OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Psoriasis: wat doet het met de huid en wat eraan doen?

De hevigheid van psoriasis verschilt enorm van persoon tot persoon. Zelfs celebrities hebben zich erover uitgesproken, van Queer Eye-zanger Jonathan van Ness tot socialite Kim Kardashian die in 2011 werd gediagnosticeerd met de huidziekte. Voor sommigen spreken we bij psoriasis van wat irritatie, voor anderen kan het enorm veel impact hebben op hun kwaliteit van leven. Hoe het ook zij, het is een huidziekte die behoorlijk uitdagend kan zijn – zowel mentaal als fysiek. Naar schatting heeft 2 tot 3% van de wereldbevolking psoriasis, waaronder circa 425.000 Nederlanders. Het is belangrijk om te weten wat psoriasis veroorzaakt én dat het beslist niet besmettelijk is.

Wat is Psoriasis?

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die veel vaker voorkomt dan menigeen zich misschien realiseert – zoals ook uit genoemde cijfers blijkt. In essentie is het een verstoring van het immuunsysteem waardoor foutieve signalen naar de huid worden gestuurd. De huidcellen verdelen te rap, waardoor ze niet snel genoeg afschilferen en ontstekingen optreden. Die ophoop van cellen vormen samen namelijk ontstoken, schilferige plekjes op het huidoppervlak. Zo kun je bijvoorbeeld in je tienerjaren een rode plek krijgen die eruitziet als een puistje, en die zich ineens vermenigvuldigt. Het is geen acne of uitbraak van onzuiverheden, maar psoriasis. Vaak kunnen die geïrriteerde plekken grillig gevormd zijn. Terwijl het er ook uit kan zien als een pigmentprobleem, met een zee aan donkere of juist witte (op een donkere huid) vlekken. Witte, jeukende plekken op het achterhoofd zijn ook veelvoorkomend. Wat is Psoriasis capitis, psoriasis op de hoofdhuid?

Jeukende, geïrriteerde plekjes, aangemerkt als psoriasis, op de behaarde hoofdhuid. Dit komt zeer vaak voor onder patiënten met psoriasis. Meestal zijn hierbij de (voorste) haargrenzen, de nek en slapen aangedaan. Heeft iemand vettig hoofdhaar dan kunnen de kenmerkende grijswitte schilfers ontbreken. Als die schilfers en roodheid niet zo uitgesproken zijn dan wordt psoriasis capitis ook weleens verward met seborroïsch eczeem.

Wat is plaque psoriasis, psoriasis op ellenbogen en handen?

Dit is de meest veelvoorkomende vorm van psoriasis – plekken, ofwel plaque, op de ellenbogen, handen, knieën, ook wel hoofdhuid, en torso. Al komt op de torso vaker zogenaamde psoriasis guttata voor in de vorm van kleiner letsel. Die guttata psoriasis is vernoemd naar ‘regendruppels’, omdat er dan sprake is van een plotselinge uitbraak van bescheiden roze, schilferige plekjes over de hele torso. Dit komt vaak voor na blootstelling aan een keelontsteking.

Oorzaak psoriasis: wat is de oorzaak?

Hoewel dit niet altijd het geval is, speelt erfelijke aanleg een belangrijke rol bij psoriasis. Heeft een van je ouders psoriasis, dan heb jij een 10% kans om deze huidaandoening ook te krijgen. In het geval van psoriasis bij beide ouders verhoogt dat risico op de chronische huidaandoening zelfs naar 50%. We erven dus de genen voor psoriasis, maar het wordt niet altijd door het lichaam geuit. Zo zijn er bepaalde triggers waardoor deze genen kunnen worden uitgelokt, waaronder stress, huidletsel, bepaalde medicatie en levensstijl. Psoriasis ontwikkelt zich meestal tussen het 20e en 30e levensjaar. Daarna kan het zich ineens weer voordoen op latere leeftijd, rondom het 50e levensjaar.

Oorzaak psoriasis: wie krijgt het sneller?

Hoewel er volgens Psoriasis.nl een aanzienlijke variatie bestaat in de manifestatie van psoriasis, ziet het er naar uit dat de huidaandoening vaker voorkomt bij witte mensen. Onderzoeken in Europa, Noord-Amerika en Australië hebben aangetoond dat Aziaten en Afrikanen er minder vaak last van hebben. Tegelijkertijd is psoriasis op een donkere huid soms lastiger te herkennen dan op een lichtere huid – zeker als het niet jeukt.

Symptomen psoriasis: zo herken je de huidaandoening

Je kunt psoriasis meestal wel herkennen aan het voornaamste symptoom: droge, verhoogde, schilferende plekken die roze, wit of zelfs zilverachtig van kleur zijn. Soms jeuken of barsten deze huiddelen – zelfs tot bloeden aan toe. De psoriasis-plekken kunnen variëren in grootte, van kleine plekjes of roos-achtige schilfers op de hoofdhuid tot grote plekken die behoorlijke delen van het lichaam in beslag nemen. Ze kunnen ook als erupties opduiken, waarbij ze weken of zelfs maandenlang aanblijven voordat ze wat verminderen. Is het een tijd niet zichtbaar dan sluimert de psoriasis wel onderhuids. Voor patiënten kan het voorkomen van uitbraken dan ook een levenslange strijd zijn.

Psoriasis behandeling: hoe behandel je psoriasis bij uitstek?

Op dit moment is psoriasis niet volledig te genezen, maar je kunt wel veel doen om de symptomen te onderdrukken door deze te behandelen. Allereerst: sla Google Images maar over en maak liever een afspraak bij je huisarts als je vermoed dat je psoriasis hebt. Deze expert kan een concrete diagnose plus behandelplan voor je opstellen. Tegenwoordig zijn er gelukkig heel wat behandelingen voor psoriasis, van psoriasis crème tot shampoo voor de psoriasis hoofdhuid en een aanpassing van je levensstijl via voeding.

Behandeling psoriasis: medicatie

Met de juiste (orale) medicatie kunnen sommige patiënten helemaal verlost zijn van hun huidklachten. Het is weliswaar belangrijk om hiervoor eerst langs je dermatoloog te gaan, die de huid eens goed onder de loep neemt. Vaak wordt eerst geprobeerd om de psoriasis te kalmeren met een zalf.

Behandeling psoriasis: crème of zalf

Bepaalde psoriasis zalf, ofwel speciale psoriasis crème, kan de symptomen van deze huidaandoening effectief bestrijden. Denk hierbij aan hormooncrèmes, waarbij de corticosteroïden uit deze crème lijken op de hormonen die worden aangemaakt in de bijnier. Dit biedt een ontstekingsremmend effect, waardoor plekken minder dik worden en de huid kalmeert.

Behandeling psoriasis op de hoofdhuid: shampoo

Wie last heeft van hoofdhuid psoriasis kan geholpen zijn met shampoos van de drogisterij die roos en een jeukende hoofdhuid helpen verlichten. Denk hierbij aan Vichy’s anti-roosbehandeling, met anti-roos shampoos voor verschillende hoofdhuidtypen. Ook belangrijk: wrijven en plukken aan de huid maakt je plekjes (op de hoofdhuid of elders) altijd erger. Zo ontwikkelt psoriasis zich namelijk na trauma, waaronder sneetjes en schaafwonden.

Behandeling psoriasis op het gezicht: huidverzorging

Voor een optimale behandeling van de psoriasis huid op het gezicht gebruik je een zeepvrije make-up reiniger plus moisturizer. Moisturizer, ofwel een vochtinbrengende crème, zorgt ervoor dat je huid niet vochtarm raakt waardoor deze nog sneller geïrriteerd kan raken. Probeer vooral verschillende crème-texturen uit om te bepalen wat je echt fijn vindt aanvoelen. Herhaaldelijk gebruik is hier namelijk het advies: minimaal twee keer per dag.

Behandeling psoriasis: UV-licht

Ultraviolet licht is doorgaans niet goed voor de huid, aangezien het de kans op huidkanker vergroot. Toch kan het in sommige gevallen helpen bij psoriasis. Zo beïnvloedt lichttherapie de celgroei en ontsteking van de huid die is aangedaan. Uit ervaring blijkt wel dat deze behandeling niet voldoende uithaalt op zichzelf, en daarom wordt aanvullend vaak medicatie voorgeschreven.

Behandeling psoriasis: voeding

Aangezien uitbraken van psoriasis zich vooral voordoen door ontsteking kan een ontstekingsremmend dieet helpen. Denk hierbij aan een eetpatroon rijk aan fruit, groenten en verse vis. Plus kwalitatieve supplementen met probiotica en/of met Vitamine D. Vermijd alcohol en roken zoveel mogelijk. Stress kan tot slot een trigger zijn, dus investeer in rust en mindfulness.

Psoriasis unguum: psoriasis op de nagels

Een deel van de mensen met psoriasis hebben ook last van deze vorm die op de nagels voorkomt.

Psoriasis guttata: psoriasis over het hele lichaam

Bij deze vorm kunnen zomaar over het hele lichaam kleine plekjes ontstaan. In sommige gevallen kan deze vorm zich ontwikkelen tot psoriasis vulgaris.

Psoriasis pustulosa von zombusch: gevaarlijke psoriasis op grote delen van het lichaam

Deze vorm van psoriasis is heel ernstig en kan gepaard gaan met puskopjes, koorts en pijn. Deze heftige variant van psoriasis kan levensbedreigend zijn. Raadpleeg hierbij je dokter.

Behandeling psoriasis

Voor psoriasis adviseert La Roche-Posay Iso-Urea MD Balsem Psoriasis, een medisch en parfumvrij hulpmiddel dat de huidsymptomen van psoriasis helpt verbeteren en verlichten. Hiermee worden vooral plaques, huidschilfers en jeuk aangepakt. Hiernaast bestaan er nog meer remedies voor psoriasis, van lichttherapie tot medicijnen. Vermoed je psoriasis te hebben of verergeren symptomen? Raadpleeg dan altijd je huisarts. Van de behandeling van psoriasis door een huisarts kun je het een en ander verwachten: een gericht behandelplan.


Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

Intensieve verzorging voor extra droge huid - Nutrilogie Balsem

Balsem - Dagcrème

Gladmakende crème met stralend effect - Vichy Idealia dagcrème - Vichy Idealia

Dagcrème - Droge Huid

( 13 beoordelingen )

go to top