OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Interview: een hydrogeologe over de oeroude zuiverheid van Mineraliserend Thermaal Water van Vichy

Een wetenschapper legt uit hoe het Mineraliserend Thermaal Water van Vichy zich diep in de vulkanen heeft ontwikkeld tot één van de zuiverste en meest mineralenrijke waters op aarde.

Interview: een hydrogeologe over de oeroude zuiverheid van Mineraliserend Thermaal Water van Vichy

Kunt u ons iets vertellen over de Auvergne, waar het Vichy-water vandaan komt? Wat maakt deze streek zo bijzonder?

In de Auvergne bevinden zich de meeste thermale minerale bronnen van Frankrijk. Als we kijken naar de geologische geschiedenis van Vichy, dan zien we een belangrijke geologische gebeurtenis die leidde tot grote breuken en aanzienlijke vulkanische activiteit. Deze vulkanische activiteit is 60 miljoen jaar geleden begonnen.

Is die activiteit vandaag nog steeds zichtbaar in Vichy?

The most tangible evidence of recent volcanic activity are the numerous hydro-thermal mineral springs found in the town of Vichy… this volcanic activity is at the very origin of Vichy and its thermal mineral springs.

Kunt u ons vertellen hoe het Mineraliserend Thermaal Water van Vichy is ontstaan in de vulkanen?

Aan het begin van het proces heb je regenwater, dat langzaam doorheen de eeuwenoude kristallijne breukgesteenten van het bergmassief sijpelt. Uiteindelijk komt het tot diep in het massief terecht, waar het vermengd wordt met C02-gassen.

Hoe diep in de ondergrond stroomt het water?

Met behulp van geothermometers hebben we de diepte van de stroming kunnen bepalen op ongeveer -4.000 meter. Daar bereikt het water een temperatuur van 140 graden Celsius. Doordat het zo heet is en rijk aan C02, lost het water de rotsformaties op, dus van rotsgesteenten die 380 miljoen jaar geleden zijn afgezet.

Kunt u tot slot ook verklaren waardoor het water zo zuiver blijft? Waardoor wordt het beschermd tegen elementen van buitenaf?

Ten eerste wordt het water op korte tijd weer naar de oppervlakte gestuwd, waardoor het dus alle eigenschappen behoudt die het in de vulkanische diepten heeft verkregen. Bovendien is sinds 1874 rond het opvangpunt een beschermende perimeter vastgelegd, waardoor het water wordt afgeschermd tegen vervuiling.

Vichy Mineraliserend Thermaal Water zit in al onze producten. Wil jij dit zelf ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

go to top