OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat is menopauze en wat zijn de symptomen in het lichaam en op de huid

‘De menopauze zelf duurt gemiddeld 6, 7 jaar, maar houd hierbij ook rekening met de perimenopauze (aanloop naar de overgang) en de postmenopauze’

Tijdens de menopauze is ons lichaam aan het veranderen, een onvermijdelijk feit. Ons figuur, ons haar, onze huid, vrijwel alles aan ons uiterlijk lijkt in rap tempo te verouderen zodra de menopauze, ofwel overgang, zich aandient. Maar vrees niet, er zitten juist ook heel mooie kanten aan deze ‘tweede fase in ons leven’. Bovendien valt er veel te doen aan problemen tijdens de menopauze, zoals ook opvliegers, waarvoor Vichy een speciaal platform rondom de overgang heeft gelanceerd. Hieronder vatten wij alvast kort samen wat de impact is van het einde van de vruchtbaarheid – iets wat vrouwen die wij interviewden, zoals actrice Isa Hoes, juist een verademing vonden. Al die veranderingen tijdens de menopauze zijn niet levensbedreigend, maar het helpt wel aanzienlijk als je weet wat er precies speelt en hoe hiermee om te gaan. 

Wat is menopauze bij vrouwen en hoe lang duurt het?

De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze begint is 52 jaar, maar de ene vrouw kan er eerder mee te maken krijgen dan de ander. Tip: vraag eens aan je moeder wanneer het bij haar van start ging? Vaak is het genetisch bepaald. Ergens tussen het 45e en 55e levensjaar hoort het te gebeuren – al vertelt kunstenares Ans Markus in gesprek met Vichy dat haar menstruatie pas op haar 58e stopte. Er zijn ook vrouwen die al op hun 30e in de overgang raken, maar in dit geval spreken we van prematuur ovarieel falen. Nu telt de menopauze drie periodes: een aanloopperiode, de menopauze ofwel de overgang zelf en de postmenopauze. Houd rekening met het volgende:

De perimenopauze
Komen vanaf begin of halverwege je 40e decennium menstruaties onregelmatig voor en worden ze ineens minder voorspelbaar? Dit is een teken dat de perimenopauze is begonnen, iets waarvoor actrice Medina Schuurman bijvoorbeeld speciale hormoonpillen slikt. Die perimenopauze kan circa zes jaar (of langer) duren, en deze eindigt één jaar na je laatste menstruatie. Tenzij het uitblijven van de menstruatie komt door een andere medische aandoening, die geheel losstaat van de overgang. Tijdens deze periode kunnen oestrogeen-waardes ook dalen.

De menopauze
Ben je al zeker 12 maanden achtereen niet meer ongesteld geworden? Gefeliciteerd, de menopauze heeft nu echt zijn intrede gedaan. Iets wat je misschien kan afschrikken, maar talloze vrouwen zijn je voorgegaan en hebben hier juist positieve ervaringen mee. Mits ze weten wat er gebeurt in hun lichaam, en hoe ze hierop kunnen inspelen. Nu dalen die oestrogeen-waardes echt drastisch. Door die hormonale schommelingen verandert er een en ander in het lichaam. Resultaat: opvliegers en osteoporose.

De postmenopauze
Gemiddeld duurt de overgang 6 tot 7 jaar, maar het kan zelfs 10 jaar aanhouden. Hierna komt de laatste fase rondom de menopauze: de postmenopauze. Deze periode kan beginnen wanneer je in de 50 of 60 bent. Het is vooral ook merkbaar in de huid, waarvoor Vichy een speciale huidverzorgingslijn heeft geformuleerd. Oestrogeen-waardes dalen verder, en dit heeft weer zijn uitwerking op het lichaam. Lees hieronder alles over de fysieke transities tijdens de menopauze.

Symptomen van menopauze

Tijdens de menopauze gebeurt er nogal wat in ons lichaam. Oestrogenen, die dalen tijdens de overgang, zijn betrokken bij de vetverdeling in je lichaam. Zodra deze verminderen, zijn er nog androgenen. Deze mannelijke hormonen zorgen ervoor dat vet zich meer in het bovenlijf ophoopt. Vetcellen (adipocyten) in het onderlijf worden niet langer aangestuurd door oestrogenen en slaan daarom minder vet op.

Gewichtstoename en spierverlies
Een van de grootste problemen tijdens de menopauze is gewichtstoename. Hierin sta je niet alleen: 90% van alle vrouwen komt aan tijdens de menopauze. Gemiddeld komen vrouwen zo’n 4 tot 7 kilo aan, meestal aan het begin van de menopauze. Naast aankomen, hebben we ook te maken met ons veranderende figuur. Doordat het vet ‘verplaatst’ wordt van het bovenlijf naar het onderlijf. Met andere woorden, minder billen en heupen, meer buik en minder taille. Middels de juiste voeding kan er veel gedaan worden aan een ‘buikje’ tijdens de overgang. Extra gewicht tijdens de menopauze kan ook voorkomen worden met tips van een voedingsdeskundige. Waardoor kom je eigenlijk aan tijdens deze levensfase? Als we ouder worden, neemt onze spiermassa af en dit wordt nog eens versterkt door de menopauze. Minder spieren verbranden natuurlijk minder energie. De stofwisseling van je lichaam vertraagt. Doen we daar niks aan (lees: sporten en gezonder gaan eten) dan leidt dit onvermijdelijk tot gewichtstoename. Opvallend feitje: onze smaak verandert tijdens de menopauze ook, waardoor wij meer zin krijgen in zoete lekkernijen.

Een dunne, doffe huid
Juist tijdens de menopauze wordt de huid een stuk droger (zelfs als je hiervoor een vettig huidtype had) en dunner. In tegenstelling tot andere organen, kun je dit orgaan wel verzorgen met verschillende producten. De huid is kwetsbaar, omdat deze direct met de buitenwereld in contact staat. Denk: luchtverontreiniging en UV-licht van de zon. Terwijl de voedingsstoffen in ons voedingspatroon effect hebben op onze vitale organen, kunnen cosmetische producten de huid voeden. Geen onnodige luxe tijdens de menopauze. Pas je verzorgingsroutine daarom aan op specifieke problemen van de huid tijdens de menopauze, zoals een droge huid. Verstevigen, de elasticiteit verbeteren en die doffe teint verruilen voor een stralende huid: het ligt allemaal binnen de mogelijkheden met de juiste huidverzorging en een gezond eetpatroon. Je boekt vooral winst als je huidproblemen aanpakt voordat de peri-menopauze is afgerond. 

Wat gebeurt er in de huid tijdens de menopauze?

Nu je weet welke huidproblemen kunnen opduiken tijdens de menopauze, wil je vast ook weten hoe dit nu precies komt. Dr. Christos Zoubouli, dermatoloog en endocrinoloog, zegt: ‘Net als de organen in het lichaam, is de huid aan verandering onderhevig. De buitenste lagen worden dunner en in de diepere lagen verandert de huid ook. De huid krijgt rimpels en wordt gevoeliger. Tegelijkertijd wordt de huid ook droger. Als de huid droger wordt en zijn stevigheid verliest, verliest het ook zijn gloed. Daardoor ziet de huid er dof uit.’ Een fijn product: Vichy’s Rose Platinum met paarlemoeren pigmenten die het licht reflecteren voor een rozige uitstraling.

Waarom verandert de huid door de menopauze?
Het draait hier om een ingewikkelde vergelijking tussen interne en externe factoren. Elke vrouw zal andere ervaringen hebben, maar het huidverouderingsproces ligt aan de omgeving, genetische factoren en het effect dat de hormonen in het lichaam op de huid hebben. De huid kan bijvoorbeeld ook ineens gevoeliger worden.

Hoe voorkom je menopauzesymptomen?
Fijne lijntjes, een gedehydrateerde huid, een doffe teint en een dunnere huid zijn allemaal uitdagingen voor ons. Zeker naarmate de jaren verstrijken. De oplossing ligt in huidverzorging aangepast op de menopauze, maar het heeft ook te maken met een gezondere levensstijl, minder stress, voldoende beweging en slaap plus dagelijkse bescherming tegen UV-stralen. Oftewel, het hele pakket.

Make-up tijdens de menopauze

Die doffe huid meteen zijn gloed teruggeven? De BB-crème van Vichy biedt hulp. Dit product vindt het midden tussen een foundation en een moisturizer. Het hydrateert en beschermt je huid tegen schadelijke UV-stralen, waarbij het ook een lichte dekking biedt. Au naturel is het resultaat. Florence Benech, directeur van de Internationale Cosmetische Divisie zegt: ‘De nieuwe generatie BB-crèmes werken met nieuwe technologieën waarmee je een grauwe huid kunt tegengaan.’ Vichy is een pionier op het gebied van huidverzorging tijdens de menopauze, met verzorgingsproducten voor vrouwen in alle fases van de menopauze zoals de Neovadiol productlijn. Een andere tip om je huid te laten stralen: exfolieer de huid eens per week om dode huidcellen te verwijderen en de bloedcirculatie van de huid te verbeteren.

Wist je dat… menopauze bij mannen

Jazeker, onze mannelijke partners ontkomen ook niet aan een bepaald type ‘overgang’. Bij mannen wordt deze levensverandering wel andropauze genoemd. De andropauze, die het lichaam en de emotionele gesteldheid door alle hormoonschommelingen ook beïnvloedt. Zo vertelt professor Liesbeth Woertman in gesprek met Vichy onder meer over de andropauze: ‘Mannen hebben eveneens te maken met ouderdom, ze maken hun eigen overgang mee. Alleen doorgaans wat minder heftig, minder plotseling dan bij ons vrouwen. Het interessante is dat de seksen in de ouderdom meer naar elkaar toegroeien. Bij vrouwen dalen de oestrogeenwaardes, bij mannen het testosteron. Hierdoor gaan we psychisch gezien meer op elkaar lijken.’

Wil je zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij jouw dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express24/7.

De oplossing van Vichy

  • Concentraat met revitaliserende verzorgende oliën. Dag na dag een gevoel van jeugdigheid.
  • Meest gelezen

    go to top