OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Rimpels bij mannen, waarom en welke anti-rimpel crème?

De huid van mannen veroudert anders dan die van vrouwen. In principe hebben mannen het op huidgebied best goed. Ze verliezen hun huid-beschermende hormoon langzaam, waardoor de huid er langer jeugdig blijft uitzien. Dat betekent niet dat mannen immuun zijn voor rimpels. Ze krijgen ook rimpels onder de ogen, een rimpel tussen de wenkbrauwen of voorhoofdrimpels. De huid van mannen is vooral gevoelig voor het ontwikkelen van diepere voorhoofdsrimpels.

Voor anti-aging is het van belang om huidproducten te gebruiken die speciaal zijn bedoeld voor mannen. Van goede reiniging met exfoliërende eigenschappen (de mannenhuid is doorgaans vetter) tot een speciale anti-rimpel crème voor mannen.

Rimpels zullen niet zomaar verdwijnen als je ze eenmaal hebt, maar je kunt ze wel voorkomen, verzachten en minder zichtbaar maken. Een anti-rimpel behandeling voor mannen gaat gepaard met een goede lifestyle en verzorgingsroutine zodat de huid gezond oogt en goed gehydrateerd is voor de komende jaren. In dit artikel vertellen we alles over de mannenhuid, mannenrimpels en de verschillende manieren waarop rimpels bij mannen verwijderd kunnen worden met behulp van een specialist. Bezoek hiervoor je dermatoloog of huidspecialist.

Verschil huidveroudering mannen versus vrouwen

Bij zichtbare huidveroudering speelt geslacht zeker een rol. Bij mannen is de opening in de schedel rond de ogen groter waardoor er hier minder botondersteuning is. Mannen hebben daarom een grotere kans op holle, diepliggende ogen die mogelijk kunnen zakken naarmate ze ouder worden. 

Deze structurele verschillen tussen mannen en vrouwen spelen een belangrijke rol bij het zichtbaar ouder worden van de huid. De botstructuren van mannen en vrouwen vertonen consistente structurele verschillen en veranderen op een andere manier naarmate ze ouder worden. Dit helpt verklaren waarom mannen en vrouwen karakteristieke verouderingspatronen hebben.

Verschil rimpels mannen en vrouwen

Volwassenen krijgen meer lijntjes over hun voorhoofd naarmate ze ouder worden, omdat ze na verloop van tijd minder collageen en elastine produceren. Dit zijn de eiwitten die de huid structuur en flexibiliteit geven. 

Voor mannen zijn voorhoofdlijnen vaak een groter probleem dan voor vrouwen, omdat mannen gespierder zijn. De frontalis-spieren in het voorhoofd plooien telkens wanneer mannen fronsen of een wenkbrauw optrekken en resulteren in diepere rimpels. De huid is als een vel papier; hoe meer het wordt gevouwen hoe meer en hoe dieper de rimpels zullen zijn. Net als vrouwen krijgen mannen rimpels op het voorhoofd doordat ze de onderliggende spieren activeren, maar krachtigere mannelijke gezichtspieren zorgen daarbij voor diepere rimpels. Verder spelen er nog een aantal aandachtspunten mee bij mannen en rimpels.

Talgproductie

Mannen hebben grotere poriën en een hogere talgproductie (olie) dan vrouwen. Dit komt omdat mannen hogere hoeveelheden testosteron in het lichaam hebben. Hierdoor kunnen mannen sneller een onzuivere of naar acne-neigende huid krijgen. Het is belangrijk om zo’n gecombineerde mannenhuid goed te verzorgen. Al deze talgproductie heeft ook een voordeel: het houdt de huid gezond, soepel en gehydrateerd. Een gehydrateerde huid vermindert de kans op het verschijnen van rimpels omdat het de huid voller maakt.

Huiddikte en textuur

De geslachtshormonen oestrogeen en testosteron hebben veel te maken met de verschillen tussen de mannen- en vrouwenhuid. Beide hormonen beïnvloeden de textuur en dikte van onze huid. Oestrogeen en testosteron helpen de huid te beschermen naarmate we ouder worden door de afbraak van collageen en elastine te vertragen. 

Bij vrouwen wordt de afbraak van oestrogeen geassocieerd met een droge huid en rimpels. Deze achteruitgang begint rond de leeftijd van 30 jaar en daalt sneller rond de leeftijd van 40 jaar. Testosteron maakt de huid van een man dikker en vetter in vergelijking met die van een vrouw. Hoewel het testosteron van mannen ook daalt vanaf het 30e levensjaar is deze afname meer geleidelijk dan het verlies van oestrogeen bij vrouwen. Kortom, mannen houden hun huid langer stevig en daardoor rimpelvrij dan vrouwen, omdat ze een langzamere daling van testosteron ervaren.

Rimpels op andere plekken

Zowel mannen als vrouwen krijgen rimpels naarmate ze ouder worden, maar de plek en de diepte kan verschillen. Zo krijgen mannen dus snellere diepe rimpels in het voorhoofd en meer prominente rimpels onder de ogen in vergelijking tot vrouwen. Bij vrouwen verschijnen rimpels eerder rondom de mond en onderkant van de wangen.

Voor vrouwen bestaan er veel verschillende anti-rimpel crèmes speciaal voor hun huid. Pas recentelijk zijn er ook anti-rimpel crème opties voor mannen zoals Vichy Homme Structure Force die speciaal zijn afgestemd op de mannenhuid. Ontworpen voor de mannenhuid kunnen deze producten mannen helpen om diepe rimpels te verzachten en wallen of donkere cirkels onder de ogen te verminderen.

Oorzaken van rimpels

Genen en leefstijl spelen een rol bij vroegtijdige verschijning van rimpels. Mensen die doorlopend gestrest zijn, roken, geen zonnebrandcrème dragen, de huid en het lichaam niet hydrateren of verschillende vitaminetekorten hebben, verhogen de kans op vroegtijdige en diepere rimpels.

Wat te doen aan rimpels bij mannen?

Mannen die zich zorgen maken over rimpels kunnen meer zonnebrandcrème dragen, meer water drinken en proberen beter met stress om te gaan. Zelfs met deze goede gewoonten zullen er uiteindelijk rimpels komen, maar ze kunnen later verschijnen en minder zichtbaar zijn. Producten met vitamine C, linoleenzuur en retinol kunnen ook helpen rimpels te verminderen. Wat mannen ook kunnen doen tegen rimpels: botox. Al is dit heel wat ingrijpender. Bij botox worden spieren verzwakt met behulp van het middel botulisme. Die lamgelegde spieren betekenen dat er zich minder en minder ernstige rimpels in het gezicht aftekenen. Je hebt wel herhaaldelijke behandelingen nodig voor resultaat. Vraag om advies bij een dermatoloog en zoek de juiste specialist.

De oplossing van Vichy

go to top