OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Pigmentvlekken en de kunst van camouflage: make-up tips en tricks

‘Breng voor het camoufleren een primer aan; zo ziet de huid er gelijkmatig uit en blijft make-up bovendien beter zitten’

Sproetjes hebben een speelse, frisse look, maar donkere hyperpigmentatie (pigment- en ouderdomsvlekken door overmatige blootstelling aan de zon) kunnen storend zijn. De deur uitlopen met een gelijkmatige huidtint? Dat kan. Redmiddelen: de juiste make-up én tips om concealer zo aan te brengen dat je pigmentvlekken netjes zijn verstopt. De ideale concealer-kit voor hyperpigmentatie? Allereerst, kies voor producten met een perzikachtige ondertoon voor het neutraliseren van donkere plekken. Dit geeft bovendien wat warmte aan het gezicht. Verder is het belangrijk dat je de dekking kunt opbouwen en dat deze lang blijft zitten. Het product moet ook hydrateren met een crème-achtige textuur, zodat het als het ware over de huid glijdt. Hierdoor hoef je zelf zo min mogelijk te mixen. Die make-up bij pigmentvlekken, daar moet je simpelweg op kunnen vertrouwen.

Hoe pigmentvlekken in het gezicht camoufleren?

Pigmentvlekken, van sproetjes tot ouderdomsvlekken, op een mooie, natuurlijke manier onzichtbaar maken met make-up is niet zo één twee drie gedaan. Je moet maar net weten hoe.

Stap één: pigment camoufleren: voorbereiden
Make-up kan in de delicate, droge lijntjes (vooral ook onder de ogen) gaan zitten waardoor je er juist vermoeider uitziet. Dit willen we voorkomen. Kies daarom allereerst voor een primer, in de vorm van een hydraterende dag- en oogcrème die de huid gelijk opfrist en gladstrijkt. Dit vormt de basis voor een corrigerende concealer op crème-basis. Met een primer blijft je make-up gedurende de dag trouwens ook beter zitten.

Stap twee pigment camoufleren: kleurcorrectie
Een handige techniek, colour correcting. Begin bij hyperpigmentatie of een minder egale huid met een hydraterende foundation voor het hele gezicht. Zorg ervoor dat de kleur perfect matcht met de rest van je huid. Kies daarbij voor een iets geelachtige ondertoon die verkleuringen, zoals pigmentvlekken, bedekt zonder deze grijs te maken. Breng wat extra foundation aan op donkere vlekken, met behulp van een foundationkwastje. Vichy’s corrigerende compact crème is extra dekkend, zonder maskereffect.

Stap drie pigment camoufleren: bouw de bedekking op
Donkere verkleuringen op de huid, zoals pigmentvlekken, kun je soms door een foundation heen nog zien. Breng hier laagjes aan voor extra bedekking, door met een foundation stick (zoals de SOS Cover Stick, met crèmige textuur die met de huid versmelt) bijvoorbeeld een bijzonder donkere vlek weg te werken. Stip aan, en werk subtiel uit.

Stap vier: pigment camoufleren: afpoederen
Om ervoor te zorgen dat je zorgvuldig aangebrachte make-up zo lang mogelijk blijft zitten: maak het af met een gezichtspoeder. Gebruik hiervoor een zacht make-upkwastje, waarmee je een dunne laag poeder aanbrengt en je de make-up fixeert.

Stap vijf: pigment camoufleren: benadruk je sterke punten
Leidt tot slot af van donkere pigmentvlekken door onder meer licht te brengen naar plekken die je wil accentueren. Dit heet ook wel strobing. Breng wat concealer aan onder de ogen in een omgekeerde triangel-vorm, tussen je wenkbrauwen, op de neusbrug en een beetje op het midden van je kin. Voor die laatste twee plekken kun je ook een licht glanzende highlighter gebruiken. Dit geeft een stralend, glowy effect! Vul verder je wenkbrauwen wat in en pak er een ultrafijne eyeliner bij. Met die eyeliner trek je een heel subtiel lijntje (bijna onzichtbaar) langs je wimperrand om je wimpers net wat voller te doen lijken. Een doeltreffende afleidingsmanoeuvre. Pigmentvlekken, welke pigmentvlekken?

Hoe pigmentvlekken voorkomen, vervagen en verwijderen?

Met pigmentvlekken kun je twee kanten uitgaan: enerzijds kun je proberen pigmentvlekken zoveel mogelijk te verstoppen met make-up. Anderzijds kun je huidverzorgingsproducten gebruiken waarmee je pigmentvlekken – of deze nu op het gezicht, de armen of het decolleté voorkomen – zoveel mogelijk kunt voorkomen en vervagen. Van ouderdomsvlekken tot sproeten: er zijn verschillende soorten pigmentvlekken. Investeer allereerst in een goede SPF, want pigmentvlekken worden natuurlijk veroorzaakt doordat je onbeschermd in de zon gaat zitten. Aanrader: getinte 3-in-1-verzorging met SPF50+. Zie je een nieuwe pigmentvlek opdoemen? Dit is de tijd om te handelen. Hoe sneller je namelijk met actieve ingrediënten om pigment te verbleken, zoals antioxidanten, in de weer gaat hoe groter de kans dat deze ook blijvend verdwijnen. Zo is Vichy’s Anti-Oxidanten Booster verrijkt met Vitamine C, een krachtig ingrediënt dat hyperpigmentatie aanzienlijk oplicht zonder daarbij de rest van de huid op te lichten. Verder remt Vitamine C het enzym tyrosinase, dat helpt bij het voorkomen van een hyperactieve melanineproductie. Melanine staat voor pigment in de huid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top