OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Waarom heb je opvliegers tijdens de menopauze?

Als de hoeveelheid hormonen in je lichaam verandert, verander je gehele lichaam. Naast het volledig stoppen van de menstruatiecyclus herkennen veel vrouwen symptomen van de overgang die hun impact hebben op hun dagelijks leven. Een van de voornaamste zorgen? Opvliegers. Ongeveer 80% van de vrouwen heeft last van opvliegers en het zijn een van de voornaamste symptomen die een hoop ongemak veroorzaken. Opvliegers ontstaan in de vijf jaar voor de menopauze, tijdens de perimenopauze en kunnen tot tien jaar later aanhouden.

Wat zijn opvliegers precies?

Een opvlieger is een plotseling, oncontroleerbaar spontaan gevoel van hitte in je nek en gezicht dat vaak gepaard gaat met roodheid van de huid en zweten. Vlak na een opvlieger komen koude rillingen voor. Dit fenomeen komt ook ’s nachts voor en is waarschijnlijk de voornaamste oorzaken achter nachtelijk zweten in deze periode.

Waarom krijg je opvliegers?

De afname van het oestrogeengehalte in je lichaam verstoort het mechanisme dat je lichaamstemperatuur regelt. Het begint in de hypothalamus, ook wel de natuurlijke thermostaat van je lichaam genoemd. Als deze klier verstoord raakt, geeft hij het signaal door dat het lichaam te warm wordt. Hierdoor stijgt de hartslag, verwijden onze bloedvaten en activeert het transpiratie. Dit is handig als wij in de zomer aan het sporten zijn, maar het komt niet van pas als het ons onverwachts verrast.

Kan ik opvliegers tegengaan?

Deze pieken van hitte kunnen verergert worden door een aantal factoren, zoals heftige emoties, stress en alcohol. Het vermijden van cafeïne, pittige kruiden, stress en sigaretten kunnen allemaal opvliegers verminderen. Draag loszittende, gemakkelijke kleding om het gevoel van ongemak te verminderen. Probeer te ontdekken waardoor opvliegers bij jou worden veroorzaakt. Houdt in een boekje bij wanneer je last krijgt van de symptomen en geef aan wat je die dag gegeten en gedronken hebt. Door een dagboek bij te houden kan je een patroon herkennen en kan je een poging doen om de ongewenste opvliegers te vermijden.

Tips om met opvliegers om te gaan

Wist jij dat producten gebaseerd op soja opvliegers kunnen helpen tegengaan? Soja bevat een grote hoeveelheid isoflavonen, een oestrogeen-achtige soort fyto-hormonen die symptomen van de menopauze kunnen tegengaan. Tofu klinkt misschien saai, maar als je het goed bereidt is dit sojaproduct heerlijk. Probeert het eens! Tofu bevat ook veel ijzer en calcium, dit zijn essentiële mineralen voor een goede gezondheid. Verder kan je ’s ochtends, in plaats van melk, sojamelk gebruiken bij je ontbijtgranen. Verder kan je bij je lunch of diner gebruik maken van Edamame-bonen, sojabonen die nog in de peul zitten, met een klein beetje zout is dit een heerlijke snack of bijgerecht.

Wat voor supplementen kan ik gebruiken?

Probeer oestrogeen-achtige planten zoals, de teunisbloen, kuisboom, soja, hop of zelfs rode klaver. Rhodiale en magnesium kan je ook toevoegen aan je dieet om je humeur te beïnvloeden. De juiste dosering is voor iedereen anders. Het is belangrijk om je apotheker of voedingsdeskundige te vragen naar de beste behandeling en ingrediënten voor jou.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

go to top