OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Droge huid bij baby’s, mannen of vrouwen: oorzaak en oplossing

‘Een droge huid met schilfers wordt veroorzaakt door een relatief tekort aan water in de hoornlaag’

In de winter heeft iedereen weleens last van een drogere huid, maar sommige mensen hebben er het hele jaar door last van. Baby’s, mannen, vrouwen – deze huidconditie discrimineert niet. Aan een droge (en daardoor ook vaak een gevoelige) huid ontkom je soms niet en dat is niet prettig. Wil je ’s ochtends je make-up opdoen, maar vallen door die droogte lijntjes en schilfers met een lik concealer juist extra op. Heb je een dag vol afspraken, maar voel je je continu afgeleid door een trekkerige, soms jeukende huid. Het is bij een droge huid maar wat belangrijk om de juiste verzorging te kiezen. Met moisturizers die schilferen en irritaties verminderen, met make-up waardoor je huid weer gaat stralen en ingrediënten waarmee je huid van voldoende vocht wordt voorzien. Zo herstel je ook de huidbarrière, die bij droogte vaak verzwakt is geraakt. Lees in dit artikel tips voor een hardnekkig droge huid die maar aanhoudt.

Wat is een droge huid?

‘Na de geboorte zal een babyhuid snel geheel vernieuwen, waardoor deze in het begin droog en schilferig kan aanvoelen’

Een droge huid is een oncomfortabele huidconditie die wordt gekenmerkt door een jeukend en trekkerig gevoel, soms ook schilfers, barstjes en kloven. Ook wel xerosis cutis of xerodermie genoemd. De droogte en schilferigheid wordt veroorzaakt door een relatief tekort aan water in de hoornlaag. Doorgaans glimt een droge huid niet. Vanwege het kriebelen wordt wollen kleding op een droge huid vaak niet verdragen, dus sla zo’n prikkende trui liever over. Een droge huid kan om verschillende redenen voorkomen; bij pasgeboren baby’s die als in een soort ontpopping hun huid vernieuwen tot vrouwen die een jaartje ouder worden. Zo verandert de huid van vrouwen in de overgang door hormoonschommelingen drastisch. Een droge huid kan verder overal voorkomen: op de handen, armen, benen en voeten. Gelukkig zijn er oplossingen nabij. Sla dit artikel erop na om je uit de brand te helpen.

Waarom krijgen baby’s een droge huid?

‘Een droge huid ontbeert de lipiden (vet) dat het nodig heeft om vocht vast te houden én zijn beschermlaagje in stand te houden’

Geen zorgen, veel baby’s ervaren een droge, schilferige huid vlak na de geboorte – zeker wanneer ze zijn geboren na 40 weken. Dit is normaal en het zal van nature snel overgaan. Te vaak en te heet baden waarbij je een normale zeep gebruikt kan de kwetsbare huid van een baby uitdrogen, of een al droge huid verergeren. Verder verandert de huid van een pasgeborene sowieso veel in de eerste paar weken van leven. Net zoals de rest van het uiterlijk. Het haar van de baby van kan kleur veranderen, de huidtint kan lichter of donkerder worden. Witte baby’s worden vaak geboren met blauwe ogen die later kunnen veranderen naar groen, bruin of amberkleurig. De reden dat de huid van een baby na de bevalling aardig kan schilferen op de handjes, zooltjes van de voeten en enkels komt omdat een pasgeboren kind bedekt is met verschillende vloeistoffen waaronder vruchtwater, bloed en vernix. Vernix is een witte, vettige substantie op de babyhuid die deze beschermt tegen het vruchtwater. Zodra de vernix is verdwenen zal de baby de buitenste huidlaag binnen drie weken vervangen voor een nieuwe. Bij de ene baby kan dat resulteren in veel schilfers, bij de andere baby merk je er amper iets van. Dat schilferen gaat in ieder geval vanzelf weer weg en het behoeft geen bijzondere aandacht of zorg. Wel is het goed om de babyhuid altijd te reinigen met milde producten. Plus houdt de huid vet en gehydrateerd met speciale babyproducten. Zijn de schilfers en roodheid op de huid wel erg hevig? Dan zou het ichthyosis of eczeem kunnen zijn. Raadpleeg in dat geval de huisarts. 

Waarom krijgen mannen een droge huid?

Doorgaans hebben volwassen mannen minder last van een droge huid dan volwassen vrouwen. Dit komt omdat mannen meer actieve talgklieren hebben, en daardoor meer poriën, dan vrouwen. Zowel hun talgklieren als poriën zijn groter dan die van vrouwen. Daar komt bij dat de talgproductie van mannen twee keer zo hoog is als die van vrouwen, dus mannen krijgen sneller te maken met een vette, glanzende huid. Dit resulteert ook in een lagere pH-waarde. Vaak hebben mannen hierdoor sneller last van onzuiverheden, zoals pukkeltjes en mee-eters, en acne. Aangezien de mannenhuid totaal eigen eigenschappen bezit, is het belangrijk om voor huidverzorging te kiezen speciaal voor mannen. Denk aan de Vichy Homme-lijn. Hoewel de kans kleiner is, kunnen mannen namelijk ook een droge huid krijgen.

Waarom krijgen vrouwen een droge huid?

Vaak heb je op jonge leeftijd al door wat voor huidtype je hebt: droog, vet, gecombineerd. Niet zeker van je zaak? Doe de huidanalyse. Al kunnen hormonen het een en ander beïnvloeden. Hierdoor hebben tieners sneller last van onzuiverheden. Terwijl vrouwen in de overgang, die ook volop met hormoonschommelingen te maken krijgen, veel sneller last kunnen krijgen van een droge huid. Het is daarom zaak om voor de juiste huidverzorging te kiezen naarmate je ouder wordt. Een droge huid an sich wordt getypeerd als een huidtype dat minder talg produceert dan een normale huid. Het gevolg van dit tekort aan talg? Een droge huid ontbeert de lipiden (vet) dat het nodig heeft om vocht vast te houden én zijn beschermlaagje in stand te houden. Deze huidbarrière beschermt de huid juist tegen externe invloeden. Een droge huid kan trekkerig en ruw aanvoelen met een doffe uitstraling.

Oorzaak van een droge huid

Een droge huid kan meerdere oorzaken hebben, waaronder meer serieuze: diabetes of een aandoening aan de nieren. Maar dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Soms kan een gure winter met een blazende, veel te warme verwarming thuis of op kantoor al de boosdoener zijn, resulterend in een droge huid. De overgang heeft dus ook een groot effect op de huid. Vaak is een droge huid ook simpelweg genetisch bepaald. Speel hier vooral op in met onderstaande advies.

Wat te doen tegen een droge huid?

Je kunt gelukkig veel doen bij een droge huid, vooral door deze goed te verzorgen. Vermijd gewone zeep, parfum (ook in producten) of antiperspirant. Een hete douche of bad maakt een zeer droge huid niet bepaald blij. Soms kunnen medicijnen de huid ook wat jeukend, rood en droog maken. Let altijd op hoe je huid reageert als je een nieuw medicijn gebruikt. Reageert je lichaam (waaronder de huid) hier niet goed op vraag de dokter dan om een alternatief middel. Hoe ouder je wordt, hoe dunner en droger de huid wordt. Soms kan een allergische reactie op make-up of huidverzorgingsproducten, het weer of voedingskeuzes een verschil maken.

Voeding tegen een droge huid

Een droge huid mist vet en vocht, dus probeer dit vooral ook te zoeken in je voeding. Denk aan lijnzaad, walnoten en vette vis zoals zalm, rijk aan Omega 3-vetzuren. Avocado’s houden je huid ook mooi soepel, zijn rijk aan antioxidanten en vitamine B – belangrijk voor een mooie huid. Vergeet bovendien niet veel water te drinken om de vochtbalans op peil te houden. Kies ook voor waterrijke groenten, zoals komkommer. Eenzijdige of te weinig voeding zullen je droge huid niet helpen.

Droge huid producten

Het is belangrijk om je huidverzorging aan te passen op je huidtype. Kies bij een droge huid dus alleen voor producten die hier speciaal voor zijn geformuleerd. Anders kan een bepaalde foundation of exfoliator (soort scrub) je huid juist uitdrogen.

Foundation voor droge huid

Als je een heel droge huid hebt dan kan foundation nog een opgave zijn. Soms kan de verkeerde foundation schilfers en rimpels (die dieper lijken door droogte) juist accentueren. Kies daarom voor een foundation speciaal geformuleerd voor een droge huid, zoals een van Dermablend. Met een goede, natuurlijke dekking, hypoallergeen, gemakkelijk uitsmeerbaar en wegsmeltend in de huid.

Crème voor droge huid

Het is allereerst heel belangrijk om te bepalen of je huid inderdaad droog of juist gedehydrateerd is. Zo kan een vette, onzuivere huid ook gedehydrateerd zijn. Is dit het geval dan geeft de huid een seintje af dat het talg mist waardoor de talgproductie weer in overdrive gaat. Resultaat: een glimmende en nog steeds gedehydrateerde huid. Voor een droge huid is het belangrijk om voor ingrediënten te kiezen zoals hyaluronzuur, die maar liefst 1000x zijn gewicht in water kan vasthouden. Vichy’s Minéral 89 geeft een ware boost aan de huid. De huidverzorging hydrateert de huid niet alleen met Hyaluronzuur, maar versterkt deze ook. Zo heeft dit product de hoogste concentratie mineraal bronwater van alle Vichy-huidverzorging, dat de huidbarrière versterkt. Hierdoor raakt je huid naast droog ook minder snel geïrriteerd.

Wil je zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

 • Exfoliërend Masker
 • Gladmakende crème met stralend effect - Vichy Idealia dagcrème - Vichy Idealia
 • Meest gelezen

  Alles wat je moet weten over salicylzuur

  Ontdek Vichy

  Alles wat je moet weten over salicylzuur

  Salicylzuur is een bekend ingrediënt in de cosmetische industrie en wordt in veel verschillende producten gebruikt. Maar niet iedereen is bekend met deze stof. Als je dit middel op het etiket van je gezichtsverzorgingsproduct ziet staan, zal het je misschien niet zo veel zeggen. Maar dan weet je nog niet wat een geweldig effect producten met dit ingrediënt op de huid hebben, zo kan het bijvoorbeeld helpen bij een huid met neiging tot acné. Wij vertellen je alles wat je moet weten over salicylzuur in je verzorgingsproducten.

  lees het artikel

  go to top

  Skinconsult

  HUIDVEROUDERING ALGORITME ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

  1 minuut
  om jouw huid
  te analyseren

  Neem een selfie

  Vul je huidprofiel in

  Ontdek jouw persoonlijke huidverzorgings
  advies

  Fijne lijntjesJouw sterke punten
  Rimpels van
  de oogzone
  Jouw prioriteit
  Verminderde
  stevigheid

  Ontdek
  skinconsultai

  circle1circle2circle3circle4