OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Rode vlekken op de huid: wat is het en hoe kom je ervan af?

Artikelen Facecare

Dus je staat ’s ochtends op en ontdekt een aantal ongewone rode plekjes op je lichaam – misschien op je benen of zelfs zichtbaar in het gezicht. Grillig gevormd of juist als een zee aan stippeltjes. Wat dekkende make-up kan het misschien camoufleren, maar wat is hier gaande? Allereerst, niet in paniek raken, nergens voor nodig. Ten tweede, als de rode vlekken erg markant zijn (bijvoorbeeld groot van formaat, schilferig en jeukend) en maar niet verdwijnen: raadpleeg een arts. Zelfdiagnose is iets van dit Google-tijdperk, maar een grote variatie aan huidaandoeningen kan ten grondslag liggen aan de plotselinge verschijning van rode vlekken die je liever kwijt dan rijk bent. Van rosacea, een paar gebroken adertjes in het gezicht tot psoriasis of toch keratosis pilaris. Lees mee.

Wat zijn rode vlekken op de huid?

Laat dat nu net de hamvraag zijn! Hier hebben we niet één pasklaar antwoord op, want rode vlekken kunnen duiden op verschillende huidaandoeningen: van rosacea tot psoriasis, maar het kan zelfs te maken hebben met een voorbode van een vroeg stadium diabetes. En laat je suikerziekte voor je goede gezondheid natuurlijk koste wat kost willen vermijden, dus als dit zichtbare symptoom (waar je verderop meer over leest) zich voordoet dan is het tijd voor een doktersafspraak. Zie hieronder een lijst van de meest voorkomende redenen waarom je huid bezaaid zou kunnen zijn met rode vlekken:

Rode vlekken en psoriasis

Psoriasis is een huidaandoening waarbij het immuunsysteem de huid als het ware aanvalt, resulterend in vaak behoorlijk rode, schilferige plekken. Een genetische aandoening (ja, het ligt al besloten in je genen en is dus een familiekwaal, zoals ook bij de bekende televisiefamilie de Kardashians) waardoor delen van de huid ontstoken raken. In het geval van psoriasis verdelen huidcellen zich te rap waarbij ze eveneens niet snel genoeg verdwijnen. Hierdoor ontstaat een ophoping op de huid die er niet best uitziet en aanvoelt. Psoriasis wordt trouwens vaak geassocieerd met artritis psoriatica, het metabool syndroom, verhoogde triglyceriden, verhoogd risico op hartaandoeningen alsook obesitas. Niet iets om te negeren. Het is belangrijk om te weten wat psoriasis precies inhoudt en wat je eraan kunt doen. Raadpleeg in ieder geval altijd je huisarts als je psoriasis-verschijnselen ziet opduiken in je tienerjaren; de fase in een mensenleven waarop psoriasis zich vaak voor het eerst manifesteert. De juiste diagnose is cruciaal voor de behandeling van deze rode vlekken.

Rode vlekken en keratosis pilaris

Zie je vooral veel ruwe bultjes op armen, benen en zelfs je wangen? Het zou zomaar kunnen zijn dat je hier te maken hebt met keratosis pilaris. In de volksmond wordt dit wel anservel genoemd, of in het Angelsaksisch ‘chicken skin’. Dit is een veelvoorkomende, volstrekt onschuldige huidaandoening. Vaak zijn die genoemde bultjes pijnloos en jeuken ze niet. De reden voor het ontstaan van rode vlekken door keratosis pilaris is het uitblijven van keratine in de openingen van haarfollikels. In droog weer heb je hier grotere kans op. Doorgaans wordt deze huidreactie beter naarmate je ouder wordt, maar je kunt al geholpen zijn met een goede moisturizer of exfoliant. Vraag anders je dermatoloog naar een recept voor Retinoïde.

Rode vlekken en folliculitis, ofwel ontstoken haarzakjes

Letterlijk betekent folliculitis ‘ontsteking van haarzakjes’, en naaste omgeving op de huid. Daarom wordt het ook wel ‘haarwortel-ontsteking’ genoemd, want het kan zich overal voordoen op het lichaam waar zich haartjes bevinden. Zowel mannen als vrouwen kunnen met deze rode vlekken te maken krijgen, waarbij het vaak (maar niet altijd) het gevolg kan zijn van het gebruik van te vette zalven of oliën die de poriën afsluiten waardoor het haarzakje ofwel de talgklier verstopt raakt. Alvast wat tips: kleed je na een hevige sportsessie snel om met een fris setje kleren, gebruik milde reiniging met Salicylzuur en kies verder voor verzorging in bad of douche die antibacterieel en anti-gist is. Eventueel kan ook een smeerbare antibiotica (verkrijgbaar via de huisarts) helpen.

Wat te doen tegen rode vlekken op de huid?

Het allerbelangrijkste is om eerst te constateren waardoor de rode vlekken komen. Zo behoeft rosacea weer een totaal andere behandeling dan psoriasis. Het is in ieder geval niks om je voor te schamen, want deze huidaandoeningen komen bij talloze mensen voor. Zo strijdt bijvoorbeeld actrice Cameron Diaz al jaren tegen rosacea, terwijl model Cara Delevingne last heeft van psoriasis. Dit kan op de meest onverwachte momenten ‘ontvlammen’, zoals bij Delevingne op het hoogtepunt van haar modellencarrière toen ze in één seizoen tientallen shows liep. Hierover vertelde ze later in een interview: ‘Mensen deden me handschoentjes aan en ze wilden me niet aanraken omdat ze dachten dat het besmettelijk zou zijn.’ Alvast een reminder: het is niet besmettelijk. In Delevingne’s geval was stress een trigger, terwijl het voor een ander voeding of zonlicht kan zijn. Het verschilt van persoon tot persoon en er zijn ook verschillende typen van psoriasis, van psoriasis plaque tot capitas.

Rode vlekken op het gezicht

Zie je veel rode vlekjes op het gezicht? Je kunt hier, zoals eerder aangestipt, bijvoorbeeld zomaar te maken hebben met psoriasis of rosacea. Zo komt rosacea veel voor (vooral bij mensen met een lichte huid, haar en ogen zoals Prins William) op de wangen, maar ook op de neus, kin en voorhoofd. Het ziet er bij de wangen uit alsof je continu hevig aan het blozen bent, met een soort ‘rode appelwangetjes’. Het kan in je gezicht weliswaar ook zijn dat je te maken hebt met gesprongen adertjes. Piepkleine bloedvaatjes die zich in het oppervlak van de huid bevinden. Een paar van de voornaamste redenen dat deze adertjes ‘breken’ zijn hormoonwisselingen, zonschade en (zoals net genoemd) rosacea. Is het hormonaal dan verdwijnen deze rode vlekken in het gezicht gelukkig snel. In het geval van zonschade of rosacea heb je wellicht hulp nodig van een dermatoloog, die je vervolgens een passende behandeling kan voorschrijven.

Rode vlekken op het lichaam

Aandoeningen zoals psoriasis zien we doorgaans voornamelijk terug op het lichaam. Om precies te zijn: op de ellenbogen en knieën, maar ook de onderrug, de hoofdhuid, nagels en zelfs de genitaliën. Veelvoorkomende plekken waar kleine rode vlekken door folliculitis (die ook wel op zeer ontstoken pukkeltjes lijken) zich voordoen: de rug, borst, schouders en billen. Het kan ook zijn dat een ruw winterklimaat vat heeft gehad op je huid en in dit geval is het belangrijk om niet te heet te douchen, volop (gezuiverd) water te drinken en voor rijke lichaamsverzorging te kiezen die de huid volop hydrateert.

Hoe krijg je rode vlekken uit het gezicht?

Het behandelplan om rode vlekken te verwijderen van je gezicht is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke huidaandoening. Cruciaal: laat rode vlekken die maar niet verdwijnen vooral checken bij je huisarts. Wist je namelijk dat mysterieuze rode plekjes ook kunnen duiden op een voorstadium van diabetes? Pre-diabetici lopen een hoger risico op huidinfecties, waardoor ze verschillende soorten huiduitslag en bultjes kunnen ontwikkelen. Granuloma annulare en eruptieve xanthomatosis zijn hier voorbeelden van.

Rode vlekken camoufleren

Heb je last van bijvoorbeeld chronische rosacea met rode vlekken? Dan is je huid eigenlijk ook te kwetsbaar om met de eerste de beste make-up te smeren. Kies daarom foundation, concealer en desgewenst bronzer geschikt voor een gevoelige huid. Plus natuurlijk met een hoge dekking. Zo heeft Vichy’s Mineralblend Foundation een ‘bouwbare dekking’, waarbij je in laagjes kunt werken voor een betere camouflage van rode vlekken. Zonder maskereffect, ook wel zo wenselijk. Het blijft bovendien tot maar 16 uur lang zitten.

Crème tegen rode vlekken

Er is dus geen sprake van één ‘gouden formule’ die alles oplost. Het is weliswaar geen slecht idee om je reguliere huidverzorging eens onder de loep te nemen. Vooral haarverf kan een reactie met rode vlekken veroorzaken, maar ook andere haarproducten zouden een rode huid, een jeukend gevoel en ontstekingen kunnen oproepen. Kies daarom voor milde haar- en huidverzorging, getest door dermatologen, die de poriën vooral niet verstoppen.  


Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top