NIEUW Door het bezoeken van deze site aanvaardt u het gebruik van cookies die het mogelijk maken advertenties op maat aan te bieden, bezoek statistieken bij te houden en het delen van informatie op sociale media te vergemakkelijken. Voor meer informatie en voor de mogelijkheid om het gebruik van cookies uit te schakelen, klik hier

Sluiten

OK

OKCancel

Thank you

Close

Last van een rode huid? Vichy geeft tips!

 • favoriet

Rode vlekken in het gezicht komen in allerlei verschillende soorten en vormen. Van een gezonde blos op uw wangen op een frisse dag tot een branderig aanvoelende, vlekkerige en overgevoelige huid of zelfs aandoeningen als rosacea. Op verschillende oorzaken en symptomen zijn uiteraard verschillende oplossingen van toepassing. In dit artikel bespreken we de voornaamste oorzaken die leiden tot een rode huid en geeft Vichy u tips.

Wat is een rode huid?

Wanneer u last heeft van een rode huid in het gezicht komt dit veelal doordat de bloedvaatjes en haarvaatjes in uw gezicht overactief zijn. De vaatjes in uw gezicht zetten dan uit en geven uw huid een rode kleur. Een rode, vlekkerige en gevoelige huid kan het resultaat zijn van een huiduitslag of een huidaandoening. De bekendste huidaandoeningen zijn rosacea en couperose. Als u meer wilt weten over de oorzaak en de behandeling bekijk dan het artikel hoe ontstaat een vlekkerige huid en wat kunt u er tegen doen?

Rode huid na douchen

Voelt uw huid trekkerig aan na het douchen? Zijn er rode vlekjes zichtbaar? De kans is groot dat roodheid ontstaat omdat u te heet doucht. Het hete water verwijdert namelijk de natuurlijke oliën die zich op uw huid bevinden en bevordert tevens de bloedcirculatie, waardoor uw huid rood wordt. Zorg er daarom voor dat de temperatuur van uw douche nooit boven de 43 graden komt. Daarnaast geldt ook hoe langer u onder de douche staat of in bad ligt, hoe meer vocht uw huid verliest. Vaker dan 1 keer per dag douchen wordt dan ook niet aangeraden. Tot slot is het belangrijk dat u uw huid gelijk verzorgt met vocht inbrengende producten na het douchen, bijvoorbeeld een crème van Aqualia Thermal om uw huid te verzorgen en rode plekjes van het douchen te voorkomen.

Rode huid na scheren

Na het scheren kan je last krijgen van rode plekken. Een geïrriteerde, gevoelige huid na het scheren kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst kan de huiduitslag komen door de scheerproducten die u gebruikt. Speciaal voor mannen heeft Vichy daarom Vichy Homme anti-irritatie scheerschuim ontwikkelt, om roodheid en pijn te voorkomen. Ten tweede zijn ingegroeide haartjes vaak de veroorzaker van de rode vlekken op je huid na het scheren. Deze huiduitslag kan komen doordat het mesje bij gebruik te bot is of dat je niet met de richting van de haargroei mee scheert. Wanneer mannen direct na het scheren een aftershave product gebruiken zal dit de gevoelige huid kalmeren, beschermen en helpen roodheid tegen gaan.

Roodheid bij een huid met neiging tot acne

Wanneer u een puistje heeft gehad, kan er nadat dit weer is verdwenen een roze of rode verkleuring achterblijven. Een veel voorkomende gedachte bij mensen met een huid met neiging tot acne is dat deze rode plekken littekens zijn. Dit is echter niet zo. Deze rode vlekken zijn zogenaamde hyperpigmentatievlekken die na de ontsteking van de huid achter kunnen blijven. Om van deze rode plekken af te komen is het belangrijk dat u milde verzorgingsproducten gebruikt, dagelijks uw gezicht insmeert met een verzorgingsproduct, zoals een BB crème of een crème met SPF en dat u producten kiest die antioxidanten bevatten. Deze laatste helpen ervoor zorgen dat uw huid minder rood lijkt.

Rode huid in de menopauze

Tijdens de menopauze kan de huid hypergevoelig worden. De hoogte van het oestrogeengehalte neemt af. Deze gevoelige huid is vaak ook droger dan normaal. 
Daarnaast is een rode huid tijdens de menopauze vaak het resultaat van de bekende opvliegers. Rosacea komt ook vaak voor bij vrouwen in de menopauze. Om tekenen van huidveroudering tegen te gaan die veroorzaakt worden door de hormonale veranderingen tijdens de menopauze heeft Vichy een speciale gezichtsverzorgingslijn
Neovadiol. Deze producten zijn erop gericht de gevoelige huid te verzorgen en helpen rode vlekken tegen te gaan.

Rode huid door aandoeningen

Er zijn naast rosacea en couperose verschillende andere huidaandoeningen die een rode huid kunnen veroorzaken. Met dergelijke serieuze aandoeningen kan je het beste een dermatoloog raadplegen voor een juiste behandeling. Deze aandoeningen staan er ook om bekend dat zij rode plekken veroorzaken.

Roodheid door eczeem

Eczeem is een huidaandoening die vaak veroorzaakt wordt uit een overgevoeligheids-of allergische reactie. Er zijn verschillende soorten eczeem, maar de symptomen zijn vaak hetzelfde. Eczeem wordt gekenmerkt door jeuk en roodheid aan de huid. De behandeling van eczeem is gericht op het verminderen van de ontstekingsreactie in de huid. Mensen die last hebben van eczeem hebben vaak ook een droge, gevoelige huid. Om de huid soepel te houden en te zorgen dat de huid niet uitdroogt is het belangrijk dat je je huid goed verzorgt.

Roodheid door psoriasis

Mensen met psoriasis maken in rap tempo nieuwe hoorncellen (cellen uit de bovenste laag van je huid) aan en de rijping van deze cellen is verminderd . Dit komt tot uiting door rode vlekken of een witte schilfering in de huid. Het is niet te genezen maar er zijn wel behandelingen voor de symptomen van psoriasis, zoals bijvoorbeeld de rode plekken van de huiduitslag.

Tot slot is het hebben van rode vlekken in uw gezicht niet iets waar jij onzeker over moet worden of je zorgen om moet maken. Blogster Geanne Schutter (Sweetsuzie.nl) heeft zelf ook last van een rode huid. “Ik probeer het vooral te accepteren, omdat het niet iets is waar ik veel invloed op kan uitoefenen. Daarnaast gebruik ik een foundation met gele ondertoon, wat de rode gloed wat vermindert. En ik gebruik enkel nog verzorgingsproducten die geschikt zijn voor de gevoelige huid en waar geen agressieve ingrediënten in verwerkt zijn.” Wanneer u niet zeker bent van de oorzaak van de rode vlekken op uw gezicht is het verstandig om dit te bespreken met uw huisarts of dermatoloog." 

Lees ook hoe u een huid met couperose kunt camoufleren.

Lees hier tips over hoe je een rode huid kunt camoufleren.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

 • 1506Anti-Irritatie Scheergel00VICHY HOMMEMENScheerschuimScheren, aftershave
  Anti-irritatie scheergel - Vichy Homme
 • 17015Substitutief Complex - Droge Huid
  4.33NEOVADIOLFACE CAREDagcrèmeTegen huidveroudering
  Dagcrème tegen huidveroudering - Vichy Neovadiol Substitutief Complex
 • 18524Mineraliserend Thermaal Water54MINERALISEREND THERMAAL WATERFACE CAREGezichtsreinigingZuiverende verzorging
  Mineraliserend Thermaal Water
 • Meest gelezen

  go to top