Wat is Ureum ofwel Urea? En wat doet het voor je huid

Een goed bewaard geheim binnen beautykringen: ureum, volgens veel huidexperts een van de meest effectieve ingrediënten als het aankomt op moisturizing in de cosmetische industrie. Waarom zouden we dit beautygeheim niet delen. Ureums glansrol voor de huid bestaat uit het behouden van een optimale vochtbalans, voor een zacht, soepel en daardoor jeugdig-frisse look. Een ingrediënt dat de huid bovendien zowel hydrateert als exfolieert? Ja, het bestaat dus in de vorm van ureum. Zoals de naam al suggereert, wordt het in geval van een overschot afgescheiden via de urine. Het is daarom een natuurlijke, lichaamseigen stof die wordt geproduceerd door de lever tijdens de eiwitstofwisseling. In ons mensenlichaam wordt ureum toegepast bij vochtregulering in de nieren. Ureum, ook wel Urea genoemd, stelt de huid ertoe in staat om water beter op te nemen. Hierdoor wordt de huid ook weker, waardoor bijvoorbeeld schilfers sneller verdwijnen. Terwijl nagels dunner worden, zodat bijvoorbeeld een medicijn beter kan doordringen in een schimmelnagel. Een ware duizendpoot, dat ureum, waarover we graag meer vertellen.

Ureum, wat doet het voor je huid?

Wellicht klinkt het wat onappetijtelijk, Ureum te meten in de urine, maar het is een waar krachtbommetje voor je huid. Zeker in de wintermaanden of simpelweg in een guur, koud klimaat. Urea bestaat voor onder meer 40% uit aminozuren en voor 9% uit Glycerol. Een gezonde huid bevat doorgaans 28 microgram Urea per vierkante centimeter. Terwijl dit gehalte bij een gedehydrateerde, droge huid kan afnemen tot zomaar 50% en bij een eczeem-gevoelige huid tot zelfs 80%. Het is dus een bijzonder belangrijk component dat ervoor zorgt dat de huid zichzelf van nature moisturized, van voldoende vocht voorziet – cruciaal voor zowel een droge als vette en vochtarme huid die door een gebrek aan vocht juist meer talg kan gaan aanmaken. Het is een zogenaamd water-vasthoudend component in huidcellen in het buitenste deel van de epidermis. Hier werkt ureum samen met melkzuur (aanwezig in het lichaam) om ervoor te zorgen dat onze huid zich gelijkmatig exfolieert. En met exfoliëren bedoelen we: dat (dode) huidcellen worden verwijderd om plaats te maken voor nieuwe huidcellen en daarmee een vers, stralend huidje. De hoeveelheid Urea in onze huid daalt (net zoals Collageen) naarmate we ouder worden, en hierdoor kan de huid droger worden. Vooral vrouwen in de overgang (rondom het 50e levensjaar) kunnen ineens een aanzienlijk drogere en meer trekkerige huid krijgen. Het is misschien moeilijk te geloven dat synthetische versies van urea of ureum goed zouden kunnen zijn voor de huid, maar dit is in kleine concentraties (zoals het wordt verwerkt in huidverzorging) zeker zo. Daarom is het inmiddels een populair huidverzorgingsingrediënt. Een ‘natuurwondertje’ dat ervoor zorgt dat vocht zich aan de huid bindt. Een winnende combinatie met andere ‘supersterren’ op de ingrediëntenlijst voor huidverzorging zoals lactaat en glycerine. Het zorgt voor optimale hydratatie ter verlichting van vooral droge, schrale en schilferige delen op de huid. Met andere woorden: ook fijn voor droge voeten met eelt.

Waarom zit ureum in crèmes?

Ureum staat ook wel bekend als carbamide-bevattende crème. Carbamide en Ureum of Urea zijn daarbij synoniemen voor elkaar, en wel organische verbindingen met een chemische formule. Laten we het niet te technisch maken, maar dit ingrediënt wordt vooral veel ingezet als smeerbare medicatie om ondersteuning te bieden bij verschillende huidaandoeningen, waaronder psoriasis\ (een chronische auto-immuunziekte waarbij cellen te snel verdelen, resulterend in schilferende, soms jeukende plekken), dermatitis (zoals eczeem) of ichthyosis, een niet besmettelijke huidafwijking waarbij de naam is afgeleid van het Griekse woord 'ichthys' dat vis betekent in een verwijzing naar een ‘vissen- of schubbenhuid’. Tegelijkertijd kan een ureum-crème ook helpen om de nagels en nagelbedden aangenaam te verzachten. Het ingrediënt staat erom bekend vrijwel geen bijwerkingen op te roepen. In het geval van milde huidirritatie kun je weliswaar het beste stoppen met smeren. Zo’n ureum-crème (die je bij de drogist kunt krijgen) kan ook helpen bij schimmelnagels. Is een wondje geïnfecteerd dan komt ureum mooi van pas: het verandert een gecompliceerde of tot stilstand gekomen wond namelijk in een acute wond, door necrotisch (dood) weefsel, wondvocht en ander wonddebris (dat genezing van de wond tegengaat) verwijdert. Het bevordert daarbij de normale genezing van huidgebieden met hyperkeratose (een verdikking van de hoornlaag), met name waar genezing wordt geremd door lokale huidinfectie, huidnecrose, vezelachtige of jeukende brokstukken of necrotische littekens. Ureum wordt daarom aanbevolen bij een droge, ruwe huid, likdoorns en eelt. Een tijdlang werden deze ureum-crèmes vanwege de doeltreffende werking vergoed, maar dat is sinds een paar jaar niet meer het geval. Het blijft een geliefd ingrediënt onder dermatologen.

Vichy crèmes met ureum

In de huidverzorging van Vichy zit geen ureum verwerkt, maar wel andere sterk hydraterende en exfoliërende ingrediënten die je niet wil missen in het verzorgen van vooral ook een droge of vochtarme huid. Naast ureum is Glycerine bijvoorbeeld een mooi ingrediënt om je huid volop te verzachten. Terwijl in huidverzorging niemand uitgepraat raakt over Hyaluronzuur, een krachtige humectant ofwel bevochtiger. Zo biedt Minéral 89 een ware boost voor de huid, met een combinatie van Hyaluronzuur van natuurlijke oorsprong plus mineraliserend thermaal water in een concentratie van 89% om de huidbarrière te voeden en versterken. Kies vooral ook een moisturizer speciaal voor jouw huidtype, want dit kan een wereld van verschil maken.  

Wil je zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij de dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service. Mijn Vichy Express 24/7

De redactie

De oplossing van Vichy

AQUALIA THERMAL

Rehydraterende crème - Rijk

Dagcrème - Droge tot zeer droge huid

Hydrateert een droge huid tot 48 uur lang. Formule voor 97% van natuurlijke oorsprong, met hyaluronzuur.

PURETÉ THERMALE

Reinigingsgel

Gezicht reinigen - Reinigingsgel

Een reinigingsgel die onzuiverheden en huidvervuilende deeltjes verwijdert. Voor een diepe reiniging van de gevoelige huid.

Meest gelezen