OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Rimpels onder ogen: oorzaken en hoe kom je ervanaf?

Artikelen Anti-Aging

Je ogen worden wel de spiegels van de ziel genoemd, dus het liefst zie je deze niet omlijst met kraaienpootjes, lijntjes of diepe rimpels. Het maakt je blik een stuk minder fris, eerder meer vermoeid. Die rimpels onder de ogen zijn een vorm van expressie; meer zichtbaar bij frustratie of als je uitgelaten lacht en de ogen samenknijpt. Ze zijn minuscuul – minder dan een centimeter breed – maar ze kunnen ook een bron van frustratie of juist trots zijn. Rimpels bij de ogen zijn al aanwezig bij jonge vrouwen, vanaf de tienerjaren, en verdiepen naarmate de jaren voorbij tikken. Waardoor worden ze veroorzaakt? En vooral: hoe kun je rimpels onder de ogen voorkomen en weer gladstrijken? Wij leggen het uit.

Wat zijn rimpels onder ogen?

Van kraaienpootjes aan weerszijden tot fijne droogtelijntjes en diepe rimpels onder de ogen: ze zijn in feite het resultaat van een samentrekking van de spieren die zowel oncontroleerbaar als vluchtig is. Het is ook een charmante manier van communiceren, want probeer maar eens te emotioneren, de ander te raken, zonder een levendige gezichtsuitdrukking. Het is dus niet nodig ze helemaal weg te poetsen. Ontspan je gezicht en die oogrimpels verzachten of verdwijnen bovendien in zijn geheel. Met huidveroudering kunnen de rimpels onder de ogen weliswaar ook in ontspannen staat in je gezicht blijven staan. Maar hier zijn oplossingen voor.

Wat zijn oorzaken van rimpels onder de ogen?

Huidveroudering staat hier op nummer één, waarbij de rimpels onder de ogen vaak als eerste opduiken naarmate de tijd verstrijkt. Technisch gezien is de huid onder de ogen veel dunner, waardoor collageenverlies in de huid hier het eerste zichtbaar wordt. Minder collageen in de huid rondom de orbicularis oculi, de spier die je ogen omcirkelt. Kraaienpootjes zijn expressielijnen die vaak worden geassocieerd met plezier, terwijl rimpels tussen de wenkbrauwen eerder worden gelinkt aan fronzen en ergernis. Voorhoofd- en fronsrimpels zijn dus weer van een ander soort, maar ze vallen ook doeltreffend te behandelen. Verder bestaan er naast kraaienpootjes ook fijne lijntjes onder de ogen, die kunnen duiden op te weinig vocht (dehydratatie) maar bijvoorbeeld ook te veel knijpen tegen zonlicht of te veel uren doorbrengen achter de computer.

Rimpels onder ogen: voorkomen en verwijderen

Voordat je een afspraak inplant bij een esthetisch arts: er zijn zachthandige, natuurlijke opties waarmee je rimpels onder de ogen kunt aanpakken. Voorkomen en verwijderen, of in ieder geval verzachten. Hieronder delen wij de ultieme tips. 

Voorkomen oogrimpels en kraaienpootjes: bedekking
Ga op zoek naar een grote zonnebril met donkere glazen en een labeltje ‘UV400’. Inderdaad, dit staat voor zonbescherming tegen hoge UV. Maar voordat je deze opzet: smeer royaal met zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Kies voor een broad-spectrum-formule die past bij jouw huidtype, zoals een gevoelige huid.

Behandelen oogrimpels en kraaienpootjes: lifestyle
Neem je levensstijl eens onder de loep, want een gezond dieet (met weinig zout) heeft zeker effect op rimpels onder de ogen. Gezonde vetten, zoals die in noten en vette vis, houden de huid rondom je ogen soepel. Hiernaast kunnen antioxidant-supplementen, die de collageenaanmaak stimuleren, en voldoende slaap veel betekenen.

Rimpels onder de ogen behandelen: anti-rimpel oogcrème
Hierbij kun je twee kanten opgaan, zoals allereerst met een oogcrème verrijkt met antioxidanten zodat de impact van vrije radicalen (opgeroepen wegens schade door zonstraling en luchtvervuiling) wordt aangepakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Vichy’s Idealia oogcrème, met vitaminen B3. De oogcontour is een van de meest gevoelige zones van het gezicht, dus deze behoeft speciale aandacht. Vichy biedt een heel scala aan specifieke producten voor de oogcontour die rimpels uitvlakken of kringen onder de ogen verminderen. Voor elke leeftijd is Minéral 89 Ogen, met Hyaluronzuur van natuurlijke oorsprong en pure cafeïne, bovendien een aanrader. Dit helpt van dag tot dag de kwetsbare huid rondom de ogen te beschermen. Terwijl Vichy’s Liftactiv Serum 10 Ogen en Wimpers is verrijkt met pigmenten, lichte paarlemoeren, die de huid onder de ogen direct oplichten. Zo krijg je gelijk een frisse, wakkere blik, aangezien een vermoeide huid minder licht kan reflecteren.

Behandelen oogrimpels: Retinol huidverzorging
Naast antioxidanten is Retinol een interessant ingrediënt om oogrimpels mee te behandelen. Zo is het bewezen dat dit actieve ingrediënt de collageenproductie stimuleert en daarmee rimpeltjes vermindert. Zoek naar crèmes en serums in een aluminium tube of dicht pompflesje, want deze verpakkingen houden Retinol stabiel en sterk. Retinol staat voor Vitamine A, een provitamine die ook wordt gevonden in broccoli, wortels en pompoen. Maak er eens een wok- of curryschotel mee. 

Behandelen oogrimpels: slaaphygiëne
Het is een nieuwe term in gezondheidskringen, slaaphygiëne, en het helpt bij het bestrijden van rimpels bij de ogen. Slaap niet alleen de broodnodige acht uur per nacht, maar zorg er ook voor dat je diep genoeg slaapt. Hier kan meditatie vlak voor het slapen bijvoorbeeld aan bijdragen. Stop hiernaast een extra kussen onder je hoofd, want deze verhoging voorkomt dat vloeistof zich tijdens het slapen onder je ogen verzamelt. Nog een tip: zijden kussens, die minder wrijving geven.

Behandelen oogrimpels: minder computer-tijd
Vanaf het moment dat we opstaan tot in de late avonduurtjes: daar is dat vierkante schermpje van je smartphone waar je continu tegenaan staart. Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar het effect van blauw licht op je huid, maar van continu op een scherm staren ga je in ieder geval met je ogen knijpen. Als je altijd op de computer zit voor werk, las dan tussentijds pauzes in. Bij uitstek elke 30 minuten vijf-minuten-pauzes. Wandel dan bijvoorbeeld even richting de keuken voor een groot glas water, zodat je huid ook de hele dag door van voldoende vocht wordt voorzien. 

Make-up voor rimpels onder ogen

Donkere kringen zijn met foundation goed te verbergen, maar welke make-up komt nu van pas in het geval van rimpeltjes bij de ogen? Je wil in ieder geval dat het product niet te droog is, want een poeder kan zo tussen die rimpelplooitjes kruipen. Het is daarom ook zaak om de huid onder de ogen eerst goed te hydrateren met een fijn oogproduct, of een primer met siliconen (want dit vult rimpeltjes op), waarna een crème-achtige concealer uitkomst biedt. Nog een tip: verwijder oogmake-up bij uitstek met een huidolie of op olie gebaseerde-cleanser die de ogen niet irriteert. Denk aan Pureté Thermale’s Oogmake-up Verwijdering voor een gevoelige huid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top