OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Slecht slapen in de overgang: de oorzaken en oplossingen

Nachtrust

Er is niets ergers dan slecht slapen en vervolgens de dag wegens slaaptekort te starten als een chagrijnige zombie. Het belang van eengoede nachtrust op een gezonde levensstijl mag duidelijk zijn, maar een hele nacht goed doorslapen is makkelijker gezegd dan gedaan. Wie ervaring heeft met een verstoord slaappatroon, weet maar al te goed dat goed slapen om je uitgerust te voelen niet zomaar voor iedereen is weggelegd. Ironischer nog: hoe harder je het probeert, hoe minder het lijkt te lukken! Omdat de overgang of menopauze je slaappatroon kan beïnvloeden, biedt Vichy je een aantal tips om je slaap weer op te pakken.

Oorzaken van slapeloosheid tijdens de overgang

Cafeïne,stress en alcohol krijgen vaak de schuld voor een slechte nachtrust. Maar zij zijn zeker niet de enige boosdoeners. Tegenwoordig komen slaapproblemen steeds vaker door ‘schermtijd’ en teveel licht dat de productie van melatonine beïnvloedt. Een andere reden voor slecht slapen kan ook simpelweg een slecht matras of zelfs bed zijn, of een verkeerde (vaak te hoge) temperatuur in de slaapkamer. Maar ook geluidsoverlast werkt natuurlijk niet mee: wat je niet wilt horen, hoor je tien keer zo hard. Tijdens de menopauze kun je ook opvliegers nog aan de lijst toevoegen, en toenemende onrust of bezorgdheid over eigenlijk alles. Maak daarom een lijst met alles waar je je zorgen over maakt en streep deze een voor een af om jezelf de beste kans op een goede nachtrust te geven. 

5 tips tegen slecht slapen in de overgang

Slecht kunnen slapen is altijd vervelend, en tijdens de overgang kan dit onder invloed van hormonen toenemen. De volgende tips helpen.

- Ga sporten
Elke sport heeft zo zijn voordelen maar het belangrijkste is om het vol te houden en twee tot vier keer per week te sporten. De beste combinatie is om twee verschillende activiteiten te kiezen: train bijvoorbeeld je uithoudingsvermogen door te hardlopen en combineer dit met een rustgevender sportvariant zoals yoga. Maar ga niet sporten vlak voordat je gaat slapen! Als je last hebt van slaapproblemen, probeer dan eens op zijn laatst te trainen rond 19.00u, dus een paar uur voordat je naar bed gaat. Anders loop je het risico dat er teveel endorfine vrij komt waar je in bed nog last van zult hebben. 
 
- Houd vast aan een schema 
Weet je hoe een jetlag voelt? Op een bepaalde manier werkt het in het dagelijks leven ook zo. Door elke dag om dezelfde tijd naar bed te gaan, went je lichaam aan een routine en een vertrouwd patroon. Hierdoor zal je lichaam dus weten wanneer het tijd is om te gaan slapen.
 
- Goed eten 
Probeer meer vis te eten, dit helpt tegen lage bloeddruk en helpt je relaxen. Vermijd voedselwaren met cafeïne, en drink dus geen koffie of thee voordat je gaat slapen. Kruidenthee of slaap-aanmoedigende theevarianten zijn natuurlijk prima.
 
- Probeer cognitieve gedragstherapie 
Cognitieve gedragstherapie klinkt ingewikkeld maar eigenlijk is het gewoon een manier om jezelf te hypnotiseren. Als je last hebt van insomnia, is het zeker de moeite waard om op deze manier de stress te verbannen en je een veilige, rustgevende plek voor te stellen waar je in slaap kunt vallen. Het belangrijkste is een plek in je hoofd te creëren waarbij je je elk detail zo specifiek kunt voorstellen dat je er in feite naartoe wordt getransporteerd. Je focust je er in die mate op dat je alle stress en onrust vergeet. Als je je bijvoorbeeld een strand voorstelt, verbeeld je dan hoe je er op blote voeten rondloopt en hoe het zand tussen je tenen voelt, hoe de golven klinken en blij inzoomen op elk detail totdat je in slaap valt. 
 
- Zeg nee tegen beeldschermen en licht 
Lezen op je smartphone mag relaxend zijn, het is absoluut niet rustgevend voor je lichaam. Het licht van je scherm doet juist het tegenovergestelde: het verstoort de productie van je essentiële melatonine, het slaaphormoon. Licht kan ’s zomers ook verstorend werken: zorg voor dikke gordijnen of een slaapmaskertje.

Wat te doen als je last hebt van opvliegers ‘s nachts?

Midden in de nacht opvliegers kan heel vervelend zijn. Het is niet gevaarlijk en hoeft niet behandeld te worden, maar als het je slaap ernstig verstoord dan zou hormoonvervangende therapie kunnen helpen. Hormoontherapie kan de hormonale ups en downs die vaak voorkomen tijdens de perimenopauze, wat afvlakken, waardoor opvliegers en andere symptomen worden verlicht. Verder kan het volgende helpen bij nachtelijke opvliegers:

- Bepaalde voedingsmiddelen of omgevingsfactoren kunnen een opvlieger veroorzaken. Enkele veel voorkomende triggers zijn cafeïne, alcohol, gekruid voedsel en hete baden.

- Besteed een paar dagen aan het bijhouden van je opvliegers en wat je deed in de uren voorafgaand. Zo kun je triggers ontdekken en deze zoveel mogelijk vermijden.
 
- Zet de temperatuur in je slaapkamer 's nachts lager. Draag hiernaast lichtgewicht pyjama's van ademende stoffen zoals linnen en katoen.
 
- Investeer in kussens en matrashoezen gevuld met verkoelende gel om van je bed een zweetvrije zone te maken.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij jedichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

go to top