OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hoe jojoba olie jouw huid kan helpen

Er zijn verzorgingsingrediënten die ineens populair worden – denk aan zuren, van hydraterend hyaluronzuur tot exfoliërend salicylzuur– en bestanddelen die al jarenlang bekend zijn maar wel wat extra aandacht verdienen. Denk: jojoba olie, een geliefd en volledig natuurlijk ingrediënt dat huid en haar op talloze manieren geweldig voedt. Jojoba werkt onder meer als doeltreffende make-up verwijderaar, om je wimpers te sterken en bij zowel acne als een droge huid. Het heeft namelijk ontstekingsremmende eigenschappen. De olie wordt al sinds de jaren zeventig in huidverzorging gebruikt, maar beleeft ineens meer momentum. Lees hier alles over de plant jojoba en jojoba olie en wat jojoba olie doet voor je gezicht, huid en haar.


Wat is jojoba olie?

‘Het maakt niet uit of je huid vet of droog is – jojoba balanceert de talgniveaus piekfijn uit’

Jojoba olie wordt sinds 1971 toegepast als eco-vriendelijk alternatief op spermaceti-olie, in die tijd een cosmetisch ingrediënt dat direct werd gewonnen uit de lichamen van walvissen. Inderdaad, niet bepaald cruelty-free of veganistisch. Naarmate walvissen steeds meer een bedreigd diersoort werden, werd dit bestanddeel (gelukkig) in de ban gedaan.
Het alternatief voor deze verdienstelijke olie: het duurzame jojoba olie, gevonden in de zaden van een wilde struik die in Zuid-Californië groeit. Niet alleen zijn jojoba-zaden bijzonder rijk aan olie – tien gram zaden levert maar liefst vijf gram olie op, waardoor het een van de meest efficiënte olieproducerende gewassen is – maar de plant kan ook groeien op voorheen onbewerkbare, dorre landen.

Wat doet jojoba olie voor het haar?

Jojoba olie vormt een ideale moisturizer en conditioner voor je haar. Breng het aan op je haar en de voedingsrijke jojoba olie kan de haarvezel binnendringen en daar droogte voorkomen. Is je hoofdhuid droog en je haar beschadigd dan helpt jojoba olie de natuurlijke oliën aanvullen, zonder een vettig laagje achter te laten of poriën te verstoppen. Je kunt jojoba olie dus ook als leave-in treatment gebruiken.

Ook noemenswaardig: jojoba biedt hydratatie aan je haar zonder de natuurlijke pH-waarde van je hoofdhuid te verstoren. Tegelijkertijd zorgt jojoba olie ervoor dat je hoofdhuid niet te veel of te weinig olie produceert. De plant bevat bovendien hoge concentraties vitamine B en E, plus mineralen zoals zink. Dit schijnt te helpen bij haargroei en biedt antioxidant bescherming.

Waarvoor jojoba olie gebruiken?

Van make-up remover tot remedie voor rimpels én puistjes: je kunt veel van kwalitatieve jojoba olie verwachten. Zoals hieronder uitgelicht.

Jojoba olie voor de droge huid en rimpels

Jojoba olie biedt opperbeste voeding voor je huid: het zit vol met vetzuren, waardoor het een geweldige moisturizer is voor een huid die droog is of snel gedehydrateerd raakt. Zoals al aangestipt, lijken de voedingsstoffen en de textuur van jojoba olie bijzonder veel op dat van talg, de natuurlijke olie die je huid gehydrateerd houdt. Onderzoek heeft aangetoond dat dit, in combinatie met glycerine, het vermogen heeft je huid tot maar liefst 24 uur gehydrateerd te houden [4]. Hierdoor worden fijne lijntjes en rimpels als het ware opgevuld, en zijn deze minder zichtbaar. Jojoba werkt ook verzachtend, omdat het water insluit in de huid door een beschermend filmpje over de epidermis te vormen.

Jojoba olie: perfect voor een beschadigde of ontstoken huid

Naast dat het een goede cleanser is, heeft jojoba olie zich ook bewezen bij het herstellen van wonden en schade aan de huid [2]. Onderzoek heeft aangetoond dat jojoba olie in vloeibare vorm een positieve impact heeft op de manier waarop onze huid met ontstekingen omgaat [3]. Hetzelfde onderzoek heeft hiernaast aangetoond dat jojoba olie de collageenproductie in de huid stimuleert. Dit maakt jojoba olie ideaal voor zowel rimpels en huidverslapping als schaafwondjes en sneetjes.
 

Jojoba olie tegen acne

Onze huid heeft talg nodig, een natuurlijke bescherming. Als de huid geen sebum (op het oppervlak) heeft, zal het talg blijven produceren totdat het voldoende is aangevuld. Breng jojoba olie direct aan op een vette huid en het zendt een soort ‘signaaltje’ naar de talgklieren, waarbij het laat weten dat ze nu kunnen stoppen met het produceren van te veel talg. Hierdoor worden ontstekingen en daardoor mee-eters en puistjes vermeden.

Jojoba olie voor wimpers

Jojoba olie is zeer hydraterend. Het is een olie met geweldige regeneratieve eigenschappen en daarom wordt jojoba olie ook veelvuldig gebruikt in wimperproducten. Het hydrateert wimpers niet alleen, maar beschermt ook het haarzakje waardoor wimpers langer en dikker kunnen groeien.

Jojoba olie voor de lippen

Jojoba olie is heel handig en aangenaam in gebruik, want het wordt snel door de lippen opgenomen. Het laat ze zacht en glad achter, zonder vettig filmpje. Je kunt een lipbalm met jojoba olie gebruiken of simpelweg wat pure jojoba toevoegen aan een lipproduct dat je graag gebruikt. 

Blijf binnen, houd jezelf en je omgeving veilig en shop online. Dit kan natuurlijk op de Vichy-website zelf of bij één van onze goedgekeurde Vichy webshops.[1] http://www.vichy.ca/en/cleansing-tips/et-makeup-removal-oil-ultimate-effectiveness.html

[2] Ranzato, E. et al, ‘Wound healing properties of jojoba liquid wax: an in vitro study’ in Journal of ethnopharmacology 134.2 (2011) pp. 443-449 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21211559] 
[3] See above 
[4] Meyer, J. et al, ‘Evaluation of additive effects of hydrolyzed jojoba (Simmondsia chinensis) esters and glycerol: a preliminary study’ in Journal of Cosmetic Dermatology7.4 (2008) pp. 268-274 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19146603]

De oplossing van Vichy

go to top