OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Is natuurlijke huidverzorging beter voor een gezond uitziende huid?

Voor huidverzorging worden natuurlijke ingrediënten gebruikt en ingrediënten die in een laboratorium worden gemaakt. Beiden hebben hun eigen voordelen: natuurlijke bestanddelen, die in veel van Vichy’s producten terugkomen, en wetenschappelijk geformuleerde bestanddelen. Vaak zie je in verzorgingsformules een combinatie van beiden terug. Het is een mythe dat louter natuurlijke ingrediënten beter zouden zijn voor je huid. Nu valt er wel verschil te maken tussen goede en minder goede natuurlijke ingrediënten voor je gezicht. Als consument wil je niet klakkeloos aannemen dat een biologisch of natuurlijk ingrediënt in huidverzorging veiliger is dan een ander chemisch identieke versie van hetzelfde ingrediënt. Sterker nog, natuurlijke ingrediënten zijn vaak minder lang houdbaar. ‘Natuurlijk’ betekent niet per definitie gezonder of efficiënter. We lichten dit uitgebreid toe zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Natuurlijke ingrediënten in huidverzorging

Er zijn veel goede natuurlijke ingrediënten waaronder: klei, kamille, zeewier, kaolien, aminozuren, ceramiden, hyaluronzuur, groene thee, wilgenkruid, kokosolie, sheaboter, honing, olijfolie, Omega vetzuren, glycerine, aloë vera, jojoba olie, vitamine E, vitamine B3 en teunisbloemolie.

Andere natuurlijke ingrediënten zijn minder goed voor je huid, waaronder: alcohol, amandelextract, bergamot, kaneel, citrussap- of olie, venkel, grapefruit, paardenstaart, lavendelolie, limoenbalm, pepermunt en tijm. Veel van deze ingrediënten zitten vol antioxidanten, maar kunnen de huid tegelijkertijd irriteren.

Het is namelijk zo dat veel natuurlijke, biologische ingrediënten in huidverzorgingsproducten na verloop van tijd gevoeligheden kunnen veroorzaken. Zoiets als citrusolie kan te hard, agressief en bijtend zijn op je huid. Die natuurlijke ingrediënten wil je dus liever vermijden.

Natuurlijk of synthetisch, irritatie-veroorzakende ingrediënten zorgen ervoor dat de huidbarrière en huid worden aangetast. Het verstoort het vermogen van de huid om zichzelf te vernieuwen en vermindert de kracht om zichzelf te verdedigen tegen bijvoorbeeld luchtverontreiniging. Dit geldt met name voor geurstoffen, die onder de categorie etherische oliën vallen. Waar je op kunt letten als het op natuurlijke bestanddelen aankomt:

  • Natuurlijke vitamines, waaronder ascorbinezuur (vitamine C), niacinamide (vitamine B3) en tocoferol (vitamine E) zijn krachtige antioxidanten om de afweer van de huid te helpen versterken;
  • Aminozuren, aloë vera, talloze soorten algen ofwel zeewier en plantenextracten zoals groene thee of druivenextract kunnen beschermen tegen vochtverlies, hydrateren, pigmentverkleuringen vervagen en helpen de huid te beschermen tegen de zichtbare effecten van vervuiling
  • Plantaardige oliën die niet geuren zijn een rijke bron van essentiële vetzuren, micronutriënten en antioxidanten voor alle huidtypes;
  • Voedselingrediënten, van fruit tot groenten, omega-vetzuren en bijvoorbeeld granen zoals havermout kunnen ook de huid helpen verzachten, herstellen, hydrateren en bovendien verdedigen tegen externe agressies.

Natuurlijke en biologische gezichtsverzorging

Er is een verschil tussen natuurlijke en biologische gezichtsverzorging. Een aantal effectieve anti-aging ingrediënten zoals hyaluronzuur, retinol en ceramiden zijn van nature al aanwezig in onze huid, terwijl het verder niet op veel andere plekken in de natuur te vinden is.

Zoiets als retinol (ofwel vitamine A) kun je bijvoorbeeld niet uit een bepaalde plant winnen. Aangezien deze bestanddelen lichaamseigen zijn, kun je ze wel onder de noemer ‘natuurlijke huidverzorging’ scharen. Dit zijn ingrediënten die snel werken om tekenen van rimpels, een onregelmatige huidtint met bijvoorbeeld pigmentvlekken en een doffe huid en een veerkrachtig, stevig gevoel aan de huid te helpen versterken. Deze ingrediënten zijn weliswaar niet ergens in een veld geplukt, want dit is niet mogelijk. Ze zijn synthetisch afgeleid.

‘Biologische gezichtsverzorging’ verwijst naar een huidverzorgingsproduct dat ingrediënten bevat die op natuurlijke wijze zijn gekweekt en niet zijn besproeid met pesticiden en chemicaliën.

Wat is het verschil met 'normale' producten?

Natuurlijke huidverzorging bevat niet altijd alleen maar natuurlijke ingrediënten. Staat er ‘natuurlijk’ op een verpakking dan kan het ook zijn dat er maar een paar natuurlijke ingrediënten inzitten; het slaat niet per definitie op de hele formule.

Onze huid is ons grootste orgaan dat maar liefst 60 tot 70% van wat we erop smeren absorbeert. Het is dus logisch om goed na te denken over wat je dagelijks op je huid aanbrengt. Je kunt in de zoektocht naar natuurlijke huidverzorging ook letten op de volgende termen: veganistisch, eco-vriendelijk, cruelty-free, vrij van schadelijke chemicaliën, irriterende stoffen of conserveermiddelen, geformuleerd met louter natuurlijke, biologische ingrediënten.

Vichy’s hydraterende crème Aqualia Thermal voor het gezicht bestaat voor 97% uit natuurlijke ingrediënten: Vichy’s vulkanische water, plantsuiker en hyaluronzuur. De gezichtsmist heeft maar één natuurlijk ingrediënt, het pure mineraliserend water van Vichy, en is volledig natuurlijk en biologisch. Let wel, er zijn maar weinig huidverzorgingsproducten die echt in aanmerking komen voor het label 'volledig natuurlijk'. Zo heeft elk product op waterbasis bijvoorbeeld conserveermiddelen nodig om het te beschermen tegen verontreinigingen die huidproblemen kunnen veroorzaken.

Sommige merken gebruiken natuurlijke conserveermiddelen (zoals grapefruitzaadextract), maar tot op heden is geen enkel natuurlijk  conserveermiddel zo effectief gebleken als synthetische conserveermiddelen waaronder bijvoorbeeld fenoxyethanol. Veel huidproblemen zoals puistjes hebben ook synthetische ingrediënten nodig om te werken. Er zijn bijvoorbeeld geen natuurlijke ingrediënten zo effectief gebleken voor een acne-gevoelige huid met puistjes en andere zuiverheden zoals salicylzuur en benzoylperoxide. In het lab gemaakte synthetische peptiden kunnen huidproblemen nauwkeurig aanpakken om ze gestaag te verbeteren, zodat je minder rimpels en pigmentvlekken zult zien.

Natuurlijke gezichtsverzorging voor mannen

Niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen is er steeds meer vraag naar natuurlijke gezichtsverzorging. In de lijn van Vichy Homme worden ook natuurlijke ingrediënten verwerkt, zoals hyaluronzuur. Bij Vichy geloven wij dat de synergie tussen natuurlijke en synthetische ingrediënten de huid het beste geeft van wat de natuur en de wetenschap te bieden heeft.

go to top