OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Huiduitslag door stress: de oplossingen en hoe te voorkomen

Inmiddels weet je waarschijnlijk dat stress zijn tol kan eisen van je geestelijke gezondheid –vooral als je amper de tijd neemt om even stil te staan en voor jezelf te zorgen. Maar naast dat stress je geest dermate beïnvloedt, kan het zich ook op fysieke manieren manifesteren. Hoewel je misschien bekend bent met stress die je energieniveau, eetlust of seksdrive verstoort, is een van de meest zichtbare manieren waarop stress zich openbaart: stressuitslag op je huid. In dit artikel lees je wat stressuitslag precies is, wat het veroorzaakt en wat de beste remedies zijn om deze uitslag op de huid tegen te gaan en te voorkomen.

Hoe ziet stressuitslag eruit?

De meest voor de hand liggende door stress veroorzaakte uitslag wordt meestal netelroos genoemd. Het zijn striemen die plotseling verschijnen, er vlekkerig en verheven uitzien en meestal erg jeuken. Netelroos kan opduiken wanneer je wordt geconfronteerd met een duidelijke stressfactor aan de horizon, zoals een aanstaande verhuizing, een intimiderende deadline, een sollicitatiegesprek of een relatiebreuk. Als we gestrest zijn, stijgen onze cortisolspiegels – het zogenaamde ‘stresshormoon’. Dit kan de talgproductie verhogen en leiden tot verergering van onder meer acne. Andere huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en rosacea, en zelfs haaruitval (tijdelijk of permanent) kunnen verergeren door stress.

Hoe veroorzaakt stress huiduitslag?

Stress an sich veroorzaakt niet per se huidproblemen. Maar stressvolle situaties kunnen ervoor zorgen dat een aandoening als acne of psoriasis aan de oppervlakte komt of verergert, vooral als je te maken hebt met chronische stress of als je in het verleden te maken hebt gehad met huidaandoeningen. Sommigen van ons hebben simpelweg meer kans dan anderen om stress als huidaandoening te ervaren. Mensen met een genetische aanleg voor huidaandoeningen hebben vaak last van netelroos, acne of psoriasis. Mensen die kwetsbaarder zijn voor stemmingsstoornissen zoals angst of depressie, kunnen ook meer kans hebben op een huidaandoening als reactie op stress.

Tips tegen huiduitslag door stress

Raadpleeg allereerst je huisarts met betrekking tot elke vorm van netelroosachtige uitslag op je huid. Als je last hebt van jeukende uitslag, kan een vrij verkrijgbare medicatie zoals antihistaminica de symptomen helpen verlichten. Het is raadzaam om samen te werken met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg om de bron van je stress te identificeren. Het is een goed idee om de oorzaak achter de stress aan te pakken door een psycholoog in te schakelen voor therapie. Tegenwoordig heb je ook online therapietools, die mogelijk kunnen helpen (check wel of het goede recensies heeft en de experts op dergelijk platform de juiste kwalificaties). Behandeling tijdens een eerste therapiesessie omvat het beheersen van de stress om het optreden van stress (en de uitslag die ermee gepaard gaat) in de eerste plaats te voorkomen. Naast het bezoeken van een professional in de geestelijke gezondheidszorg, kunnen de volgende tips ook helpen om stress (en daarmee uitslag door stress) te verlichten:

- Word je bewust van je gedachten
Mindfulness en meditatie worden steeds meer mainstream, en met een goede reden. Ze kunnen enorm helpen bij stress. In wezen helpt mindfulness je te stoppen met bang te zijn voor negatieve resultaten in de toekomst. Terwijl die misschien maar tussen je oren zitten. Wanneer we onze gedachten onder de loep nemen, ontdekken we vaak dat sombere voorspellingen echt onwaarschijnlijk zijn. Of dat als er iets misgaat, we er beter mee kunnen omgaan dan we dachten. De sleutel is om het een en ander in perspectief te plaatsen.
 
- Leer ‘nee’ te zeggen
Vaak hebben we het gevoel dat we ‘ja’ moeten zeggen tegen alles wat ons wordt gevraagd. Maar leren omgaan met je tijd – en voor jezelf opkomen – kan een handig hulpmiddel zijn om je te helpen omgaan met stress. Je hoeft niet op elk verzoek ja te zeggen. Slim met onze tijd omspringen, betekent pauzeren om te overwegen wat we echt waarderen en vervolgens beoordelen of we onze tijd besteden aan de dingen en relaties waar we het meest om geven.
 
- Adem vanuit je buik
Oefen met diepe, langzame ademhalingen vanuit de buik in plaats van vanuit de borst. Zo ademen baby's en het is meer ontspannend dan de borstademhaling die wij volwassenen leren te doen.
 
- Aanspannen en loslaten
Probeer je spieren te spannen, één groep tegelijk, en bestudeer dan de spierspanning, voordat je diezelfde spiergroep ontspant. Ga dan verder met de volgende spiergroep. Deze techniek wordt progressieve spierontspanning (PMR) genoemd, die veel mensen helpt om in slaap te vallen of te ontspannen voor een groot evenement.

Hoe huiduitslag voorkomen?

Je kunt huiduitslag door stress voorkomen met bepaalde mindfulness-technieken, zoals hierboven beschreven. Verder is de huid ons grootste orgaan en het behoeft de juiste verzorging. Zorg ervoor dat je je huid dagelijks goed schoonmaakt, smeer met zonnebrandcrème. Een huid die gevoelig is voor stress kan ook worden ondersteund met behulp van producten die de huidbarrière ondersteunen, zoals Vichy’s Mineraliserend Thermaal Water (die je gedurende de dag kunt opsprayen) of de lijn Minéral 89 met 89% vulkanisch water, rijk aan mineralen die de huid op meerdere manieren beschermt.

go to top