OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Huidirritaties: wat te doen tegen een geïrriteerde huid?

Een jeukende, rode uitslag na het gebruik van huidverzorgingsproducten is een duidelijk teken van een allergische reactie. Maar soms kunnen huidverzorgingsproducten subtielere symptomen veroorzaken, zoals droogheid en schilfering, puistjesachtige bultjes en een ongelijkmatige teint. Dit kan komen door irritatie veroorzaakt door een bepaald ingrediënt. Of je krijgt huidirritatie door stress. In dit artikel lees je hier alles over, waaronder ook wat tegen deze irritatie te doen.

De oorzaken van huidirritatie

Er worden duizenden ingrediënten gebruikt in huidverzorgings- en cosmetische producten. Hoewel iedereen een andere huid heeft, is de kans groter dat bepaalde ingrediënten sneller irritatie veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid dan andere.

Geuren zijn een veelvoorkomende boosdoener (maar lang niet altijd). Hoewel ‘geur’ ​​als een enkel ingrediënt wordt vermeld, kan het ingrediënt honderden verschillende chemische componenten bevatten die de huid potentieel kunnen irriteren.
 
Ook conserveermiddelen kunnen mogelijk problemen geven. Hoewel ze nodig kunnen zijn om te voorkomen dat een product bederft, is het bekend dat conserveermiddelen bij sommige mensen contactdermatitis veroorzaken. De conserveermiddelen die het meest waarschijnlijk contactdermatitis veroorzaken: parabenen, formaldehyde, formaline, imadazolidinylureum, isothiazolinon, methylisothiazolinon en quaternium-15. Niet iedereen krijgt hier natuurlijk last van, veel mensen kunnen dit soort stoffen prima op hun huid verdragen – anders zou het ook niet worden goedgekeurd voor gebruik in cosmetica.
 
Kleurstoffen en pigmenten, ook wel kleurstoffen genoemd, kunnen eveneens een risico vormen voor mensen met een reactieve huid. Wie allergisch is voor kleurstoffen in voedsel zal daar waarschijnlijk ook allergisch voor zijn in cosmetica. Elke kleurstof kan contactdermatitis veroorzaken op een gevoelige huid, maar rode en gele kleurstoffen en een felrode kleurstof genaamd karmijn vormen de meest voorkomende problemen.
 
Let op: volledig natuurlijke ingrediënten kunnen ook contactdermatitis veroorzaken. De belangrijkste hiervan zijn essentiële oliën die huidverzorgingsproducten een aantrekkelijke geur kunnen geven, maar vaak irriterend zijn bij gebruik in hoge concentraties. Tea tree olie is de essentiële olie die het meest in verband wordt gebracht met dermatitis. Slechts een paar druppels kunnen bij sommige mensen een bijwerking veroorzaken. Andere natuurlijke stoffen die een gevoelige huid eerder kunnen irriteren, zijn essentiële oliën van pepermunt, ylang-ylang, kruidnagel, kaneel en cassia. Lanoline is een ander natuurlijk ingrediënt dat vaak in verband wordt gebracht met contactdermatitis. Lanoline is afgeleid van schapenwol en wordt gebruikt in vochtinbrengende producten zoals bodylotions en gezichtscrèmes.

Last van huidirritatie door stress?

Psychologische stress kan de epidermale barrière verstoren (de bovenste laag van de huid die vocht vasthoudt en ons beschermt tegen schadelijke microben) en het herstel ervan verlengen. Een intacte epidermale barrière is essentieel voor een gezonde huid; wanneer verstoord, kan dit leiden tot een geïrriteerde huid, evenals chronische huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of wondjes. Acne-symptomen worden ook in verband gebracht met stress, hoewel de exacte link nog onderzocht wordt. Vichy’s Minéral 89-lijn is speciaal ontworpen om de epidermale barrière van de huid te helpen voeden, herstellen en van dag tot dag te beschermen.

Wat te doen tegen een geïrriteerde huid?

Het goede nieuws is dat de meeste gevallen van contactdermatitis vanzelf verdwijnen, op voorwaarde dat je stopt met het gebruik van het product dat je huid in de weg zit. Behandel het getroffen gebied voorzichtig. Vermijd scrubben, geparfumeerde zeep en geurlotions (in ieder geval voor een tijdje) om irritatie van de huid verder te voorkomen. Als het gebied droog en gebarsten is, kun je een dunne laag vaseline of verzachtende zalf aanbrengen. Hoewel lastig als je huid jeukt, moet je proberen niet aan de plek te krabben. Geef het een kans om te genezen. Je arts kan een crème of zalf voorschrijven om de jeuk onder controle te houden en indien nodig de huid te helpen genezen Voor meer ernstige gevallen van contactdermatitis, volg je deze huidverzorgingstips en breng je een bezoek aan je arts. Probeer tegelijkertijd ook zoveel mogelijk stress te verminderen.

Hoe Vichy jou kan helpen aan een betere huid

Het is bij de verzorging van jouw huid belangrijk dat je je huidtype kent, en of je last hebt van bepaalde huidproblemen. Dan is het namelijk gemakkelijker om een geschikte huidverzorgingsroutine voor jezelf uit te stippelen. Kies bijvoorbeeld voor Vichy’s Normaderm als je een acne-gevoelige huid hebt, Neovadiol voor de huid in en na de overgang (die dan meestal droger wordt), Aqualia Thermal voor een droge huid of Minéral 89 (voor elk huidtype) voor mensen die in de stad wonen en te maken krijgen met agressoren door onder meer luchtvervuiling.

De oplossing van Vichy

Minéral 89 Ogen: Revitaliseert   en versterkt de oogcontouren

Minéral 89 Ogen: Revitaliseert en versterkt de oogcontouren

Jouw dagelijkse versterking voor een frissere blik.

( 71 beoordelingen )

go to top