OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Pigmentvlekken en huidkanker: hanteer de ABCDE-methode

Voorkomen (met behulp van de ABCDE-methode) is beter dan genezen – en in het geval van pigmentvlekken is die spreuk helemaal van toepassing. Wist je namelijk dat 90% van de verschillende soorten huidkanker behandeld kunnen worden als je er maar op tijd bij bent? Laat dat even op je inwerken: in 90% van de gevallen hoeft huidkanker niet levensbedreigend te zijn mits je de huid goed in de gaten houdt. Als je om jezelf (of een naaste) geeft, check dan sproetjes, schoonheidsvlekjes, moedervlekken en pigmentvlekken met regelmaat.

Hoe onthult de ABCDE-methode of je pigmentvlekken gevaarlijk zijn?

‘Check ook ‘verstopte plekken’ op pigmentvlekken, zoals de hoofdhuid, de binnenkant van je lippen, onder je voeten en tussen je tenen’

Die mogelijkheid bestaat, zeker als ze nieuw zijn of van vorm en kleur beginnen te veranderen. Voor je eigen gezondheid is het belangrijk om je grootste orgaan, de huid, regelmatig onder de loep te nemen. Dat betekent: een visuele inspectie van pigmentvlekjes aan de hand van de ABCDE-methode. Gebruik hierbij een spiegel of vraag een vriendin of je partner om, zeg, je rug eens na te lopen op vlekjes. Natuurlijk kun je hiervoor ook bij de huisarts terecht, die de ABCDE-methode eveneens hanteert.

Wat houdt de ABCDE-methode in?

ABCDE zijn de (Engelse) beginletters van vijf verontrustende kenmerken van pigmentvlekken: gezicht of lichaam, de methode blijft hetzelfde. Komt een van de kenmerken voor? Raadpleeg dan gelijk je huisarts. Huidtumoren moeten in een vroeg stadium worden behandeld, want deze kunnen tot agressieve vormen van kanker uitgroeien die je uiteraard volledig wil vermijden.

Hoe herken ik een melanoom met de ABCDE-methode?

Voordat je elk type moedervlek of pigmentvlek bekijkt, met behulp van de ABCDE-methode, is het zaak om geen enkel lichaamsdeel over te slaan. Zoals gezegd komt bijvoorbeeld een spiegel van pas om verstopte pigmentvlekken te checken. Pak er ook een föhn bij, om je hoofdhuid te inspecteren. Kijk verder tussen de huidplooien, onder je voeten en tussen je tenen, en zelfs aan de binnen- en buitenkant van je lippen. Zo kun je tijdig een mogelijk melanoom ontdekken. Of je nu een donkere of lichte huid hebt, controleer pigmentvlekken.

Uitleg: de ABCDE-methode

  • A: Asymmetrie – onregelmatig gevormde vlekken
  • B: Boord – een onregelmatige, grillige rand
  • C: (Color) Kleur – meer dan één kleur of verschillende kleurtinten
  • D: Diameter – vanaf 6 mm, besteed in dit geval extra aandacht aan de ABCE-kenmerken van de pigmentvlek
  • E: Evolutie – veranderingen van de vlek, in bijvoorbeeld kleur of afmeting. Laat deze dan onmiddellijk aan je huisarts zien.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

go to top