OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hoe ontstaat een vlekkerige huid en wat kun je er tegen doen?

De vlekkerige huid kent verschillende oorzaken en behandelingen. In dit artikel zetten we de belangrijkste op een rijtje.

Hoe ontstaat een vlekkerige huid en wat kun je er tegen doen?

“Een vlekkerige huid kan op verschillende manieren ontstaan. Iedere oorzaak vraagt om een specifieke aanpak.’’
Een vlekkerige huid kan ontstaan door invloeden van buitenaf zoals de temperatuur of door een huidaandoening. Rode vlekken in het gezicht zijn vaak een indicatie van een gevoelige huid. Soms kan dit lijden tot een huidaandoening.

Externe invloeden die zorgen voor een vlekkerige huid

De gevoelige huid kan op de volgende ingrediënten heftig reageren met rode vlekken als het gevolg:

- Synthetische kleurstoffen
- Aceton
- Citrusachtige stoffen

Vitamine A zuur (retinol) en Glycolzuur komen vaak voor in anti-huidverouderingsproducten, deze ingrediënten kunnen een reactie veroorzaken bij een gevoelige huid.

Wanneer de temperaturen dalen, zorgt de overgang van de buitenlucht naar binnenshuis voor en verwijding van de bloedvaten in het gezicht. Gevoelige huidtypen en mensen met een huid die neigt naar roodheid kunnen hier ongemak van ervaren. Zorg er in ieder geval voor dat je je huid zo goed mogelijk beschermt tegen de kou, gebruik een dagelijkse SPF en zorg dat de luchtvochtigheid in huis goed is tijdens de wintermaanden.

Zwangere vrouwen kunnen ook zonder invloed van de zon last krijgen van overmatige pigmentvorming. Door de hormoonspiegelingen kunnen vrouwen een Melasma, ook wel zwangerschapsmasker krijgen. Het is belangrijk om de huid tijdens de zwangerschap dagelijks met een hoge factor te beschermen en de zon zoveel mogelijk te vermijden.

Vlekkerige huid als gevolg van een huidaandoening

Wanneer je een vlekkerige en geïrriteerde huid blijft houden is het verstandig om bij de huisarts langs te gaan omdat het kan gaan om een huidaandoening. De twee meest voorkomende huidaandoeningen die voor rode vlekken in het gezicht zorgen zijn couperose en rosacea.

Couperose

Wanneer de kleine bloedvaatjes in het gezicht toenemen wordt dit vaak couperose genoemd. Deze bloedvaatjes zetten uit en zorgen voor een rode kleur. Couperose is helaas niet te genezen, maar door het vermijden van bepaalden zaken wordt het minder snel uitgelokt. Let op bij temperatuurschommelingen, met alcohol en pittig eten, vermijd overmatige zonblootstelling en ga niet onder de zonnebank.

Rosacea

Rosacea is een huidaandoening waarbij de haarvaatjes ontstoken zijn. De kenmerken van deze aandoening zijn uitgezette bloedvaatjes die voor rode vlekken zorgen, bultjes en puistjes. Kenmerkend voor deze aandoening is dat de roodheid en ontstekingen op en rondom de neus voorkomen en daarnaast het wanggebied.

Het is nog onbekend wat de exacte oorzaak van Rosacea is. Wel is het zo dat ook bij Rosacea externe factoren als zonlicht, alcohol, pittig eten, warmte en kou, stress en emoties de klachten kunnen verergeren. De klachten van Rosacea zijn te behandelen maar volledig genezen van de aandoening komt zelden voor.

Vlekkerige huid camoufleren

Wanneer een vlekkerige huid er voor zorgt dat je zich niet prettig voelt kun je er voor kiezen deze te camoufleren met make-up. Hierna kun je een foundation aanbrengen en de rest van je make-up. Doe de huidtype test en kom er achter welke verzorgingsproducten het beste zijn voor je huid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top