OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

SKINCONSULTAI

Persoonlijk advies in slechts 2 minuten op basis van 15 jaar huidonderzoek, gedreven door kunstmatige intelligentie: tot 97% overeenkomst met het advies van dermatologen.

Start nu!
Skinconsult

Waarom is je huid rood en wat doe je eraan?

 • favoriet

‘Veel roodheid in het gezicht? Het kan zijn dat de bloed- en haarvaatjes in je gezicht overactief zijn, resulterend in rode vlekken’

Rode vlekken of een rood gezicht: er kunnen verschillende oorzaken zijn voor de roodheid van je huid. Het is allereerst belangrijk om een onderscheid te maken tussen vlekken of algehele roodheid, want in het geval van rode vlekken kun je een specifieke huidaandoening hebben. Vooral mensen met een lichte huid kunnen sneller zichtbaar blozen, een rode blos krijgen na gezonde inspanning of een frisse dag, maar roodheid door bijvoorbeeld gesprongen (of onder spanning staande) adertjes zijn ook sneller zichtbaar in een wit gezicht. Terwijl aandoeningen zoals rosacea altijd met roodheid gepaard gaan. Verschillende oorzaken en symptomen vragen uiteraard om verschillende oplossingen om van deze rode vlekken af te komen. In dit artikel bespreken we de voornaamste oorzaken die leiden tot een rode huid. Met een aantal doeltreffende huidtips.

Wat is een rode huid?

Wanneer je last hebt van een rode huid in het gezicht komt dit veelal doordat de bloedvaatjes en haarvaatjes in je gezicht overactief zijn. De vaatjes in je gezicht zetten dan uit en veroorzaken rode vlekken. Een rode, vlekkerige en gevoelige huid kan het resultaat zijn van een huiduitslag of een huidaandoening, maar het kan ook komen doordat je te lang in de zon hebt gezeten. Het is daarom (zeker als je gevoelig bent voor roodheid) uiterst belangrijk om zelfs in de winter met een goede SPF te smeren. Een rode huid kan onschuldig zijn. Zo krijgen veel mensen een rood gezicht als ze intensief aan het sporten zijn of wordt hun gezicht rood doordat ze snel blozen. 

Wat veroorzaakt een rode huid verder?

Los van genetische aanleg voor een rode huid en rode vlekjes, spelen er soms meer zorgwekkende factoren mee. Denk: een rode huid door toenemende luchtverontreiniging. Veel mensen krijgen hierdoor last van een gevoelige huid, waarbij deze ook sneller rood kan worden bij overmatige blootstelling aan verontreinigende stoffen. De bekendste huidaandoeningen zijn rosacea en couperose.

Rode huid na het douchen

Voelt je huid trekkerig aan na het douchen? Zijn er rode vlekken zichtbaar? De kans is groot dat roodheid ontstaat omdat je te heet doucht. Het hete water verwijdert namelijk de natuurlijke oliën die zich op de huid bevinden en bevordert tevens de bloedcirculatie, waardoor de huid rood wordt. Zorg er daarom voor dat de temperatuur van je douche nooit boven de 43 graden komt. Daarnaast geldt ook: hoe langer onder de douche of in bad hoe meer vocht je huid verliest. Vaker dan één keer per dag douchen wordt dan ook niet aangeraden. Tot slot is het belangrijk dat de huid na het douchen goed verzorgd wordt met hydraterende producten, zoals bijvoorbeeld Minéral 89. Zo kun je roodheid door het douchen voor een groot deel voorkomen.

Rode vlekken door het scheren

Na het scheren kun je inderdaad last krijgen van rode vlekken. Een geïrriteerde, gevoelige huid na het scheren kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst kan het zijn dat je huid simpelweg niet bestand is tegen ingrediënten uit het scheerproduct, waardoor je met een allergische reactie te maken krijgt. Speciaal voor mannen heeft Vichy daarom Vichy Homme anti-irritatie scheerschuim ontwikkelt, om roodheid en pijn te voorkomen. Ten tweede zijn ingegroeide haartjes vaak de veroorzaker van de rode vlekken op je huid na het scheren. Deze huiduitslag kan komen doordat het mesje bij gebruik te bot is of doordat je niet met de richting van de haargroei mee scheert. Wanneer mannen direct na het scheren een aftershave-product gebruiken zal dit de gevoelige huid kalmeren en helpen beschermen tegen roodheid.

Rode vlekken door een huid met neiging tot acné

Na het verdwijnen van een puistje kan er een roze of rode vlek achterblijven. Een veelvoorkomende gedachte bij mensen met een huid met neiging tot acné: het zullen wel littekens zijn. Dat is echter niet zo. Deze rode vlekken zijn zogenaamde hyperpigmentatievlekken die na de ontsteking van de huid resteren. Om van deze rode vlekken af te komen is het belangrijk dat jij de juiste, milde verzorgingsproducten gebruikt, dagelijks jouw gezicht insmeert met een BB-crème of een crème met SPF en dat je producten kiest die antioxidanten bevatten. Deze laatste doen jouw huid minder rood lijken door vrije radicalen in je lichaam te helpen bestrijden.

Rode huid tijdens de overgang

Tijdens de overgang kan de huid door hormoonschommelingen erg gevoelig worden, en krijgen vrouwen ook eerder last van een droge huid. Een van de redenen voor specifiek roodheid zijn de opvliegers waar veel vrouwen last van hebben. Rosacea komt ook vaak voor bij vrouwen in de menopauze. Om tekenen van huidveroudering tegen te gaan die veroorzaakt worden door de hormonale veranderingen tijdens de menopauze heeft Vichy een speciale gezichtsverzorgingslijn Neovadiol. Deze producten zijn erop gericht de gevoelige huid te verzorgen en helpen rode vlekken tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld Substitutief Complex voor de droge huid.Rode huid door aandoeningen

Er zijn verschillende huidaandoeningen die een rode huid kunnen veroorzaken. Denk aan couperose, waarbij kleine bloedvaatjes wijder worden. Het is niet helemaal duidelijk hoe couperose ontstaat, maar een van de oorzaken wordt gezocht in de blootstelling aan UV-stralen. Zonbescherming is dus key. Veel mensen met een lichte, gevoelige huid lopen couperose op. Met een aantal slimme make-uptips kun je couperose gelukkig goed camoufleren. Een andere oorzaak van couperose is rosacea. Rosacea is een huidontsteking die couperose kan veroorzaken en gaat ook gepaard met rode vlekken, roodheid, puistjes in het gezicht en soms zelfs ernstige acné. Waar couperose vrijwel alleen ontsierend is, kan rosacea ook echt pijn veroorzaken. De oorzaken van rosacea zijn onduidelijk. Het beste is om bij dergelijke serieuze aandoeningen een dermatoloog te raadplegen voor een juiste behandeling. Genoemde huidaandoeningen staan erom bekend dat zij rode vlekken veroorzaken in het gezicht, maar ook elders op het lichaam. We lichten de meest voorkomende huidaandoeningen die roodheid veroorzaken uit:

Roodheid door eczeem

Eczeem is een huiduitslag die vaak veroorzaakt wordt door een overgevoeligheids- of allergische reactie. Er zijn verschillende soorten eczeem, maar de symptomen zijn vaak hetzelfde. Eczeem wordt gekenmerkt door jeuk en roodheid aan de huid. De behandeling van eczeem is gericht op het verminderen van de ontstekingsreactie in de huid. Mensen die last hebben van eczeem hebben vaak ook een droge, gevoelige huid. Om de huid soepel te houden en te zorgen dat de huid niet uitdroogt is het belangrijk dat je je huid goed verzorgt met hydraterende en voedende producten.

Roodheid door psoriasis

Mensen met psoriasis maken in rap tempo nieuwe hoorncellen (cellen uit de bovenste laag van je huid) aan. Bovendien is de rijping van de cellen verminderd. Dit komt vervolgens tot uiting door rode vlekken of een witte schilfering op de huid. Psoriasis is niet geheel te genezen, maar er zijn wel behandelingen voor de symptomen van psoriasis waaronder de storende rode vlekken van de huiduitslag.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

 • Anti-irritatie scheergel - Vichy Homme
 • Dagcrème tegen huidveroudering - Vichy Neovadiol Substitutief Complex
 • Mineraliserend Thermaal Water
 • Meest gelezen

  Wat is een serum?

  Gezicht

  Wat is een serum?

  Wat is een serum en wat is het verschil met dagcrème? Ontdek waar een serum goed voor is en hoe je het kunt combineren met je crème.

  lees het artikel

  go to top