroudering tegengaan?

Dr. Zoubouli legt uit: “Als we omgevingsfactoren willen tegengaan, dan is preventie essentieel. Voor het interne verouderen moeten we focussen op de veranderingen van de huid die geassocieerd worden met de afname van hormonen. Door op beide gebieden te focussen hopen we dat wij, in de nabije toekomst, de mogelijkheid hebben om het uiterlijk van de huid van vrouwen effectief te verbeteren tijdens de menopauze.”

De wetenschap: het gaat allemaal over hormonen

“We beschikken over verschillende groepen hormonen: waaronder de hormonen die verantwoordelijk zijn voor groei en hormonen die veroudering veroorzaken. De eerste groep is afhankelijk van de insuline-achtige groeifactor (IGF), terwijl de laatste groep wordt afgegeven door onze voortplantingsorganen”, legt Zoubouli uit.

Wist je dat DHEA, oftewel dehydroepianodrosteron, een minder bekend steroïde hormoon geproduceerd uit het cholesterol van de bijnieren, dat zich in je huid bevindt de sleutel kan zijn tot een jeugdiger uitziende huid.

Is een mooie huid tijdens de menopauze afhankelijk van de huidkwaliteit?

Dermatoloog Shannon Humphrey vertelt ons: “Vandaag de dag kijken wij op een holistische manier naar de menopauze en post-menopauze. Het is belangrijk om je algemene gezondheid erbij te betrekken. Een gezond uiterlijk en een gezonde huid zijn slechts een onderdeel van je welzijn. Een gezond dieet, voldoende sporten, met stress omgaan, het verbeteren van de kwaliteit van leven, deze factoren moeten allemaal meegenomen worden om een soepele menopauze te hebben.”

Wat adviseer jij voor de huidverzorging bij vrouwen?

“Zij moeten zich met hun verzorgingsroutine richten op de problemen die gerelateerd zijn aan de menopauze”, zegt Dr. Humphrey. “Ten eerste, moeten zij het herstel van de huidbarrière ondersteunen, om er zeker van te zijn dat de huid goed gehydrateerd blijft. Ongeacht hun huidtype, moeten zij goed beschermd zijn tegen uv-stralen. Daarna pas komt het verzorgen van fijne lijntjes, rimpels en een doffe teint. Zij kunnen kiezen uit een reeks van ingrediënten die de huid er weer jeugdiger en gezonder uit kunnen laten zien.”

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

go to top