OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Huidveroudering: waar komt het door en hoe verjong je de huid

Artikelen Anti-Aging
Artikelen Anti-Aging

De eeuwige bron van jeugd, die is nog niet gevonden. Al weten we wel steeds meer over anti-aging, en hoe we het proces omkeren als in een Benjamin Button-effect. Wist je bijvoorbeeld dat het ene gezicht sneller veroudert dan het ander? Met andere woorden: tekenen van huidveroudering, waaronder lijntjes of juist diepe rimpels, een zakkende kaak- en halslijn, pigmentvlekken en noem maar op. De Volkskrant berichtte onlangs over een interessant, nieuw onderzoek waardoor huidveroudering ontstaat. Belangrijker nog, wat valt eraan te doen? Zie hier tips voor anti-aging (waaronder ook de beste verzorging met Retinol ofwel Vitamine A) die verschil maken.

Wat zijn de tekenen van huidveroudering?

Kraaienpootjes, fijne lijntjes of diepe rimpels – daar wordt als eerste aan gedacht bij huidveroudering. Een ‘rimpelvuller’ is hierbij niet ongewenst. Maar er is wel meer waardoor de passerende jaren worden gereflecteerd in je huid: van pigmentvlekken tot grovere poriën en in zijn totaliteit een minder, volle stevige huid. Volgens het hierboven al genoemde onderzoek ligt de kans dat vrouwen rimpels krijgen door roken twee keer hoger dan bij mannen.  Terwijl mannen sneller last hebben van hangende oogleden. Het ‘geluk’ van onze mannelijke vrienden: de grotere mate van gezichtsbeharing beschermt de huid (met meer huidvet gevormd in de haarzakjes) met minder rimpels als gevolg. Het beschermt bovendien tegen felle zonnestralen, dus: insmeren met SPF maar.


Wat zijn de oorzaken van huidveroudering?

Huidveroudering ontstaat door meerdere factoren. We weten dat onze huid minder goed functioneert met het verstrijken van de jaren; dit noemen we chrono-biologische huidveroudering. Daarnaast kennen we hormonale huidveroudering wanneer het huidverouderingsproces wordt beïnvloed door de hormonale disbalans in het lichaam, zoals de overgang. De overgang heeft een sterke invloed op de kwaliteit van de huid. Zij wordt dunner, droger en slapper. Vichy heeft hiervoor een speciaal platform in het leven geroepen waarbij we specifiek de vrouw in de overgang bedienen van wetenschappelijke informatie alsook persoonlijke verhalen, van bijvoorbeeld actrices Isa Hoes en Medina Schuurman of reisjournalist Karin van Barnhoorn. Verder speelt er meer mee bij huidveroudering: van lifestyle tot genen en huidverzorging.


Wanneer beginnen met anti-rimpel ofwel anti-aging crèmes?

De tijd tikt. Zelfs als je nu in je twintigerjaren nog een gezonde, stralende huid hebt. Vanaf welke leeftijd beginnen met verzorgingsproducten tegen veroudering? Het allerbelangrijkste wapen voor alle leeftijden: zonnebrandcrème! Verder is voorkomen altijd beter dan genezen. Alleen wees voorzichtig met grover geschut, zoals agressieve producten of een overmatig gebruik van Retinol of Glycolzuur. Dit kan je huid juist gevoeliger maken. Wel een interessante benadering van beauty: vrouwen in Zuid-Korea (qua landen wel ‘de heilige graal’ genoemd in huidverzorging, waar vrouwen vaak een prachtige huid hebben) al van jongs af aan met uitgebreide huidverzorging. Nog niks geen lijntje of grove porie te zien? Maakt niet uit, doe preventief. In plaats van pas smeren als die fronsrimpel zich al tussen je wenkbrauwen heeft genesteld.

Wat kun je doen aan huidveroudering?

Of, hoe doe je aan huidverjonging? Allereerst zaak eens te kijken naar de verschillende typen huidveroudering, zodat je hier gericht op kunt inspelen.

Huidveroudering en genetische aanleg

‘Levensstijl speelt een heel grote rol bij huidveroudering’

Wetenschappers hebben een gen ontdekt dat de mate en snelheid van gezichtsveroudering (waaronder rimpelvorming) grotendeels bepaald. De boosdoener heet MC1R, ook wel aangeduid als het ‘rimpel-gen’. Draag je verschillende varianten van dit specifieke gen bij je dan veroudert de huid sneller dan bij andere mensen. Dit toont zich in het gezicht. ‘Hoe snel je rimpels krijgt wordt voor ongeveer vijftig procent door genetische samenstellingen bepaald’, stelt dermatoloog Tamar Nijsten in gesprek met de Volkskrant.

Huidveroudering en lifestyle

‘Als de huid te weinig kwalitatieve voedingstoffen ontvangt, gaat de kwaliteit van cellen en weefsels erop achteruit’

Dan is er nog de andere vijftig procent. Of je nu een fitnessfanaat bent die graag de natuur intrekt of een workaholic die in de stad woont, levensstijl heeft een grote impact op je huid. Zo portretteerde fotograaf Monique Eller, voor haar project TWINdependence, een eeneiige tweeling (Anneke Koster de Vries en Mieke de Vries, 69 jaar) waarmee de invloed van levensstijl op het verouderingsproces zichtbaar wordt. Anneke is sinds haar 19e jaar een kettingroker, Mieke heeft nooit gerookt. Het effect is te zien in de huid, waarbij Anneke bijvoorbeeld veel meer rimpels heeft. Onze moderne levensstijl bevat een aantal factoren die onze huid negatief kunnen beïnvloeden, waaronder stress, roken, slaaptekort, luchtvervuiling of een slecht voedingspatroon.


Wat zijn de effecten van huidveroudering door lifestyle?

‘Stap één: een hydraterende crème, want bij onvoldoende vocht kunnen huidcellen zich niet optimaal vernieuwen’

Wat zijn de effecten van huidveroudering door lifestyle?
De gevolgen van zogenaamde gedragshuidveroudering op de huid kan zichtbaar worden op verschillende manieren, namelijk:
 • Vale huid (rokershuid)
 • Vermoeid aanzien (donkere kringen, schaduwen)
 • Onregelmatige teint (rode vlekken, pigmentvlekken)
 • Disbalans (grove poriën, droge plekken)

Deze uitingen kunnen ontstaan doordat onze huid te weinig kwalitatieve voedingsstoffen ontvangt en tegelijkertijd wordt blootgesteld aan schadelijke effecten van buitenaf. Hierdoor ontstaan onder meer een overmatige hoeveelheid vrije radicalen in ons lichaam. Het ontstaan van vrije radicalen is een natuurlijk proces, maar bij overmaat kan ons lichaam daar niet goed meer mee omgaan. Hierdoor gaat de kwaliteit van cellen en weefsel erop achteruit. Resultaat: de huid veroudert zichtbaar sneller en de kans op bepaalde ziektes neemt toe. Vichy heeft hier een antwoord op, met een speciale verzorgingslijn: Idéalia Life Serum.

Huidveroudering en de beste verzorging

‘De belangrijkste stap in je huidverzorging een dag- en nachtcrème? Serum heeft een veel hogere concentratie actieve bestanddelen’

Een anti-rimpelcrème treedt per definitie alleen op tegen rimpels. Producten tegen huidveroudering zijn veelomvattender, want ze werken ook op stevigheid, pigmentvlekken, gezichtscontouren en een frisse teint. Stap één: een hydraterende crème, want als de huid niet genoeg vocht krijgt dan kunnen de cellen zich niet optimaal vernieuwen. En dat zie je! Droogtelijntjes onder de ogen, uitdrukkingsrimpeltjes… Onze expert raadt daarom aan om het vochtpeil van huid constant te houden alsook de huid te beschermen tegen agressies, waaronder UV-straling en vrije radicalen.


 

Zonnebrandcrème

Dan komen we gelijk uit bij misschien wel de allerbelangrijkste huidverzorging: zonnebrandcrème. Kies hierbij altijd voor broad-spectrum. Je kunt bovendien elke ochtend nog braaf factor 50 smeren, maar het is ook belangrijk om deze om de twee uur opnieuw aan te brengen. Ook als je in de schaduw of achter een (kantoor)raam zit. Vichy heeft daarvoor een heel assortiment.

Retinol en andere vitaminen voor huidverzorging

‘Van de juiste voeding kan je huid er beslist veel beter uit gaan zien’

Een winnend ingrediënt: Vitamine A, belangrijk om het herstellend vermogen van je huidcellen aan te spreken. Wanneer dermatologen of medisch specialisten het hebben over Retinol, doelen ze overigens op Vitamine A op doktersvoorschrift. Alle vormen van Retinol op recept werken tegen rimpels, een ongelijkmatige teint en acne. Retinol-crème, of retinoïde, zijn hiernaast ingrediënten die kunnen helpen bij de stevigheid van de huid. Lees hier alles wat je ooit had willen weten over collageen. Hiernaast biedt Vitamine C onder meer hulp bij pigmentvlekken. Lees hier tot in detail over de werkzaamheid van Vitamine C


Huidverzorging voor alle uren van de dag

‘Van de juiste voeding kan je huid er beslist veel beter uit gaan zien’

Timing is alles. Dat wordt vaak genoeg gezegd, en het geldt ook voor huidverzorging. De behoeften van je huid verschillen overdag en ’s nachts. Overdag hoort de huid namelijk weerstand te kunnen bieden tegen externe agressies. ’s Nachts legt dit orgaan zich toe op cel-vernieuwing: de huid is dan meer doorlaatbaar, waardoor actieve bestanddelen beter worden opgenomen maar er ook meer vocht verloren gaat. Voor het slapengaan kun je dus het beste een voedende nachtcrème aanbrengen, die meer actieve bestanddelen bevat. Ben je voor overdag op zoek naar een dagcrème of serum die de hele dag door effectief is? Ervaar Liftactiv Supreme of Liftactiv Serum 10.


Hét huidverzorgingsproduct tegen anti-aging

‘Avocado’s zitten tjokvol vetzuren die essentieel zijn voor het herstel van de huid’

Hierbij denk je wellicht aan een rijke crème. Het antwoord is weliswaar: serum. Je smeert het als een dag- of nachtcrème, maar serums hebben een veel hogere concentratie actieve bestanddelen. Mede dankzij de vloeibare, lichte formule, waardoor de actieve bestanddelen optimaal worden opgenomen door de huid, is de werking van een serum vaak veel krachtiger. Hoewel serum een dag- en/of nachtcrème niet kan vervangen, want die geven de huid het comfort en alle voedingsstoffen die ze nodig heeft. Deze essentiële dagelijkse verzorging van de huid kan een corrigerend effect opleveren. Het stappenplan? Breng eerst een serum aan, en daarna een crème tegen huidveroudering.

Welke voeding helpt tegen huidveroudering?

Lifestyle hebben we hiervoor al aangestipt. Voeding speelt hierbij een glansrol. Zo zijn er ingrediënten waarvan je huid er beslist beter gaat uitzien. Een voorbeeld: het verhogen van de essentiële vetzuren, zoals Omega 3 en 6. Deze vetten dragen bij aan de versterking van de huidbarrière. Meer dan nuttig, gezien de leeftijd en de overgang verantwoordelijk zijn voor de vertraging van het huidmetabolisme. Hierdoor ziet de huid er minder stevig uit, minder glad, droger en doffer.

Voedingstips: paddenstoelen en avocado’s

Blauwe bessen zijn lang niet het enige soort voedsel dat rijk is aan antioxidanten. Zo zitten ook paddenstoelen boordevol met deze krachtige bestanddelen. Ze bevatten Vitamine D en helpen onze cellen beschermen tegen vrije radicalen. Het resultaat? Een stevigere, jonger uitziende huid die beter bestand is tegen agressies van buitenaf. En dan is er nog de avocado: avocado’s zitten tjokvol vetzuren die essentieel zijn voor herstel van de huid. Deze vetzuren zijn voorzien van voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je huid er langer glad en daardoor jeugdig uit ziet. Avocado’s bevatten een hoge concentratie Vitamine E dat de zichtbare verschijnselen van huidveroudering kan helpen verbeteren. Avocado’s zijn zelfs rijk aan Vitamine A, bekend om diens cel-reparatie bevorderende eigenschappen. Ter afsluiter voor op het boodschappenlijstje:

 • Oliën en zaden
  Koolzaadolie, lijnzaadolie, notenolie, sojaolie, tarwekiemolie. 

 • Vis
  Zalm, makreel, haring, sardines, tonijn, forel, paling, kabeljauw, tong, heilbot, baars, wijting, zeeduivel, schar, ansjovis, koolvis, goudbrasem, schelvis, rivierbaars, zeewolf, tarbot. 

 • Noten
  Walnoten, hazelnoten, amandelen, cashewnoten, pistachenoten.

Bon appétit!

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

go to top