OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Segment :

Last van een rode huid? Vichy geeft tips!

 • favoriet

Rode vlekken of een rood gezicht: er kunnen verschillende oorzaken zijn voor de roodheid van je huid. Van een gezonde rode blos op uw wangen op een frisse dag tot een verbrande huid door de zon of zelfs aandoeningen als rosacea die met roodheid en vlekken gepaard gaan. Op verschillende oorzaken en symptomen zijn uiteraard verschillende oplossingen om van deze rode vlekken af te komen. In dit artikel bespreken we de voornaamste oorzaken die leiden tot een rode huid en geeft Vichy jou een aantal goede tips.

Wat is een rode huid?

Wanneer je last hebt van een rode huid in het gezicht komt dit veelal doordat de bloedvaatjes en haarvaatjes in je gezicht overactief zijn. De vaatjes in je gezicht zetten dan uit en veroorzaken rode vlekken. Een rode, vlekkerige en gevoelige huid kan het resultaat zijn van een huiduitslag of een huidaandoening, maar het kan ook komen doordat je te lang in de zon bent geweest. Een rode huid kan onschuldig zijn. Zo krijgen veel mensen een rood gezicht als ze intensief aan het sporten zijn of wordt hun gezicht rood doordat ze snel blozen.

Een andere, meer zorgwekkende oorzaak van een rode huid is de toenemende luchtverontreiniging. Niet alleen krijgen veel mensen last van een gevoelige huid, deze wordt ook sneller rood wanneer deze veel aan verontreinigende stoffen wordt blootgesteld. De bekendste huidaandoeningen zijn rosacea en couperose. Als je meer wilt weten over de oorzaak en de behandeling, lees dan ook ons artikel over de vlekkerige huid.

Rode huid na het douchen

Voelt je huid trekkerig aan na het douchen? Zijn er rode vlekken zichtbaar? De kans is groot dat roodheid ontstaat omdat jij te heet doucht. Het hete water verwijdert namelijk de natuurlijke oliën die zich op de huid bevinden en bevordert tevens de bloedcirculatie, waardoor de huid rood wordt. Zorg er daarom voor dat de temperatuur van je douche nooit boven de 43 graden komt. Daarnaast geldt ook hoe langer jij onder de douche staat of in bad ligt, hoe meer vocht je huid verliest. Vaker dan 1 keer per dag douchen wordt dan ook niet aangeraden. Tot slot is het belangrijk dat jij je huid na het douchen verzorgd met hydraterende producten, zoals bijvoorbeeld Minéral 89. Zo kun je roodheid door het douchen voor een groot deel voorkomen.

Rode vlekken door het scheren

Na het scheren kan je last krijgen van rode vlekken. Een geïrriteerde, gevoelige huid na het scheren kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst kan de huiduitslag komen door de scheerproducten die u gebruikt. Speciaal voor mannen heeft Vichy daarom Vichy Homme anti-irritatie scheerschuim ontwikkelt, om roodheid en pijn te voorkomen. Ten tweede zijn ingegroeide haartjes vaak de veroorzaker van de rode vlekken op je huid na het scheren. Deze huiduitslag kan komen doordat het mesje bij gebruik te bot is of dat je niet met de richting van de haargroei mee scheert. Wanneer mannen direct na het scheren een aftershave product gebruiken zal dit de gevoelige huid kalmeren, beschermen en helpen roodheid tegen gaan.

Rode vlekken een huid met neiging tot acné

Wanneer jij een puistje hebt gehad, kan er nadat deze weer is verdwenen een roze of rode vlek achterblijven. Een veelvoorkomende gedachte bij mensen met een huid met neiging tot acné is dat deze rode vlekken littekens zijn. Dit is echter niet zo. Deze rode vlekken zijn zogenaamde hyperpigmentatievlekken die na de ontsteking van de huid achter kunnen blijven. Om van deze rode vlekken af te komen is het belangrijk dat jij milde verzorgingsproducten gebruikt, dagelijks jouw gezicht insmeert met een BB crème of een crème met SPF en dat je producten kiest die antioxidanten bevatten. Deze laatste helpen ervoor zorgen dat jouw huid minder rood lijkt door vrije radicalen in je lichaam te bestrijden.

Rode huid tijdens de overgang

Tijdens de overgang kan de huid erg gevoelig worden en krijgen vrouwen ook eerder last van een droge huid. Één van de oorzaken achter de roodheid zijn de opvliegers waar veel vrouwen last van hebben.
Daarnaast is een rode huid tijdens de menopauze vaak het resultaat van de bekende opvliegers. Rosacea komt ook vaak voor bij vrouwen in de menopauze. Om tekenen van huidveroudering tegen te gaan die veroorzaakt worden door de hormonale veranderingen tijdens de menopauze heeft Vichy een speciale gezichtsverzorgingslijn Neovadiol. Deze producten zijn erop gericht de gevoelige huid te verzorgen en helpen rode vlekken tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld Substitutief Complex voor de droge huid.

Rode huid door aandoeningen

Couperose ontstaat op de huid doordat kleine bloedvaatjes wijder worden. Het is niet helemaal duidelijk hoe couperose ontstaat, maar één van de oorzaken wordt gezocht in de blootstelling aan uv-stralen. Veel mensen met een lichte, gevoelige huid lopen namelijk couperose op. Een andere oorzaak van couperose is rosacea. Rosacea is een huidontsteking die couperose kan veroorzaken en gaat ook gepaard met rode vlekken, roodheid, puistjes in het gezicht en soms zelfs ernstige acné. Waar couperose vrijwel alleen ontsierend is, kan rosacea ook echt pijn veroorzaken. De oorzaken van rosacea zijn onduidelijk.

Er zijn naast rosacea en couperose verschillende andere huidaandoeningen die een rode huid kunnen veroorzaken. Met dergelijke serieuze aandoeningen kan je het beste een dermatoloog raadplegen voor een juiste behandeling. Deze aandoeningen staan er ook om bekend dat zij rode vlekken veroorzaken in het gezicht, maar ook elders op het lichaam.

Roodheid door eczeem

Eczeem is een huiduitslag die vaak veroorzaakt wordt door een overgevoeligheids-of allergische reactie. Er zijn verschillende soorten eczeem, maar de symptomen zijn vaak hetzelfde. Eczeem wordt gekenmerkt door jeuk en roodheid aan de huid. De behandeling van eczeem is gericht op het verminderen van de ontstekingsreactie in de huid. Mensen die last hebben van eczeem hebben vaak ook een droge, gevoelige huid. Om de huid soepel te houden en te zorgen dat de huid niet uitdroogt is het belangrijk dat je je huid goed verzorgt met hydraterende en voedende producten.

Roodheid door psoriasis

Mensen met psoriasis maken in rap tempo nieuwe hoorncellen (cellen uit de bovenste laag van je huid) aan en de rijping van deze cellen is verminderd. Dit komt tot uiting door rode vlekken of een witte schilfering in de huid. Het is niet te genezen, maar er zijn wel behandelingen voor de symptomen van psoriasis, zoals bijvoorbeeld de rode vlekken van de huiduitslag.

Tot slot is het hebben van rode vlekken in jouw gezicht niet iets waar jij onzeker over moet worden of je zorgen om moet maken. Blogster Geanne Schutter (Sweetsuzie.nl) heeft zelf ook last van een rode huid. “Ik probeer het vooral te accepteren, omdat het niet iets is waar ik veel invloed op kan uitoefenen. Daarnaast gebruik ik een foundation met gele ondertoon, wat de rode gloed wat vermindert. En ik gebruik enkel nog verzorgingsproducten die geschikt zijn voor de gevoelige huid en waar geen agressieve ingrediënten in verwerkt zijn.” Wanneer jij niet zeker bent van de oorzaak van de rode vlekken op je gezicht is het verstandig om dit te bespreken met jouw huisarts of dermatoloog, waarschijnlijk is het iets onschuldigs wat met een goede creme valt op te lossen.

Lees ook hoe jij een couperose kunt camoufleren of de rode huid moet camoufleren.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

 • Anti-irritatie scheergel - Vichy Homme
 • Dagcrème tegen huidveroudering - Vichy Neovadiol Substitutief Complex
 • Mineraliserend Thermaal Water
 • Meest gelezen

  Wat is een serum?

  Gezicht

  Wat is een serum?

  Wat is een serum en wat is het verschil met dagcrème? Ontdek waar een serum goed voor is en hoe je het kunt combineren met je crème.

  lees het artikel

  go to top