OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Onze 6 beste tips tegen droge en extreem droge handen

Droge handen

We vertrouwen dagelijks op onze handen – bij het koken, in talloze yogaposes, al typend op een smartphone – maar we geven ze doorgaans weinig extra verzorging. Terwijl ze het af en toe zwaar te verduren krijgen. Al helemaal in steenkoud, guur weer. Eendroge huid in de winter kan vervelend zijn en tijdensde overgangwordt je huid ook droger. Gelukkig zijn er heel wat verzachtende, voedende en ultra-hydraterende producten te vinden die je handen zijdezacht maken – en de dagelijkse slijtage aanzienlijk terugbrengen, mits je ze regelmatig gebruikt. Van SPF-product tot rijke crèmes: wat is de beste handcrème? Plus met welke andere tips houd je je handen het hele jaar door mooi? Net zoals je decolleté – die vaak wordt overgeslagen – tonen je handen met de jaren namelijk snel zichtbare tekenen van huidveroudering. Met een beetje extra liefde houd je ze zacht en jeugdig glad.
 

Wat is de oorzaak van droge handen?

Droge handen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder koud en guur weer, droge lucht (ook binnenshuis), te heet douchen en baden maar ook tijdens de overgang wordt de huid van gezicht en handen droger.

Last van extreem droge handen of zelfs wondjes?

Wanneer de huid erg droog is, kunnen er ook scheurtjes en barstjes in de huid van de handpalmen ontstaan. Ben je hiervoor gevoelig dan wordt een goede handcrème aanbevolen. Is de huid van je handen eenmaal droog dan kan deze ook sneller geïrriteerd raken. Dit kan betekenen dat je huidbarrière verzwakt is. Vooral in de droge wintermaanden wil je smeren met een handproduct verrijkt met glycerine (een humectant, die vocht aantrekt) en een mix aan oliën, zoals jojoba-olie, abrikooszaadolie, rijstzemelenolie en macademiazaadolie. Dit vind je allemaal terug in Vichy’s hand- en nagelcrème met SPF 15. Een romige handcrème, eveneens verrijkt met Vichy’s Vulkanisch Water én  antioxidanten zoals vitamine C. Deze handcrème voedt zelfs de nagels en volgens onderzoek gaat het fijne lijntjes en vochtverlies tegen.

Wat te doen tegen droge handen?

- Tip één tegen droge handen: was je handen met lauw water
Kies liever voor lauwwarm water, kort wassen en een milde zeep voor je handen, zoals een pH-neutrale zeep. Tip: baden met een scheutje zeezout (zoals zuiver epsomzout) kan je huid beschermen tegen winterdroogte.

- Tip twee: gebruik zonbescherming
UV-straling droogt je huid – en daarmee je handen – genadeloos uit. Hiernaast komen er door zonlicht vrije radicalen vrij, die verdere schade kunnen aanbrengen aan je huid. Smeer een laagje zonnebrand – ‘s zomers én ‘s winters – op je gezicht, en smeer daarna ook gelijk je handen in. Vergeet niet om de twee uur bij te smeren – zeker als je veel buiten bent.
 
- Tip drie: exfolieer
Hiermee verwijder je dode huidcellen, waardoor een nieuw velletje zich aan het oppervlak kan laten zien. Door te exfoliëren, met een product met een zeer zuiverend ingrediënt zoals het populaire salicylzuur, verklein je bovendien de kans op pigmentvlekjes en maak je de huid egaler. Met Normaderms 3-in-1 gezichtsreiniger(bedoeld voor een onzuivere huid) kun je af en toe ook je handen mild scrubben.
 
- Tip vier: draag handschoenen voor klusjes 
Houd tijdens het schoonmaken altijd handschoentjes gereed om je handen te beschermen. Ander handarbeid – van afwassen en tuineren tot trending bezigheden zoals pottenbakken en juweelsmeden – vragen ook om een handschoentje.
 
- Tip vijf: drink voldoende water
Je kunt nog zo goed smeren, maar als je niet voldoende water drinkt dan droogt je huid op den duur uit. In de winter drink je misschien liever warme dranken. Kies dan voor decaf kruidenthee. Cafeïne dehydrateert je huid namelijk, dus houd ook je koffie- en alcoholinname in de gaten.
 
- Tip zes: zorg voor de juiste luchtvochtigheid in huis
Door de verwarming kunnen je handen ook droger worden.  Wapen je tegen droogte met een luchtbevochtiger, een simpele manier om een droge huid (van het hele lichaam) tijdens alle seizoenen te hydrateren. Een goedkopere optie is om bakjes water aan de radiator te hangen of grote kommen met water gevuld te hebben.
 

Droge handen voorkomen

Met de volgende tips kun je droge handen zoveel mogelijk voorkomen:

- Hydrateer met een vochtinbrengende handcrème
- Hou je crème altijd bij de hand, ook als je onderweg bent
- Was je handen niet te veel, droog ze wel goed af na het wassen
- Gebruik een milde, parfumvrije handzeep

 

De oplossing van Vichy

go to top