Wat is micellair water en wat doet het voor je huid?

Wat is micellair water en hoe werkt micellair water precies, dat is niet voor niets een veel gestelde vraag. Het is in ieder geval geen toeval dat veel modellen en make-up artists micellair water gebruiken en tenminste één flesje micellair water in het badkamerkastje hebben staan. Micellair water is dan ook een krachtige formule en handig in gebruik. Dit waterachtige goedje haal je met een watje over je gezicht, en klaar: het gezicht is gereinigd. Zonder tussenkomst van een plens water. De sleutelwoorden die micellair water maken tot wat het is: zuiveren en hydratatie. En laat hydratatie nu belangrijk zijn voor elk huidtype, van droog tot gevoelig en zelfs vet en onzuiver. Wist je namelijk dat een vette huid het resultaat is van een vet huidtype met een gedehydrateerde huidconditie? Elk huidtype kan vochtarm raken en dat is niet wenselijk. In dit artikel leggen we je uit wat micellair water is, hoe micellair water werkt en hoe je micellair water gebruikt in je dagelijks leven.

Wat is micellair water nu eigenlijk?

Micellair (spreek uit: mi-se-lèr) water is in feite een combinatie van gezuiverd water, hydraterende ingrediënten zoals glycerine en lage concentraties van extreem milde oppervlakte-actieve stoffen. Het werkt hierbij als een soort ‘magneet’ op je huid, die alle vuiltjes (van stof- tot verontreinigde deeltjes door de lucht in de stad bijvoorbeeld) uit je poriën trekt. Dat is dus wat micellair water is. Om het nog iets meer toe te spitsen: de moleculen van die milde oppervlakte-actieve stoffen in micellair water groeperen van nature, waardoor ze microscopische bolletjes vormen genaamd micellen. Micellen kun je ook wel zien als ‘magneetjes’ voor vuil en olie.

Hoe werkt micellair water?

Hoe micellair water precies werkt hebben we hiervoor al deels toegelicht; het is een doeltreffende reiniger voor elk huidtype. Zo haalt het water overtollige olie (ofwel talg) weg bij een onzuivere, naar acne neigende huid die snel puistjes en mee-eters krijgt. Terwijl een droge huid wordt gezuiverd en tegelijkertijd gehydrateerd, middels onder meer glycerine. Laten we dat ingrediënt gemakshalve onder de loep nemen: glycerine is een zogenaamde humectant dat zowel het vermogen heeft water aan te trekken als vocht vast te houden. Daarom vind je het terug in talloze verzorgingsproducten voor de huid.

Hoe gebruik je micellair water in je dagelijkse verzorging?

Het is heel eenvoudig om micellair water te gebruiken in je dagelijkse verzorgingsroutine – ook als je haast hebt. Besprenkel een watje met micellair water en haal over het gezicht. De ‘micellen’ hechten zich nu aan het katoen (van het watje) terwijl make-up, overtollig talg en andere onzuiverheden uit de huid worden getrokken. Het mooie aan micellair water: de formules zijn zo licht en mild dat afspoelen met water niet nodig is. Dit betekent ook dat de voedende, hydraterende ingrediënten achterblijven om geabsorbeerd te worden.

Micellair water an sich volstaat als reiniging maar een ‘double cleanse’ is ook populair onder sommige huidexperts. Hierbij wordt de huid eerst gereinigd met bijvoorbeeld zuiveringsgel en vervolgens afgesloten met micellair water. ‘Dat water als afsluiter geeft ook een fris gevoel’, zegt huidexpert Karin Voorkamp: ‘Maar overmatig reinigen kan de huid te veel strippen. In principe zijn alle reinigers van Vichy doeltreffend genoeg om maar één keer te hoeven gebruiken. Tenzij je zeer dekkende make-up gebruikt die er moeilijk af te halen is. In dat geval kan extra reiniging af en toe effectief en wenselijk zijn.’

Van een vette tot droge huid: waarom micellair water?

Micellair water is bij uitstek geschikt voor een normale tot vette huid’, aldus Vichy’s huidexpert Karin Voorkamp: ‘Hierbij kan micellair water de eerste stap zijn in je huidverzorgingsroutine – als blank canvas voordat je andere laagjes huidverzorging zoals een serum aanbrengt. Mensen met een zeer droge huid kunnen een melkreiniger aangenamer vinden.’ Toch kan dit type water geschikt zijn voor elk huidtype, dat met onzuiverheden kampt. Het verwijdert namelijk vuil dat in de poriën vastzit, zonder de huid uit te drogen. Nog een tip: dep een watje micellair water over de huid tussen het aanbrengen van nieuwe laagjes zonnebrandcrème door. Zo blijft de huid beschermd, maar raken de poriën tussendoor niet onbedoeld verstopt.

Welk micellair water voor jouw huidtype?

Micellair water werkt het beste als je een water kiest voor jouw huidtype. Vichy heeft micellair water geschikt voor elk huidtype: van gevoelig tot droog, vet en gecombineerd. Kies de juiste:

- Micellaire Reinigingslotion voor een gevoelige en onzuivere huid
- Micellair Mineraalwater voor een gevoelige huid met verzachtend Panthenol
- Micellair Mineraalwater voor een gemengde tot vette huid met exfoliërend Melkzuur.
- Micellaire Reinigingsmelk voor een droge huid met voedende witte thee Polyfenolen.

Micellair water van Vichy

Het micellair water van (het Franse) Vichy is extra aangenaam, vanwege twee redenen. Dit verzorgingsmerk specialiseert zich in een gevoelig huidtype, en daarom is deze formule non-comedogeen, hypoallergeen en uiterst mild voor elk huidtype. Vichy’s Micellaire Reinigingslotion met drievoudige werking reinigt de huid in één keer voor een helder, glad en gevoed huidoppervlak zonder deze te irriteren. Ten tweede is dit product voorzien van Vichy’s Vulkanisch Water, dat wordt geput uit bronnen in een vulkanisch gebied nabij het plaatsje Vichy.

Dit water vindt langzaam zijn weg door microscopische breuklijnen, waar het in contact komt met een uitzonderlijke diversiteit aan rotspartijen. Tijdens deze reis wordt het Vulkanisch Water van Vichy als het ware ‘geladen’ met maar liefst 15 mineralen en minerale voedingsstoffen, die essentieel zijn voor een stralende, gezond uitziende huid. Hierbij zorgt dit Vulkanisch Water in de micellaire reiniging van Vichy ervoor dat de huidbarrière wordt beschermd, zodat agressies van buitenaf geen kans hebben.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De redactie

De oplossing van Vichy

NORMADERM

Micellaire Reinigingslotion

Make-up verwijdering - Reiniging

deze reinigingslotion geeft uw huid een delicate reiniging met het grootste respect voor de onzuivere en gevoelige huid.

PURETÉ THERMALE

Micellair Mineraalwater - Gevoelige Huid

Make-up verwijdering - Gevoelige ogen

Een krachtige micellaire reinigingswater verrijkt met Vichy Mineraliserend Water en verzachtende Panthenol.

PURETÉ THERMALE

Micellaire Reinigingsmelk - Droge Huid

Make-up verwijdering - Gevoelige huid

Een krachtige en zachte micellaire reinigingsmelk verrijkt met Vichy Mineraliserend Water en Witte Thee Polyfenolen.