OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

De allerbeste tips tegen droge handen het hele jaar door

‘Baden met wat zuiver epsomzout kan je huid – ook die van je handen – beschermen tegen winterdroogte’

We vertrouwen dagelijks op onze handen – bij het koken, in talloze yogaposes, al typend op een smartphone – maar we geven ze doorgaans weinig extra verzorging. Terwijl ze het af en toe zwaar te verduren krijgen. Al helemaal in steenkoud, guur weer. Een droge huid in de winter kan vervelend zijn en tijdens de overgang wordt je huid ook droger. Gelukkig zijn er heel wat verzachtende, voedende en ultra-hydraterende producten te vinden die je handen zijdezacht maken – en de dagelijkse slijtage aanzienlijk terugbrengen, mits je ze regelmatig gebruikt. Van SPF-product tot rijke crèmes: wat is de beste handcrème? Plus met welke andere tips houd je je handen het hele jaar door mooi? Net zoals je decolleté – die vaak wordt overgeslagen – tonen je handen met de jaren namelijk snel zichtbare tekenen van huidveroudering. Met een beetje extra liefde houd je ze zacht en jeugdig glad.

Tip één tegen droge handen: was je handen met lauw water

Begin bij je wasritueel. Zeker in de winter kan het verleidelijk zijn om wat langer onder een hete douche te gaan staan of lang in bad te gaan. Toch wil je dit omwille van je handen liever vermijden. Als iets je huid namelijk uitdroogt dan is het wel hard en dan ook nog eens loeiheet kraanwater. Kies liever voor lauwwarm water, kort wassen en een milde zeep voor je handen, zoals een pH-neutrale zeep. Tip: baden met een scheutje zeezout (zoals zuiver epsomzout) kan je huid beschermen tegen winterdroogte.

Tip twee: gebruik een goede handcrème tegen droge huid

‘Zijn je handen ontdaan van dode huidcellen dan kunnen ingrediënten uit een voedende, vochtinbrengende handcrème ook beter inwerken’

Vooral een hydraterende handcrème wordt hierbij aanbevolen. Is de huid van je handen eenmaal droog dan kan deze ook sneller geïrriteerd raken, en laten we dat nu willen vermijden. Dit kan betekenen dat je huidbarrière verzwakt is. Vooral in de droge wintermaanden wil je smeren met een handproduct verrijkt met glycerine (een humectant, die vocht aantrekt) en een mix aan oliën, zoals jojoba-olie, abrikooszaadolie, rijstzemelenolie en macademiazaadolie. Dit vind je allemaal terug in Vichy’s hand- en nagelcrème met SPF 15. Een romige handcrème, eveneens verrijkt met Vichy’s Vulkanisch Water én antioxidanten zoals vitamine C. Deze handcrème voedt zelfs de nagels en volgens onderzoek gaat het fijne lijntjes en vochtverlies tegen.

Tip drie tegen droge handen: gebruik zonbescherming

UV-straling droogt je huid – en daarmee je handen – genadeloos uit. Hiernaast komen er door zonlicht vrije radicalen vrij, die verdere schade kunnen aanbrengen aan je huid. Hierdoor kunnen je handen ook rap verouderen. En we zijn allemaal bekend met het plaatje: een stralend gezicht met… oude handen. Die handen ‘verraden’ dan zomaar je leeftijd. Het is natuurlijk leuk om ouder te worden, maar dan bij uitstek met mooie, goed verzorgde handen. Hiernaast versterk je door het smeren met SPF ook je huidbarrière, die de huid van je handen wapent tegen alle externe agressies. Smeer een laagje zonnebrand – ‘s zomers én ‘s winters – op je gezicht, en smeer daarna ook gelijk je handen in. Vergeet niet om de twee uur bij te smeren – zeker als je veel buiten bent. Toch heeft zonlicht ook vat op je huid achter bijvoorbeeld een (kantoor)raam.

Tip vier tegen droge handen: exfolieer

‘Tijdens het schoonmaken raken je handen continu in aanraking met agressieve schoonmaakmiddelen, dus draag bij uitstek handschoentjes’

Je zou misschien denken dat exfoliëren – dode huidcellen losweken – is voorbehouden aan je gezicht, en misschien eens je benen voordat je een zelfbruiner aanbrengt. Maar juist ook je handen hebben baat bij af en toe een milde scrubsessie. Hiermee verwijder je dode huidcellen, waardoor een nieuw velletje zich aan het oppervlak kan laten zien. Door te exfoliëren, met een product met een zeer zuiverend ingrediënt zoals het populaire salicylzuur, verklein je bovendien de kans op pigmentvlekjes en maak je de huid egaler. Met Normaderms 3-in-1 gezichtsreiniger (bedoeld voor een onzuivere huid) kun je af en toe ook je handen mild scrubben. Zijn je handen goed ge-exfolieerd dan kunnen ingrediënten uit handcrème ook beter geabsorbeerd worden.

Tip vijf tegen droge handen: draag handschoenen voor klusjes

‘Vergeet niet volop water te drinken om je huid te hydrateren en perk je koffie- en alcoholinname in’

Met een maandelijkse Marie Kondo-beurt in huis gebruik je vaak schoonmaakmiddelen die agressief zijn voor je huid. Je handen komen hier tijdens het schoonmaken door continu mee in aanraking. Geen pretje voor je handen, die hierdoor een stuk sneller kunnen uitdrogen. Houd daarom altijd handschoentjes gereed om je handen te beschermen. Ander handarbeid – van afwassen en tuineren tot trending bezigheden zoals pottenbakken en juweelsmeden – vragen ook om een handschoentje. Merk je dat je handen na het dragen van handschoenen reageren met een rode, jeukende huid? Dan kan het zijn dat je last hebt van contacteczeem. In reactie op een stof (zoals rubber), waar je huid allergisch voor is, kan je dan huiduitslag krijgen. Ga in dit geval op zoek naar handschoenen in een ander materiaal dat je huid wel kan verdragen.

Tip zes tegen droge handen: drink voldoende water

Je kunt nog zo goed smeren, maar als je niet voldoende water drinkt dan droogt je huid op den duur uit. Ook die van je handen, uiteraard. In de winter drink je misschien liever warme dranken. Kies dan voor decaf kruidenthee. Cafeïne dehydrateert je huid namelijk, dus houd ook je koffie- en alcoholinname in de gaten. Waterrijke groenten zoals komkommer geven je huid hiernaast weer een hydratatieboost.

Tip zeven tegen droge handen: zorg voor de juiste luchtvochtigheid in huis

Drinken, drinken en smeren met een hydraterend product. Tegelijkertijd zet je de verwarming in het najaar een tandje hoger en dit zorgt voor een droge lucht. Hierdoor kunnen je handen ook droger worden. Fun fact: je kunt de luchtvochtigheid in huis meten met een speciaal apparaatje. Deze hoort tussen de 40 en 60% te zijn. Wapen je tegen droogte met een luchtbevochtiger, een simpele manier om een droge huid (van het hele lichaam) tijdens alle seizoenen te hydrateren. Een goedkopere optie is om bakjes water aan de radiator te hangen of grote kommen met water gevuld te hebben. Of haal – staat ook wel zo leuk – een paar zuurstofrijke planten, zoals Krulvaren of Lepelplant. Zij geven extra zuurstof en vocht af waar je huid zeker blij mee zal zijn.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je
dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top