NIEUW Door het bezoeken van deze site aanvaardt u het gebruik van cookies die het mogelijk maken advertenties op maat aan te bieden, bezoek statistieken bij te houden en het delen van informatie op sociale media te vergemakkelijken. Voor meer informatie en voor de mogelijkheid om het gebruik van cookies uit te schakelen, klik hier

Sluiten

OK

OKCancel

Thank you

Close

Hoe ontstaat een vlekkerige huid en wat kun je er tegen doen?

 • favoriet

De vlekkerige huid kent verschillende oorzaken en behandelingen. In dit artikel zetten we de belangrijkste op een rijtje.

“Een vlekkerige huid kan op verschillende manieren ontstaan. Iedere oorzaak vraagt om een specifieke aanpak.’’
Een vlekkerige huid kan ontstaan door invloeden van buitenaf zoals de temperatuur of door een huidaandoening. Rode vlekken in het gezicht zijn vaak een indicatie van een gevoelige huid. Soms kan dit lijden tot een huidaandoening.

Externe invloeden die zorgen voor een vlekkerige huid

De gevoelige huid kan op de volgende ingrediënten heftig reageren met rode vlekken als het gevolg:

- Synthetische kleurstoffen
- Aceton
- Citrusachtige stoffen

Vitamine A zuur (retinol) en Glycolzuur komen vaak voor in anti-huidverouderingsproducten, deze ingrediënten kunnen een reactie veroorzaken bij een gevoelige huid.

Wanneer de temperaturen dalen, zorgt de overgang van de buitenlucht naar binnenshuis voor en verwijding van de bloedvaten in het gezicht. Gevoelige huidtypen en mensen met een huid die neigt naar roodheid kunnen hier ongemak van ervaren. Zorg er in ieder geval voor dat je je huid zo goed mogelijk beschermt tegen de kou, gebruik een dagelijkse SPF en zorg dat de luchtvochtigheid in huis goed is tijdens de wintermaanden.

Zwangere vrouwen kunnen ook zonder invloed van de zon last krijgen van overmatige pigmentvorming. Door de hormoonspiegelingen kunnen vrouwen een Melasma, ook wel zwangerschapsmasker krijgen. Het is belangrijk om de huid tijdens de zwangerschap dagelijks met een hoge factor te beschermen en de zon zoveel mogelijk te vermijden.

Vlekkerige huid als gevolg van een huidaandoening

Wanneer je een vlekkerige en geïrriteerde huid blijft houden is het verstandig om bij de huisarts langs te gaan omdat het kan gaan om een huidaandoening. De twee meest voorkomende huidaandoeningen die voor rode vlekken in het gezicht zorgen zijn couperose en rosacea.

Couperose

Wanneer de kleine bloedvaatjes in het gezicht toenemen wordt dit vaak couperose genoemd. Deze bloedvaatjes zetten uit en zorgen voor een rode kleur. Couperose is helaas niet te genezen, maar door het vermijden van bepaalden zaken wordt het minder snel uitgelokt. Let op bij temperatuurschommelingen, met alcohol en pittig eten, vermijd overmatige zonblootstelling en ga niet onder de zonnebank.

Rosacea

Rosacea is een huidaandoening waarbij de haarvaatjes ontstoken zijn. De kenmerken van deze aandoening zijn uitgezette bloedvaatjes die voor rode vlekken zorgen, bultjes en puistjes. Kenmerkend voor deze aandoening is dat de roodheid en ontstekingen op en rondom de neus voorkomen en daarnaast het wanggebied.

Het is nog onbekend wat de exacte oorzaak van Rosacea is. Wel is het zo dat ook bij Rosacea externe factoren als zonlicht, alcohol, pittig eten, warmte en kou, stress en emoties de klachten kunnen verergeren. De klachten van Rosacea zijn te behandelen maar volledig genezen van de aandoening komt zelden voor.

Vlekkerige huid camoufleren

Wanneer een vlekkerige huid er voor zorgt dat je zich niet prettig voelt kun je er voor kiezen deze te camoufleren met make-up. Hierna kun je een foundation aanbrengen en de rest van je make-up. Doe de huidtype test en kom er achter welke verzorgingsproducten het beste zijn voor je huid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

 • 1424Corrigerende foundation4.98DERMABLENDMAKEUPFoundationVoor de droge huid
  Corrigerende foundation Dermablend
 • 22856Jouw dagelijkse booster voor een sterkere huid, stralend van gezondheid4.585NewMINÉRAL 89FACE CAREBoosterHydratatie voor het gezicht

  Nieuw

  Jouw dagelijkse booster voor een sterkere huid, stralend van gezondheid

  MINÉRAL 89

  Jouw dagelijkse booster voor een sterkere huid, stralend van gezondheid

  Booster

  INNOVATIE: Jouw dagelijkse booster voor een sterkere huid, stralend van gezondheid

 • Meest gelezen

  Make-up

  BB crème: antwoorden op ál je vragen

  In recordtijd heeft de veelzijdige BB crème de voorpagina's van de damesbladen gehaald: een innovatieve hybride tussen make-up en huidverzorging, die een smetteloze natuurlijke teint belooft. Florence Benech geeft haar mening over BB crèmes en helpt ons om te onderscheiden wat wel en wat niet waar is.

  lees het artikel

  Make-up

  Hoe camoufleer je een huid met couperose?

  Naast de kleine, dagelijkse imperfecties, zijn er soms grotere onvolkomenheden die u wilt camoufleren, zoals couperose, acné, littekens, pigmentvlekken etc. Om deze onvolkomenheden, die in meer of mindere mate zichtbaar zijn, te verhullen, geven visagiste Pascale Guégan en dermatoloog dr. Philippe Deshayes, hierover hun professionele advies.

  lees het artikel

  Make-up

  Welke foundation past bij jou?

  Foundation is een geweldig product, elke vrouw is er gek op. Toch is het kiezen van een foundation vaak lastig. Hoe zorg je ervoor dat je make-up mooi is en blijft zitten? En hoe voorkom je dat je een dikke, opvallende laag make-up op je gezicht krijgt die niet overeenkomt met de ondertoon van jouw huid? Onze expert geeft antwoord op jouw vragen over foundation en zij geeft je een aantal tips om de perfecte foundation voor jezelf te kiezen!

  lees het artikel

  Make-up

  Je gezicht shapen in 5 minuten met een professionele visagiste

  Al gehoord van “contouring”? Dat is een make-uptechniek om de vorm van je gezicht te corrigeren en te accentueren, geïnspireerd op het spel van licht en schaduw waar ook schilders en fotografen gebruik van maken. Pascale Guégan, onze professionele visagiste, leert je hoe je de contouren van je gezicht optisch kunt perfectioneren met hele makkelijke toe te passen trucjes! In minder dan 5 minuten kan je je gezicht mooi in vorm shapen om er stralend uit te zien!  lees het artikel

  go to top