OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hoe ga je een terugtrekkende haarlijn tegen?

Haaruitval en haarverlies kunnen verschillende vormen aannemen. Sommige mensen vinden ineens plukken haar in het doucheputje of in hun haarborstel en verliezen overal haar, anderen zien hun haarlijn geleidelijk aan terugtrekken. Een terugtrekkende haarlijn kan zowel bij vrouwen als bij mannen voorkomen. Die teruglopende haarlijn komt doorgaans vaker bij mannen voor, vooral als het in de familie zit. Uitdunnen van het haar in dit gebied bij de haargrens, voornamelijk boven het voorhoofd en rond de omtrek van het gezicht. Dit heeft ook te maken met veroudering – zowel bij mannen als bij vrouwen. Sterker nog, minder dan 50 procent van de vrouwen heeft hun hele leven een volledig volle haardos. Dit betekent dat dunner wordend haar bij de haarlijn niks ongewoons is. Wat te doen tegen een terugtrekkende haarlijn en hoe ziet een gezonde haargrens zonder zichtbare tekenen van haarverlies ofwel haaruitval er eigenlijk uit? Dat lees je in dit artikel.

Hoe ziet een normale haargrens eruit?

Er is niet één type haarlijn die als 'normaal' kan worden bestempeld. Een haarlijn, het gebied waar het haar uit het hoofd groeit, kan er van persoon tot persoon heel anders uitzien. Sommige haarlijnen kunnen laag of hoog zijn, anderen hebben bepaalde kenmerken zoals een zogenaamde ‘widow’s peak’. Dit is een V-vormige punt in de haarlijn in het midden van het voorhoofd.

Hoe een terugtrekkende haarlijn maskeren en voorkomen?

Er zijn verschillende opties om een terugtrekkende haarlijn snel te camoufleren. Van make-up tot een nieuwe scheiding. Let ook op je verzorgingsproducten.

Camoufleer met poeder

Een eenvoudige truc die veel haarstylisten toepassen bij hun klanten voor een vollere, dikkere haarlijn op foto’s. Met een poedertje in je haarkleur waarmee je de haarlijn kunt aanstippen waardoor deze vol lijkt. Of een zogenaamde Root Cover-Up Spray waarmee je grijze haren bedekt, die in principe hetzelfde werkt. De haarlijn wordt ingevuld. Iets om eens uit te proberen.

Neem een andere scheiding

Probeer te experimenteren met een nieuwe scheiding. Vooral een middenscheiding kan helpen, omdat deze over het gebied net boven je voorhoofd valt waar uitdunning over het algemeen het meest voorkomt. Bovendien omlijst een middenscheiding het gezicht zodat je haarlijn niet opvalt. Trek het haar in ieder geval niet strak naar achteren zodat je hele haarlijn zichtbaar wordt.

Terugtrekkende haarlijn bij vrouwen: Stijl je haar anders

Los van genen en veroudering, is een van de hoofdoorzaken van een teruglopende haarlijn bij vrouwen tractie alopecia. Dit betekent dat als je je haar strak naar achteren trekt of het te vaak steilt dit kan leiden tot dunner wordend haar in dit gebied. Spring voorzichtig met je haar om, ook tijdens het föhnen zodat je niet te veel druk uitoefent op de haarfollikels. Met andere woorden: zie je dat je haar dunner wordt en een terugtrekkende haarlijn krijgt als vrouw? Draag je haar dan minder vaak in een paardenstaart en gebruik een paar weken lang geen stylingtools bij de aanzet. Haar krijgt dan weer de kans te groeien, omdat dit gebied niet meer belast wordt. Let ook op de producten die je gebruikt, zoals shampoo. Wie weet is het product te zwaar voor je haar of verstopt het je haarfollikels. Stap over op een milde shampoo zoals de Dercos Technique’ Ultra-Kalmerende Shampoo.

Oorzaken terugtrekkende haarlijn: Let op je lifestyle

Een van de oorzaken van een terugtrekkende haarlijn kan je levensstijl zijn als het gaat om voeding en de mate van stress die je ervaart. Gezond eten is van belang voor gezond, vol haar. Denk aan voldoende proteïnen van bijvoorbeeld eieren, een diversiteit aan groenten zoals spinazie en zoete aardappel en gezonde vetten uit bijvoorbeeld avocado. Stress wordt ook wel in verband gebracht met sommige soorten haarverlies. Probeer je stressniveaus te verlagen door regelmatig te sporten, tijd buiten door te brengen, ontspanningstechnieken en meditatie te doen. Tot rust komen door regelmatig de hoofdhuid te masseren biedt bovendien een extra bonuspunt. Er wordt gedacht dat met regelmaat de hoofdhuid masseren kan helpen om dikker en gezonder haar te groeien. Een verhoogde bloedcirculatie op de plaats van je haarlijn kan de reden zijn waarom hoofdhuidmassages werken om de haarzakjes te stimuleren. Masseer bij uitstek elke dag minimaal vier minuten handmatig.

Hoe een terugtrekkende haarlijn tegengaan?

Er zijn verschillende manieren om een terugtrekkende haarlijn en haarverlies tegen te gaan. Het verschilt van persoon tot persoon wat werkt.

Medicatie tegen haaruitval

Als iemands terugwijkende haarlijn wordt veroorzaakt door alopecia androgenetica (een veelvoorkomende vorm van haaruitval) dan kan een behandelplan met Minoxidil of Rogaine helpen. Dit omvat een medicijn dat plaatselijk wordt toegepast om nieuwe haargroei te stimuleren. Soms wordt ook spironolacton aanbevolen, dat de effecten van testosteron op de haarzakjes kan compenseren. Of orale finasteride, die vrouwen alleen mogen gebruiken als ze niet van plan zijn zwanger te raken of dit al zijn. Raadpleeg in alle gevallen eerst jouw huisarts om te bepalen wat goed geschikt is voor jou.

Haargroeimiddelen

Er zijn ook verschillende haargroeimiddelen op de markt om een terugtrekkende haarlijn tegen te gaan, zoals die van Vichy. In deze producten wordt Aminexil gebruikt. Dit wordt vaak verward met Minoxidil. Beiden worden in haarproducten gebruikt om haarverlies te voorkomen, maar Aminexil heeft minder bijwerkingen. Voor haaruitval of dunner wordend haar bij de haargrens heeft Vichy een reeks producten waarvan is bewezen dat ze werken om je te helpen bij haarverlies. DERCOS Aminexil producten van Vichy zijn ontwikkeld om de snelheid waarmee je haar uitvalt zichtbaar te vertragen. De hoofdhuid en haardichtheid wordt gestimuleerd. Cosmetische en dermatologische expertise zijn gebundeld voor het aanmoedigen van gezond, mooi haar.

Haartransplantatie

Haartransplantatie is een meer permanente optie tegen een terugtrekkende haarlijn waarmee een erkend behandelaar haar uit het donorgebied achter op de hoofdhuid kan oogsten en het verplaatsen naar gebieden met verdunning over de frontale of teruglopende hoofdhuid. De resultaten zijn over het algemeen natuurlijk en uitstekend. Doorgaans hoeven patiënten ook niet meer dan een dag of twee vrij te nemen van bijvoorbeeld hun werk, omdat er maar weinig hersteltijd is.

PRP tegen haaruitval

PRP (Platelet Rich Plasma) is een afkorting voor bloedplaatjesrijk plasma, een behandeling voor haarverlies waarbij de groei wordt gestimuleerd door injecties van het eigen bloedplasma. Bloed wordt eerst geëxtraheerd en vervolgens verwerkt om rode bloedcellen van plasma te scheiden. Het plasma bevat witte bloedcellen en bloedplaatjes, rijk aan zogenaamde groeifactoren. Deze groeifactoren signaleren huidcellen om te functioneren. Het is wel een dure remedie, waarvoor er verschillende behandelingen nodig zijn om resultaat te zien. Een optie voor diegenen die antibiotica willen vermijden.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top