Verstopte poriën: hoe maak je ze schoon en lijken ze kleiner?

Het is misschien een van de grootste Google-zoektochten onder beautyliefhebbers: hoe kan ik mijn poriën verkleinen en hoe kom ik van verstopte poriën af? Twee vragen die eigenlijk dezelfde zijn, want een door talg, dode huidcellen, make-up, stof, vervuiling en noem maar op geblokkeerde porie lijkt automatisch groter. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je huidstructuur is voor een groot deel genetisch bepaald. Toch kun je grote, grove poriën natuurlijk doeltreffend ontstoppen. We leggen je hierbij alles uit.


Wat te doen tegen verstopte poriën?

In een notendop zou een dermatoloog drie stappen bij het deblokkeren van poriën adviseren. Stap één: overmatig talg (onverhoopt in de porie genesteld) zoveel mogelijk tegengaan. Stap twee: dode huidcellen rondom de porie exfoliëren en dus die overbodige huidcellen en mogelijke mee-eters verwijderen van het huidoppervlak. Stap drie: een gezonde collageenproductie helpen stimuleren. Met die laatste actie ondersteun je de structuur van de porie. Hieronder een compleet plan van aanpak tegen verstopte, grove poriën. 

Houd je huid altijd schoon

Dé sleutel om je grote poriën kleiner te doen lijken is ze schoon te houden, de hele dag lang. Houd het gedurende de dag bij non-comedogene moisturizers (dagcrème is belangrijk zodat je huid niet gedehydrateerd raakt, slecht nieuws voor zelfs een vette huid) en was je gezicht met een milde, maar doeltreffende reiniger uit bijvoorbeeld Vichy’s Normaderm-lijn voor het slapengaan. Zo voorkom je dat make-up en vuil, dat zich heeft opgehoopt gedurende de dag, je poriën verstoppen. Reinig ook voor en na het sporten, want zweet kan cosmetica en rommel vervoeren naar de openingen van de poriën, waar ze dan ongewenst blijven hangen. 

Exfolieer meer dan twee keer per week

Normaderms zuiverende reinigingslotion tegen grove poriën doet wonderen, maar je wil ook exfoliëren niet vergeten. Hiermee haal je doeltreffend dode huidcellen weg. Voor een vette huid is het zuiverend masker met houtskool bij uitstek geschikt. Dit is ook een van de beste manieren om mee-eters te verwijderen zonder je huid te beschadigen.

Investeer in een kwalitatieve retinol

Smeerbare retinol, ofwel vitamine A, is een van de beste acties die je kunt ondernemen in de strijd tegen vergrote, verstopte poriën. Vaak werken retinol-crèmes op recept (via de huisarts) het beste, maar vaak moet je huid eerst wennen aan een minder krachtig retinol-product. Zo bouwt je huid tolerantie op. Retinol werkt op verschillende manieren op grove poriën: het verhoogt het natuurlijk exfoliëren van de huid, het helpt dode huidcellen op afstand houden en het slingert de collageenproductie van de huid aan om poriewandjes stevig te houden.

Vergeet nooit je zonnebrand

Naarmate je ouder wordt en vaker bent blootgesteld aan UV-straling van de zon, kan ultraviolet licht elastine en collageen in de huid afbreken. Hierdoor wordt (zoals eerder al vermeld) de mogelijkheid van de poriën om goed gesloten te blijven ondermijnd. In plaats hiervan worden poriën losser en lijken daardoor groter. Goede broad-spectrum zonnebrand met minimaal SPF 30 kan die verzakking en vergroting van poriën door zonschade helpen voorkomen. Is dat niet afdoende? Sommige mensen zijn geholpen met speciale laserbehandelingen die de structuur rondom de poriën helpt ondersteunen.

Laserbehandelingen tegen grove poriën

Hoewel grote poriën vaak het resultaat zijn van genen en tijd, zijn er wel esthetische behandelingen die helpen. Naast vergrote poriën door verlies aan elasticiteit van de huid over de jaren dragen overmatige talgproductie en verstoppingen bij aan de grovere verschijning van je huid. Daarom: liefst tweemaal daags reinigen. Dat exfoliëren kan ook worden gedaan door een huidspecialist, zoals middels microdermabrasie. Is dat niet afdoende? Sommige mensen zijn geholpen met speciale laserbehandelingen die de structuur rondom de poriën helpt ondersteunen. Al moet je vaak meer dan één behandeling ondergaan voor resultaat.

Make-up om verstopte, grove poriën te camoufleren

Een goede primer, voordat je foundation aanbrengt, kan een wereld van verschil maken. Het maakt je huidtint egaler en het zorgt ervoor dat foundation of getinte dagcrème niet in je poriën wegzinkt. Zodra de primer droogt, kun je een crème foundation aanbrengen. Vaak werkt een crème concealer beter dan een vloeibare concealer om grove poriën minder zichtbaar te maken. Ook belangrijk om altijd voor een niet-comedogene formule te kiezen. Stuif tot slot een laagje losse transparante poeder over je gezicht om glans te minimaliseren.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops

De redactie

De oplossing van Vichy

NORMADERM

3-in-1 Reiniger

Gezicht reinigen - Reiniging

Met dit product kunt u op drie verschillende manieren uw gezicht reinigen.

Meest gelezen