OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hoe camoufleer je een huid met couperose?

‘In tegenstelling tot rosacea is er bij couperose sprake van permanente roodheid, zoals gesprongen adertjes op wangen of neus’

Couperose is een uitzonderlijke huidaandoening, die gepaard gaat met een aanhoudende roodheid met gesprongen, rode adertjes, bijzonder rode wangen, vaak veel couperose op de neus. Dat wil je niet altijd aan de buitenwereld laten zien. Bij couperose wil je scrubben koste wat kost overslaan, je goed insmeren met een hoge SPF en ja, je kunt de couperose huid ook netjes camoufleren. Vaak zit couperose in de familie en het ontstaat niet door alcohol drinken. Dat laatste is een mythe. Om zichtbare onvolkomenheden zoals die rode adertjes in het gezicht veroorzaakt door couperose te verhullen, geven visagiste Pascale Guégan en dermatoloog dr. Philippe Deshayes hierover graag hun professionele advies. Lees en leer.

Wat is couperose?

‘Couperose komt veel voor onder vrouwen na hun dertigste levensjaar, en misschien wel het meest onder roodharigen’

Couperose is een huidaandoening, een vorm van rosacea waarbij kleine bloedvezeltjes ofwel haarvaatjes op de wangen, neus, voorhoofd of kin uitzetten en hun elasticiteit verliezen. Dit veroorzaakt permanente roodheid in het gezicht, vaak vergezeld met gevoelens van hitte, branderigheid en tintelende sensaties. Het is een volstrekt onschuldige aandoening, maar het kan als ontsierend worden ervaren en het zelfvertrouwen aantasten van wie met couperose kampt. Couperose op de neus kan bijvoorbeeld prominent zijn. Gesprongen en rode adertjes middenin het gezicht heel zichtbaar. Wat te doen tegen rode wangen is een veelvoorkomende vraag onder couperose-patiënten. Het is dus niet gek dat er veel wordt ge-Googled op couperose crème en hoe couperose te camoufleren. Die rode adertjes in het gezicht kun je wat verzachten met couperose crème of laten verwijderen met een esthetische behandeling via de dermatoloog. Met de juiste make-up kun je rode adertjes door couperose goed verbloemen.

Wat voor effect kan couperose op je hebben?

‘Goede oplossing voor couperose: hypoallergene producten voor een gevoelige huid, die niet-comedogeen zijn’

Hoewel rosacea en couperose een soort nichtjes van elkaar zijn, zijn ze zeker geen tweelingzusjes. Rosacea resulteert in sporadische uitbraken van roodheid, terwijl je aan rode adertjes door couperose in principe vastzit. Die couperose-roodheid gaat namelijk niet af en toe weg. Couperose komt veel voor onder vrouwen na hun dertigste levensjaar, en misschien wel het meest onder roodharigen. Dit komt omdat zij niet alleen een lichtere, maar ook een dunnere huid hebben dan bijvoorbeeld brunettes. Couperose valt te herkennen aan permanente gesprongen en rode adertjes, rode wangen, vaak prominente couperose op de neus. Het onderliggende probleem zijn verzwakte bloedvaatjes.

Soorten make-up voor couperose

‘Bij couperose, adviseert visagist Pascale Guégan een beige of goudkleurige vloeibare foundation’

Voor het bedekken van couperose wil je een passende foundation gebruiken. Eentje die goed dekt, terwijl het toch natuurlijk oogt. Denk hierbij aan speciale make-up producten die je roodheid zichtbaar doen verminderen en die lief zijn voor je tere huid. Met andere woorden: make-up die je huid tot rust brengt. Gelukkig is dat mogelijk. Dermatologisch gezien zijn er geen contra-indicaties voor het gebruik van make-up over ernstige onvolkomenheden. Integendeel, vertelt Dr. Deshayes aan Vichy. ‘Wanneer je kiest voor hypoallergene producten speciaal voor een gevoelige huid die niet-comedogeen zijn, biedt make-up een zeer goede directe oplossing voor het bedekken van couperose. Dit helpt mijn patiënten zelfs om de vaak langdurige behandelingen (om couperose te verminderen) vol te houden. Als ze zich elke dag opmaken, brengen ze ook steeds hun behandelende verzorging als basis aan en hebben ze meer geduld voordat de eerste resultaten bereikt worden.’ Juist als je dus kiest voor een meer ingrijpende behandeling tegen couperose (met één of twee laserbehandelingen kan zomaar 75% van de rode adertjes al verdwenen zijn) kan make-up dus een mooi hulpmiddel zijn. Onderstaande tips helpen hierbij.

De verkeerde cosmetica kan couperose alleen maar verergeren; het maakt de huid bijvoorbeeld droog en nog meer geïrriteerd. Kies je aan de andere kant een zorgvuldig samengesteld, hypoallergeen make-up product speciaal voor mensen met roodheid in het gezicht waaronder ronde wangen dan kan dit het antwoord zijn om de rode en gesprongen adertjes of de felle roodheid van couperose op de neus doeltreffend te camoufleren.

Kies de juiste kleurnuance!

Als een kunstschilder bestudeert visagist Pascale Guégan eerst goed de kleur van de huid, voordat ze haar kleurenpalet voorbereidt. ‘De huid bestaat uit meerdere kleuren, zoals groen, rood, geel en zelfs blauw.’ De soort imperfectie bepaalt de keus van de foundation. Om de kleuren niet te versterken, zijn er een aantal basisregels. ‘Bij couperose adviseer ik een beige of goudkleurige vloeibare foundation,’ aldus Guégan.

Doe het op de juiste manier

Om bijvoorbeeld couperose te camoufleren, kies je voor een specifieke corrigerende foundation. Eentje die veel pigmenten bevat. Vergeet vooral niet de foundation voor het aanbrengen op te warmen op de rug van je hand. ‘Breng eerst vloeibare foundation met een kwastje of sponsje aan. Strijk dat gelijkmatig uit over het gezicht. Dep daarna wat van dezelfde foundation, indien mogelijk met het puntje van een sponsje, over de plek met couperose.’ Breng tot slot met een grote, soepele kwast wat compact poeder of losse poeder aan. Je kunt in de loop van de dag je make-up bijwerken met een beetje foundation.’

Gebruik de juiste make-up (niet-comedogeen)

Niet-comedogeen betekent dat het een verzorgings- of make-up product betreft dat de poriën niet verstopt. Een couperose huid wil je zo min mogelijk belasten, dus dit is een belangrijke voorwaarde. Nog beter: kies voor een foundation of dagcrème met SPF. Zonlicht kan couperose (en rosacea) namelijk verergeren, dus het is belangrijk om goed beschermd de dag tegemoet te treden.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in een van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top