OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Jeukend hoofdhuid en haaruitval: de oorzaken en oplossingen

Een jeukende, geïrriteerde hoofdhuid is een veelvoorkomend huidprobleem dat vrijwel iedereen van tijd tot tijd treft. Jeuk op de hoofdhuid kan om verschillende redenen ontstaan – van het wassen van je haar met een shampoo die is samengesteld met agressieve chemicaliën tot verschillende veelvoorkomende huidaandoeningen zoals eczeem.

Het goede nieuws is dat een jeukende hoofdhuid waarschijnlijk geen haarverlies veroorzaakt, althans niet direct. Sommige huidaandoeningen die ervoor zorgen dat je een jeukende hoofdhuid krijgt, kunnen echter je haarzakjes aantasten en bijdragen aan haaruitval of, in sommige gevallen, permanent haarverlies.

Hieronder staan enkele van de meest voorkomende oorzaken van een jeukende hoofdhuid, evenals de effecten van deze aandoeningen op haaruitval. Naast de oorzaken vind je ook mogelijke oplossingen voor de jeuk en het potentiele haarverlies op zich.

Oorzaken van jeukend hoofhuid en haaruitval

Verschillende huidproblemen kunnen bijdragen aan een jeukende hoofdhuid. Denk aan ziektes, tijdelijke huidaandoeningen en zelfs irritatie of allergische reacties veroorzaakt door ingrediënten in huid- en haarverzorgingsproducten. Als je eenmaal de oorzaak van je jeukende hoofdhuid hebt geïdentificeerd, wordt het veel eenvoudiger om het probleem te behandelen en van de jeuk af te komen.

Hoofdhuid Ringworm (Tinea Capitis)

Tinea-capitis, ook bekend als hoofdhuidringworm of hoofdhuidschimmel, is een veel voorkomende schimmelinfectie die je hoofdhuid en haar kan aantasten. Net als andere schimmelinfecties van de huid, verspreidt tinea-capitis zich via blootstelling aan infectieuze schimmels, zoals de soorten Microsporum en Trichophyton. Je kunt met deze schimmels in aanraking komen via andere mensen of in bepaalde omgevingen, zoals gedeelde kleedkamers of badkamers.

Tinea-capitis kan een rode, cirkelvormige uitslag op je hoofdhuid veroorzaken. Deze uitslag kan jeuken en een schilfering ontwikkelen. Soms zie je daarbij wat haarverlies. Wanneer tinea-capitis zeer ernstig is, kan dit ontstekingen en permanent haarverlies veroorzaken.

Oplossing ringworm en een jeukende hoofdhuid

Heb je tinea-capitis dan is het belangrijk om met je zorgverlener te praten. Dit type infectie kan worden behandeld met orale antischimmelmedicatie. Je zorgverlener kan ook een shampoo of actuele medicatie aanbevelen om schimmelgroei onder controle te houden en jeuk te verlichten.

Folliculitis

Folliculitis is een huidaandoening waarbij je haarzakjes geïnfecteerd en ontstoken raken, waardoor kleine bultjes of een soort puistjes op je hoofdhuid ontstaan. Je kunt dit type infectie krijgen als je je hoofd scheert, strakke kleding draagt die tegen je haarzakjes wrijft, je je hoofdhuid vaak aanraakt of veel tijd doorbrengt in een bubbelbad.

Oplossing folliculitis en een jeukende hoofdhuid

Folliculitis verdwijnt meestal vanzelf als je immuunsysteem gezond is.
Maar ben je op zoek naar snellere verlichting dan kun je altijd een warm kompres op het getroffen gebied aanbrengen. Zorg er hiernaast voor dat je je haren niet scheert, harst of plukt in het getroffen gebied – geef je hoofdhuid de tijd om te genezen.

Seborroïsche dermatitis

Seborroïsche dermatitis is een ontstekingsziekte die je hoofdhuid en andere delen van de huid met grote aantallen talgklieren (talgproducerend) kan aantasten. Dit type huidprobleem komt veel voor bij baby’s en volwassenen van 30 en 60 jaar. Deze eczeem op de hoofdhuid kan jeuk, een rode huid, zwelling en vettige schilfering veroorzaken. Veel mensen met dermatitis krijgen roos.

Oplossing seborroïsche dermatitis en een jeukende hoofdhuid

Hoewel er geen direct verband is tussen seborroïsche dermatitis en haaruitval, kan het vaak of overdreven agressief krabben aan je hoofdhuid haarzakjes beschadigen en ervoor zorgen dat je haar verliest.
Deze dermatitis is te behandelen. Je zorgverlener kan aanbevelen om een shampoo te gebruiken die actieve ingrediënten bevat zoals ketoconazol, pyrithionzink, chloroxine, koolteer en seleniumsulfide om jeuk onder controle te houden en je symptomen te verlichten.

Harde haarverzorging

Sommige shampoos bevatten agressieve ingrediënten die je hoofdhuid kunnen irriteren en jeuk kunnen veroorzaken. Een veelgebruikt shampoo-ingrediënt dat vaak in verband wordt gebracht met jeuk, is propyleenglycol, een oplosmiddel dat eczeem-achtige dermatitis kan veroorzaken. Sommige geuren die worden gebruikt om bepaalde shampoos een onderscheidende geur te geven, kunnen ook jeuk of irritatie veroorzaken, dus houdt dit in de gaten.

Oplossing haarverzorging en een jeukende hoofdhuid

Heb je vaak last van een jeukende hoofdhuid na het wassen van je haar dan kun je er baat bij hebben om over te stappen op een mildere shampoo die geen irriterende ingrediënten bevat. Deze shampoos worden vaak bestempeld als ‘hypoallergeen’ of ‘voor een gevoelige huid’. Probeer bijvoorbeeld Vichy’s Dercos Technique Anti-Roos Shampoo speciaal voor een gevoelige hoofdhuid.

Vuil en stof

Naast verkeerde verzorging kan ook vuil, stof en andere irriterende stoffen uit de omgeving vast komen te zitten in je haar en ervoor zorgen dat je hoofdhuid geïrriteerd, jeukend en oncomfortabel raakt.

Oplossing vuil en stof en een jeukende hoofdhuid

Is je hoofdhuid vuil dan zal je merken dat deze begint te jeuken. Zorg ervoor dat je je haar regelmatig wast om vuil, stof en andere verontreinigende stoffen te verwijderen.

Huidziekten

Bepaalde huidziekten, zoals psoriasis, kunnen ervoor zorgen dat je huiduitslag krijgt die je huid aantast en jeuk veroorzaakt. Psoriasis is een type auto-immuunziekte waarbij je huid sneller nieuwe cellen aanmaakt dan normaal. Het kan dikke, rode plekken op de huid met schilferige schubben op je lichaam veroorzaken. In sommige gevallen kan psoriasis ook je hoofdhuid aantasten.

Oplossing psoriasis en een jeukende hoofdhuid

Hoewel psoriasis geen haaruitval veroorzaakt, kan het wel haarverlies uitlokken als je wegens de jeuk vaak aan je hoofd krabt of aan je haren trekt. Heb je psoriasis dan is het belangrijk om met je zorgverlener te praten. Ze kunnen een medicinale shampoo, plaatselijke behandeling of systemische medicatie aanraden. Een hoofdhuid met neiging tot psoriasis zal ook baat hebben bij Dercos Technique Psolution Shampoo. Een keratoreducerende shampoo, verrijkt met dermatologische ingrediënten, die de hoofdhuid hydrateert, schilfers aanzienlijk vermindert, tintelingen en een jeukend gevoel tegengaat en direct kalmeert.

Roos

Verschillende huidaandoeningen kunnen roos veroorzaken – kleine huidschilfers die van je hoofdhuid loskomen en op je schouders en kleding terechtkomen. Hoewel roos niet direct jeuk veroorzaakt, is het een veelvoorkomend symptoom van huidaandoeningen die uitdroging, irritatie en jeuk veroorzaken.

Oplossing roos en een jeukende hoofdhuid

Meestal kan roos worden behandeld met een anti-roos shampoo. Vichy heeft een speciale anti-roos lijn die gericht werkt met bijvoorbeeld Anti-Roos Shampoo speciaal voor droog haar of Anti-Roos Shampoo speciaal voor normaal tot vettig haar.

go to top