Hoe voorkom je maskne, masker + acne?

Sinds de uitbraak van de coronacrisis dragen we in het dagelijks leven steeds vaker een mondmasker. In het openbaar vervoer, in winkels, sommigen ook gewoon buiten op straat. Medische experts adviseren het dragen van een masker met klem om COVID-19 zoveel mogelijk in de kiem te smoren. Die benodigde veiligheidsstap heeft echter ook zo zijn bijwerkingen voor je huid. Namelijk ‘maskne’, verwijzend naar acne ofwel pukkeltjes en andere verstoppingen in het gezicht door het dragen van een masker. Rode vlekken en bultjes precies langs de maskerlijn zijn mogelijke tekenen van maskne. Laat dit je er niet van weerhouden een masker te dragen tijdens de pandemie, maar volg in plaats hiervan deze tips op van onze huidexperts. In dit artikel leggen we bij een geïrriteerde huid door je mondmasker precies uit wat je kunt doen om dit te voorkomen of tegen te gaan.

Hoe ontstaat maskne?

Er zijn twee redenen waarom maskers kunnen leiden tot acne. Directe wrijving bevordert ontstekingen, die puistjes veroorzaken. Indirect bevorderen maskers ook puistjes door vocht vast te houden en de overgroei van micro-organismen op de huid mogelijk te maken. Het eerste probleem, de wrijving, wordt acne mechanica (of ‘sporters acne’) genoemd. Dit is een veelvoorkomend probleem bij onder meer atleten. Actieve lichamen zijn namelijk heet en zweterig, en die toename van warmte en vocht in combinatie met wrijvende sportartikelen- of kleding op de huid creëert een omgeving waarin acne kan gedijen.

Hoe weet je of je pukkeltjes krijgt door een mondmasker?

Als je puistjes precies verschijnen in de buurt van de rand van het masker, waar de stof de huid raakt en in de gebieden die door het masker worden bedekt. Dit is een duidelijke indicatie dat het hier om ‘maskne’ gaat.

Welk mondmasker is het beste voor je huid?

Zorgverleners hebben waarschijnlijk weinig keuze welk type masker tijdens het werk te dragen. Als je wel je eigen masker kunt kiezen voor wanneer je de deur uitgaat: kies een mondmasker van een materiaal dat zachter is voor de huid en geen overtollige warmte vasthoudt. Een masker van 100 procent katoen is het meest ademend. Was je masker dagelijks om resten zonnebrandcrème, huidverzorgingsproducten en make-up te verwijderen – aangezien deze de poriën kunnen verstoppen. Als je wegwerpmaskers draagt, vervang deze zo vaak mogelijk. Om wat wrijving te verminderen, kan je ook siliconenstrips onder de drukpunten van het masker plaatsen.

Huidverzorgingstips bij maskne

Zorg ervoor dat je huid extra goed, maar mild gereinigd is: ’s ochtends en ’s avonds met bijvoorbeeld Micellair Mineraal Water voor een gevoelige huid. Voor overdag breng je een lichtgewicht vochtinbrengende crème aan. Liever één die meer lotionachtig is dan romig, zoals de Minéral 89 Booster. Deze booster met geltextuur bevat 89% Vulkanisch water wat de huid helpt kalmeren en de huidbarrière versterkt. Draag je lange tijd een masker, breng dan geen make-up aan op het maskergebied. Een verfrissende gezichtsmist, zoals Mineraal Thermaal Water met een rijke diversiteit huid-beschermende mineralen, is ook een aanrader. Het voordeel van deze mist is bovendien dat je het op de huid kunt sprayen, zodat je handen je gezicht niet hoeven aan te raken. Je kunt het over de blote huid, over zonnebrandcrème en make-up aanbrengen. Gun je huid indien mogelijk gedurende de dag een pauze door even geen gezichtsmasker te dragen. Denk eraan om dit alleen te doen als de wet (en verantwoordelijke volksgezondheidspraktijken) het toestaan. Bijvoorbeeld: als je alleen of met leden van jouw huishouden in de auto of thuis zit. Overweeg tot slot om 's avonds een kleimasker aan te brengen als jouw huid vaak vetter of geïrriteerd is. Kleimaskers kalmeren de huid en helpen talg te absorberen. Tip: Porie Zuiverend Klei Masker.

Wat te doen als je maskne krijgt?

Net zoals bij elke vorm van acne zullen dermatologen altijd adviseren om er met je handen vanaf te blijven. Knijp je puistjes dus niet uit. Dit zal alleen maar meer schade aan de huid veroorzaken en het duurt langer voordat puistjes (en restlittekens) genezen. Als je een puistje voelt opkomen (dat bekende gevoel van een geïrriteerde, drukkende plek onder je huid) kun je deze beter aanstippen met Normaderm S.O.S. Onzuiverheden Pasta met zwavel. Dit droogt het puistje uit, maar verzacht de huid gelijktijdig ook. Verder kost het even wat tijd voordat je maskne helemaal opklaart. Ga niet te agressief te werk met harde scrubs, kies liever voor een reiniger met salicylzuur zoals Vichy’s Matterende Vulkanische Reiniger. Met een reinigingsbasis van plantaardige oorsprong en ook Vulkanisch Perliet om overtollig sebum te verminderen.

De redactie

De oplossing van Vichy

PURETÉ THERMALE

Micellair Mineraalwater - Gevoelige Huid

Make-up verwijdering - Gevoelige ogen

Een krachtige micellaire reinigingswater verrijkt met Vichy Mineraliserend Water en verzachtende Panthenol.

NORMADERM

S.O.S. ANTI-ONZUIVERHEDEN PASTA MET ZWAVEL

Peeling - Verzorging

Locale verzorging tegen onzuiverheden met 10% zwavel om puistjes uit de drogen en de huid te verzachten.

Meest gelezen