OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Kan stress acne veroorzaken?

Acne is een huidaandoening die veel voorkomt, en het ontwikkelt zich wanneer dode huidcellen en de natuurlijke oliën (talg) van je huid de haarzakjes in je huid blokkeren. Bacteriën dringen de geblokkeerde follikels binnen en beginnen zich te vermenigvuldigen. Wanneer je immuuncellen zich proberen te verdedigen tegen de bacteriën zie je vervolgens de klassieke symptomen van acne: roodheid, zwelling en puistjes.

Er zijn veel oorzaken voor volwassenacne, waaronder natuurlijk genen maar ook een gedehydrateerde huid, bepaalde stoffen in huidverzorging waar je huid niet goed op reageert, lifestyle, overmatig zweten (en vervolgens niet reinigen) plus stress. Stress veroorzaakt namelijk een toename van hormonen die de klieren in je huid stimuleren meer talg af te scheiden. Lees hier meer over stress en acne.

Wat doet stress met een acne-gevoelige huid?

Stress activeert je talgklieren. Dat werkt zo: het stresshormoon cortisol vertelt je klieren om meer talg aan te maken. Als we gestrest zijn en in de vecht-of-vluchtmodus staan, zijn onze bijnieren (verantwoordelijk zijn voor het reguleren van stress) in actiemodus. Deze bijnieren stimuleren de talgklieren, wat leidt tot een hogere talgproductie. Stress veroorzaakt dus een toename van hormonen zoals cortisol, dat de huid doet ontsteken en acne, maar ook dofheid en donkere kringen onder de ogen kan veroorzaken.

Verder kun je in een vicieuze cirkel belanden met stress en acne. Het is een cyclus van stress die acne kan veroorzaken en vervolgens acne die meer stress veroorzaakt. Stel dat je gestrest bent op het werk en dan ineens puistjes langs je kaaklijn krijgt. Dan leidt de stress van de uitbraak van puistjes je tot knijpen in de huid. Verder leidt de stress tot lage niveaus van schildklierhormonen, waardoor ontstekingen ontstaan. Hormonen hebben dus een grote impact op het vormen van puistjes.

Wat is cortisol en hoe werkt het op de huid?

Cortisol is een natuurlijk hormoon dat het lichaam helpt om te gaan met stress. In kleine hoeveelheden is cortisol een normale en gezonde aanpassingsreflex. Het dient als een geweldig coping-mechanisme op korte termijn. Cortisol kan echter een vijand van de huid worden als het gedurende een lange periode in overmaat blijft

Mensen die gedurende lange tijd onder hoge stress staan, zullen hoge niveaus van cortisol behouden. Dit kan een negatieve invloed hebben op de huid. Van huiduitslag tot het verergeren van bestaande huidaandoeningen, zoals eczeem, droogte, rimpels, versnelde veroudering en acne. Je merkt misschien dat je tijdens periodes van veel stress meer problemen met acne krijgt.

Wat voor effect heeft stress op welk huidtype?

Is je huid al gecombineerd of vet dan produceert stress alleen maar meer talg, wat leidt tot verstopte poriën, bacteriën en puistjes. Stress beschadigt hiernaast collageen (een belangrijk bouwblokje in de huid die deze stevig en veerkrachtig houdt) door collageen te verharden en dit veroorzaakt rimpels. Wanneer cortisol vrijkomt, wordt onze natuurlijke productie van hyaluronzuur ook verlaagd. Dat maakt het vooral voor een van nature droge huid moeilijk soepel en zacht te blijven. Maar ook een vette huid heeft vocht nodig, want anders denkt de huid dat het hydratatie ontbeert waardoor er vervolgens nog meer talg wordt geproduceerd. Het is alsof onze huid zijn vermogen om zichzelf te beschermen verliest als we gestrest zijn. Chronische stress kan de huidbarrièrefunctie bovendien verminderen, zodat de huid meer geïrriteerd kan raken door producten en blootstelling aan het milieu (zoals UV-straling en luchtvervuiling) dan gewoonlijk.

Hoe kun je de kans op stress acne verminderen?

Het allerbelangrijkste is om tot de kern van het probleem te komen en de stress te beheersen. Zaken zoals dagelijkse meditatie en het leren omgaan met voor jou stressvolle triggers kunnen helpen. Plan je werkschema’s beter in zodat je minder stress kan krijgen, zorg voor jezelf, vergeet je lichaamsbeweging niet en ga op gezette tijden slapen. Dit kan allemaal helpen om stress te verminderen.

Bepaalde huidverzorgingsproducten kunnen ook helpen als de huid gestrest is. Zorg natuurlijk voor een goede reinigingsroutine voor jouw huidtype, zoals de Normaderm-lijn voor een onzuivere huid. Ondersteun de huidbarrière (die onder invloed van stress kan verzwakken) bijvoorbeeld met behulp van Vichy’s mineraliserend thermaal water, rijk aan mineralen. Houd een spraybusje met Mineraliserend Thermaal Water bij de hand om de huid gedurende de dag op te frissen. Dagelijkse booster Minéral 89 hydrateert de huid, voelt tegelijkertijd fris aan en bevat naast hyaluronzuur voor maar liefst 89% mineraliserend water van Vichy uit Frans vulkaangebied. Het versterkt zo de barrièrefunctie van de huid. Kies ook voor antioxidanten die een gestreste huid beschermen tegen vrije radicalen. Antioxidanten zoals vitamine C (te vinden in Vichy’s Peptide-C Ampullen), dat de huid ondersteunt en huidcellen versterkt om te vechten tegen agressors van buitenaf zoals UV en vervuiling. Vergeet tot slot ook nooit een goede SPF, zoals UV-Age Daily om de zichtbare effecten van interne en externe stress op de huid tegen te gaan.

De oplossing van Vichy

go to top