OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Oorzaken en oplossing voor droge oogleden

Artikelen Facecare

Het kan dooien, het kan vriezen, het kan zelfs een broeierig hete zomerdag zijn, en je ogen voelen maar intens droog aan. Weersomstandigheden kunnen een rol spelen: in de winter kunnen ogen bijvoorbeeld hun natuurlijke moisture, ofwel vochtgehalte, verliezen en hierdoor droog en geïrriteerd raken. Droge wind en verwarming kunnen ook droge ogen uitlokken. Er kan weliswaar meer in het spel zijn. Symptomen van huidaandoeningen zoals eczeem kunnen zich ook laten zien rondom de ogen. Dagelijkse lenzen, een mascara-verslaving (of allebei) helpen droge oogleden eveneens niet. Maar dit hoeft nog niet te betekenen dat je van een smoky eye moet overstappen naar een felle lip, als alternatief op je beautylook. Er zijn tal van tips om droge oogleden te verhelpen en voorkomen. Droge oogleden zijn geen pretje, en het is niet bepaald hetzelfde als een droge huid in het algemeen. Je kunt een vette of gecombineerde huid hebben en toch jeukende, droge oogleden. Zo droog als in de Sahara of, iets milder, Palm Springs.

Wat zijn droge oogleden?

Als de traanklier niet goed functioneert dan is dat het begin van droge oogleden. Die zorgt er namelijk voor dat je ogen aangenaam vochtig blijven. Maken je ogen minder traanvocht aan dan zal de huid van de oogleden droog zijn, soms met schilfers en een jeukend gevoel. Dit houdt geen verband met wallen of donkere kringen bij de ogen. Terwijl huidveroudering wel een rol speelt bij hoe je ogen eraan toe zijn.

Symptomen van droge oogleden

Droge oogleden, ofwel een droge huid rond de ogen, voelen vaak vervelend aan. Roodheid en jeuk aan de ogen kunnen ook opspelen. Mensen met atopische dermatitis hebben vaak te maken met een droge, jeukende huid, waaronder ook rauwe, gevoelige, gezwollen ogen. De huid bij de ogen kan bovendien rood en schilferig zijn. De symptomen op een rij:

  • Een prikkend, brandend of kriebelend gevoel;
  • Vezelig slijm in of rondom de ogen;
  • Gevoeligheid voor licht;
  • Rode ogen;
  • Het gevoel dat je iets in je ogen hebt;
  • Moeite met het dragen van contactlenzen;
  • Moeite met autorijden in het donker;
  • Waterige ogen;
  • Wazig zicht of oog vermoeidheid.

Wat zijn de oorzaken van droge oogleden?

Een chique term voor droge huid rond de ogen, jeukende oogleden: conjunctivitis. Je ogen zijn dan beslist niet blij. Conjunctivitis staat voor het slijmvlies, dat bij droge oogleden eveneens is aangedaan. Blefaritis, een chronische ontstekingsgevoelige aandoening aan het ooglid, kan ook het onderliggend probleem zijn. Het gaat dan om de Meikom-klier, die tussen onze wimpers ligt en de buitenste olielaag van de traanfilm afscheiden, cruciaal voor traanstabiliteit. Raakt dit verstoort dan kunnen de klieren hun werk niet meer goed doen en droge ogen veroorzaken. Lifestyle maakt een verschil om droge ogen te verbeteren. Ofwel, niet roken én gezond eten. Weleens gehoord dat je van het eten van worteltjes beter gaan zien? Niet alleen wortels, maar ook spinazie, boerenkool, zelfs vette vis kunnen droge ogen helpen en macula (netvlies) gezondheid verbeteren. Als je ongezond eet dan heeft dit zeker effect op droge, jeukende oogleden. Zorg ook dat je goed drinkt, en kijk eens of een van de volgende oorzaken van droge oogleden op jou persoonlijk van toepassing zijn.

Eczeem op ooglid

Atopische dermatitis is een vorm van eczeem die de oogleden kan benadelen. Eczeem op oogleden is een veelvoorkomende huidconditie, waardoor de huid rondom het ooglid droog, jeukerig en geïrriteerd raakt. Als de boosdoener een allergeen of irriterend bestanddeel is dan wordt dit wel ooglid contact dermatitis genoemd. Voor elk type eczeem op de oogleden wil je de huid daar zo schoon mogelijk houden, zonder het te veel aan te raken of eraan te krabben. Let op mogelijk irriterende factoren zoals niet-hypoallergene make-up, zonnebrand, parfum, oogdruppels, nepwimpers en contactlens-oplossingen. Moisturize, moisturize, moisturize met hydraterende oogcrème en drink goed. Raadpleeg eventueel ook een dermatoloog bij zeer rode, jeukende oogleden met eczeem.

Droge huid rond ogen door make-up en huidverzorging

Al snel last van de huid rond de ogen dan wil je ook naar je make-up en huidverzorging kijken. De oplossing: hypoallergene (getest op allergieën) en niet-comedogene (verstopt de poriën niet) formules. Kies de juiste moisturizer voor dagelijks gebruik. Gebruik geen of minder zeep, eventueel ook tijdelijk minder oogmake-up. Verder wil je aan het einde van de dag je oogmake-up er goed afwassen met een mild, verzorgend product. Dit kan droge ogen helpen voorkomen, omdat de Meikom-klier hierdoor openblijft. Plaats vervolgens een warm doekje of watje op gesloten ogen gedurende drie minuutjes, opgevolgd door een stevige massage van de oogleden om die Meibom-klier als het ware te ontstoppen.

Droge oogleden door de computer

Droge, jeukende oogleden? Dan is het misschien tijd om wat minder op je computer of smartphone te kijken. Droge, vermoeide ogen zijn vaak het resultaat van iets wat ook wel Computer Visie Syndroom of ‘robot ogen’  wordt genoemd. Van onze digitale apparatuur komt namelijk blauw licht af, die je ogen mogelijkerwijs kunnen vermoeien en slaap kan verstoren. Vuistregel: 20-20-20. Kijk na 20 minuten op een scherm tenminste 20 seconden 20 feet (omgerekend 6 meter) in de verte. Hierdoor krijgen je oogspieren de kans even te relaxen. Omdat we steeds meer computerwerk verrichten – e-mails, social media, WhatsAppen – hebben onze oogspieren het veel zwaarder dan voorheen. Je zou ook nog kunnen overwegen een bril te nemen die blauw licht filtert als je veel op de computer zit. Of, verander de instellingen van je beeldscherm voor minder fel licht.

Droge oogleden door te weinig knipperen

Knipperen is iets automatisch, maar volgens nieuw onderzoek knipperen we tussen de één en drie keer per minuut als we ons concentreren op de computer, in vergelijking tot twintig keer per minuut als we niet achter een scherm zitten. Knipperen kan beperkt zicht, droge ogen en hoofdpijn voorkomen. Tranen door het knipperen houden de ogen bovendien van nature gehydrateerd. Iets om aan te denken.

Droge oogleden door stress

Stress kan spiertrekkingen van de ogen in de hand werken. Niet wenselijk. Dit wordt veroorzaakt door spanningen op het oog, stress of vermoeidheid. Je eerste wapen: Mits je überhaupt een bril of lenzen hebt. Alles in orde na je bezoek aan de oogarts, maar je bemerkt nog steeds spiertrekkingen bij de ogen? Probeer eens te kijken naar je slaappatroon en stresspeil. In drukke periodes nemen we vaak minder tijd om goed te slapen. Doe er een intense boksles, ontspannend yogalesje of meditatie bij voor de balans.

Droge oogleden door de zon

Wist je dat ook je ogen kunnen verbranden? Het is dus heel belangrijk om (liefst dagelijks, ook in de winter) de huid rond je ogen te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Een (gepolariseerde) zonnebril, die bij uitstek 99% van UVA- en UVB-stralen blokkeert, is ook een aanrader. Ultraviolet licht wordt zelfs op bewolkte dagen door de ogen geabsorbeerd. Als we toch bezig zijn, je optische bril zou idealiter ook een UV-filter moeten hebben.

Droge oogleden door lenzen

Veel lenzendragers hebben last van droge ogen en droge oogleden. Probeer wat liever te zijn voor je ogen door ooglenzen niet altijd in te hebben. Geef je droge ogen af en toe een pauze, door bijvoorbeeld af te wisselen met een bril. Contactlenzen kunnen namelijk de hoeveelheid zuurstof die de voorkant van je ogen bereikt verminderen. Resultaat: droge oogleden, die oncomfortabel en jeukend kunnen aanvoelen.

go to top