Wat is rosacea en wat kun je eraan doen?

Wat te doen bij rosacea?

Zoals gezegd kun je dus wel veel doen om je rosacea onder controle te houden. Allereerst kan het handig zijn om een voedseltest te doen. Wie weet kan je ergens niet tegen en is dat een trigger voor je getergde huid. In veel gevallen van rosacea kan zuivel (kaas, yoghurt, geen ei) namelijk een trigger zijn. Eet liever veel groene groenten (een ochtendsmoothie met gember, broccoli en bleekselderij bijvoorbeeld) en gezonde vetten uit bijvoorbeeld avocado, wilde zalm en chiazaad. Andere triggers die een uitbraak van rosacea kunnen uitlokken zijn stress en in sommige gevallen ook pittig eten (van curry tot rode peper), koffie en alcohol. Als je per se wil drinken: het type alcohol die de minste huidreactie oproept is wodka. Al verschilt dit alles van persoon tot persoon. Maar houd dit eens in de gaten. Probeer ook wat rustiger aan te doen met sporten, want een heel hevig sportlesje verhoogt je hartslag waardoor je huid natuurlijk sneller rood wordt door de toegenomen bloedstroom. Het liefst wil je extreme temperaturen en harde wind ook vermijden (als mogelijk) als je rosacea hebt. Hierdoor kan je rosacea uitgelokt worden om naar het oppervlak te komen. Sla dus ook te lang en te heet douchen over, en gooi nadien wat koud water in je gezicht. Tip: een frisse gezichtsspray met Vulkanisch Water kan ook heerlijk verkoelend werken gedurende de dag of na het wassen.

Wat is de beste behandeling bij rosacea?

Het wordt geadviseerd om in samenspraak met je dermatoloog een behandelplan op te stellen voor rosacea. Zo kan met vitamine C smeren helpen bij rosacea, maar je moet wel net de juiste formule te pakken hebben. Probeer je huid en poriën grondig, maar mild te reinigen met zachte, niet-uitdrogende ingrediënten. Melkzuur kan het juiste ingrediënt voor je zijn, omdat het bacteriën dood en dode huidcellen verwijdert. Sommige huidexperts brengen een kamille-kompres aan op de huid van een rosacea-cliënt om de huid te kalmeren. Rode licht-therapie (wat ontsteking tegengaat) gedurende 30 minuutjes kan ook helpen. Plus, heel voorzichtig masseren als je rosacea type één hebt.

Welke dagcrème bij rosacea?

De juiste verzorging is inderdaad heel belangrijk bij rosacea, dus kies specifiek voor een dagcrème die kalmeert en optreedt tegen roodheid. Let op: vermijd een populair ingrediënt zoals toverhazelaar. Dit is een natuurlijk bestanddeel, maar stript je huid en is niet best voor rosacea-patiënten. Verder wil je in je verzorging liefst (maar wederom, dit verschilt van persoon tot persoon, dus hou goed in de gaten hoe jouw lichaam reageert op een nieuw voedingsmiddel of verzorgingsproduct) alcohol, synthetisch parfum, harde chemicaliën zoals aceton en uitdrogende ingrediënten vermijden. Wie last heeft van rosacea kan in de zon ook beter een fysieke zonnebrand dan een chemische smeren. Het sleutelwoord bij rosacea is ‘mild’. Wees zacht en lief voor je huid. Vergeet dus ook retinol (vitamine A) en behandelingen zoals microdermabrasie.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De redactie

De oplossing van Vichy

DERMABLEND

Corrigerende foundation

Foundation - Hoogdekkende Foundation

Tot 16 uur lang perfecte dekking, met een textuur die voelt als een "blote huid". Matte finish.

DERMABLEND

Covermatte Poeder Foundation

Foundation - Corrigerende foundation

Hoge dekking poeder foundation om imperfecties te camoufleren. Gedurende de dag een mat effect.

MINERALBLEND

Driekleurig poeder voor een gezond uitziende huid

Make-up poeder - Mineral powder

Highlight poeder

Meest gelezen