OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat betekent de pH-waarde, oftewel de zuurgraad van je huid?

Je hoeft geen chemicus te zijn om te begrijpen hoe het zit met de pH-waarde van de huid. Plus wat een alkalische, neutrale of zure pH-waarde (zuurwaarde) van de huid voor effect heeft op gezicht en lichaam. Tijdens scheikundelessen heb je vast weleens kleine, van kleur veranderende stripjes in vloeistoffen gedoopt om te kijken hoe de pH-waarde uitpakt op een schaal van 1 tot 14. Opfriscursus: alles onder de 7 is zuur, erboven is alkalisch en 7 is neutraal, zoals water. Huidverzorging bevat ook een zuurwaarde, en het heeft daarmee een bepaalde uitwerking op de huid van gezicht en lichaam. Weet je hoe het zit met de pH-waarde van je favoriete reiniger, toner, dagcrème? In dit artikel leggen we je alles uit over de zuurgraad van je eigen huid, hoe je de pH-waarde van je huid herstelt en waarop te letten bij het kiezen van huidverzorging die je zuurwaarde complimenteert.


De pH waarde van de huid

Vraag het een dermatoloog en deze expert zal je vertellen dat de huid op de pH-schaal circa 5,5 scoort. De huid is ons grootste, maar ook een kwetsbaar orgaan. Net als elk ander orgaan in ons lichaam presteert de huid het best in een specifieke, ideale omgeving, vooral als het om pH gaat. Wijkt je huid af van dat magische aantal – doorgaans met buitengrenzen tussen de 4,5 en 5,5 – dan krijgen schadelijke bacteriën de kans om te groeien, die vervolgens ontstekingen en huidaandoeningen veroorzaken. Denk aan huidproblemen zoals acne, eczeem en rosacea. Net zoals koffie is je huid aan de zure kant. In feite is het bedekt met een zogenaamde zuurmantel, die helpt om de zuurwaarde van de huid op peil te houden, infecties te voorkomen, vocht vast te houden en de huid stevig en in vorm te houden. Zure omstandigheden behouden de huidbarrièrefunctie en het vermogen van je lichaam om infecties af te weren. Naarmate we ouder worden, neemt de zuurmantel af en wordt de huid minder zuur. Hierdoor wordt deze ook droger en vatbaarder voor fijne lijntjes en rimpels.

Zuur, alkalisch en neutraal

In een notendop: op de pH-schaal wordt 0 beschouwd als meest zuur en 14 als meest alkalisch, ofwel basisch. De pH-balans van de zuurmantel van de huid (die dunne barrière op de huid die beschermt en hydrateert) zou licht zuur moeten zijn bij ongeveer 5,5. Elke keer dat het evenwicht boven of onder de 5,5 daalt, kan de huid van streek raken en puistjes, droogheid en gevoeligheid veroorzaken. Hormonen kunnen de pH-waarde trouwens ook verstoren. Schommelingen in hormoonwaardes waaronder die van oestrogeen en progesteron leiden tot overmatige talgproductie. Balans is hier de sleutel tot succes. Rond het 50e levensjaar of rondom de overgang beginnen de pH-waarden van de huid te veranderen en worden ze neutraler. Naarmate de huid diens zuurgraad verliest, wordt deze gevoeliger voor milieuverontreinigende stoffen, vrije radicalen en bacteriegroei. Dit is een van de redenen waarom je iemands leeftijd vaak als eerste kunt aflezen aan de verschijning van iemands huid.

Huid en gezicht reinigen: basische of zure middelen?

Je wilt bij uitstek voor huidverzorgingsproducten kiezen met een pH van 5,5, zo goed als gelijk aan die van je huid. Ze kunnen in elk geval zo laag zijn als 4,5 en zo hoog als 7. Vuistregel: licht zuur heeft de voorkeur voor de beste teint. In de schappen zie je vaak pH-neutraal op verpakkingen van huidverzorging staan. Hiermee zit je in feite goed als je de zuurgraad van de huid in acht wil nemen. Weet je niet zeker wat de zuurwaarde van jouw geliefde huidverzorgingsproduct is? Dan kun je dit controleren met zogenaamd lakmoespapier. Veel van Vichy’s producten zijn pH-neutraal.

pH waarde huid herstellen

De optimale pH-waarde van onze huid kan verstoord worden door een aantal factoren, waaronder je huidverzorging en wat je eet, maar ook hard water, vervuiling en de omgeving. In Nederland ligt de pH-waarde van kraanwater gemiddeld op 8, dus boven de maximale grens van 7 die wenselijk is voor je huid. Veel ouderwetse zepen hebben ook een zuurgraad van 9, dus die combinatie van kraanwater en zeep is niet best voor je huid. Zeker als deze gevoelig is of erg droog en geïrriteerd, ook een indicatie dat je huidverzorging mogelijk een te hoge zuurgraad heeft.   Je kunt kiezen voor het gezicht reinigen met pH-neutraal micellair water. Als de zuurgraad van je huid wordt verstoord dan kun je dit terugzien in de vorm van pukkeltjes, droogte of irritatie. Het is lastig om de pH-waarde van de huid weer te herstellen. Al kan het volgende helpen:   - Elimineer harde reinigers en zepen (alkalisch) - Verwijder alle chemicaliën en giftstoffen die je huid kunnen beschadigen - Kies voor natuurlijke producten rijk in vitaminen, mineralen en antioxidanten - Gebruik huidverzorging die pH-gebalanceerd is - Gebruik lauwwarm water (of micellair water) bij het wassen - Gebruik een exfoliant met salicylzuur of glycolzuur (hiermee kun je de pH-waarde van de huid wat naar beneden brengen)

pH waarde lichaam herstellen

Voor het lichaam wil je uiteraard ook op je verzorging letten om de pH-waarde van je huid zoveel mogelijk te bedienen. Let hierbij op chemicaliën en giftstoffen, die vaak in reiniger en chemische emulgatoren verstopt zitten. Andere ernstige bedreigingen voor de pH van je huid zijn onder meer antimicrobiële chemicaliën die bekend staan als triclosan en triclocarban. Ze worden gebruikt in producten om bacteriën te bestrijden. Problematisch omdat de microflora (of bacteriën) op onze huid helpen bij het reguleren van de zuurwaarde. Zo is de bacterie Staphylococcus betrokken bij de afbraak en regulering van vetzuren in onze huid, die een belangrijke rol spelen bij de pH.

Hoe zuur zijn onze producten van Vichy

Aan de basis van elke formule ligt Vichy's exclusieve mineraliserende water uit Franse vulkanen met een unieke mix van 15 zeldzame mineralen en een lichtzure pH. Het water fungeert als een buffer voor de huid tegen agressieve stoffen van buitenaf – zoals hard water – en het helpt de pH van de huid in evenwicht te houden. Kies voor micellair water in plaats van kraanwater om het gezicht te reinigen als je tegemoet wil komen aan de zuurgraad van je huid. Een aanvulling op je huidverzorgingsroutine voor het uitbalanceren van je gezichtshuid is een reiniger met een lichtzure pH, zoals die in Vichy's Pureté Thermale-lijn. Het verwijdert onzuiverheden, maar het helpt ook de gewenste pH-balans te bereiken voor een zachte, gehydrateerde, egale huid. Doe eens Vichy’s gezichtsverzorging analyse om te onderzoeken wat je huid echt nodig heeft.

go to top