OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Zo krijg je een volle, verzorgde baard zonder irritaties

Wie weet draag je al jaren een baard, wie weet overweeg je een baard te nemen. Een mannelijke baard is terug in het modebeeld en het staat bij vrijwel elk gezicht – mits je weet welke vorm je gezichtsvorm past. Hiernaast maakt verzorging al het verschil. Van een baard conditioner tot een baard gel of zelfs baardgroei spray, en juist niet je baard met gewone shampoo wassen. Houd er rekening mee dat als je echt een baard wil – of sik of snor overigens – dit een aanpassing in je verzorgingsroutine vereist.  Een droge huid of kriebelende baard? Door je baard goed te verzorgen kun je irritaties eigenlijk heel gemakkelijk voorkomen. De baard verzorgen is zo moeilijk niet. Een van de meest voorkomende irritaties van de baard zijn ingegroeide haren (1). Het kan zijn dat je huid in dit geval behoefte heeft aan heel andere verzorging. Hiermee kun je natuurlijk experimenteren. Lees verder om te ontdekken wat je kunt doen om je huid comfortabel aan te laten voelen en een jeukende baard te voorkomen. Verder geven wij je een aantal tips voor goede baard verzorging, zodat je altijd goed voor de dag komt.

Hoe groei je een baard?

Om een ringbaard of een baard te laten groeien, kunnen wel een paar weken nodig zijn. Het beste om te doen: deze juist goed bijhouden met een schaartje. Investeer hiernaast in een gezonde levensstijl. Altijd goed voor haar- en dus baardgroei.

Je baard sneller laten groeien

De baard bijhouden is hierbij belangrijk. Knip regelmatig de contouren van je lippen en hals bij. Dun het haar uit met een trimmer en breng dagelijks hydraterende verzorging aan voor zowel je baard als je gezicht. Heb je een lange baard? Werk dan de contouren bij de lippen en de hals bij en dun het haar uit met een precisietrimmer. Knip eigenwijze haartjes bij met een kam en een schaar. Als je baard krult, maak dan de natte baard steil door hem te drogen met een föhn en een borstel. Vergeet de hydraterende multifunctionele verzorging niet voor een glanzend effect!  Als je een snor wilt laten staan dien je die, na ongeveer 2 weken groei, om de dag bij te houden. Ga voor een goed verlichte spiegel staan en kam je snor tegen de haargroeirichting in en trim de snor gelijkmatig bij. Werk tot slot de lipcontour bij met een schaar. Een snor of baard op de juiste manier trimmen kan een wereld van verschil maken.

Een vollere baard krijgen

Voor een vollere baard kan regelmatig bijknippen ook helpen. Verder is het belangrijk dat je de huid goed verzorgt, want een gezonde huid is de basis voor een gezonde, volle baard. Hiernaast speelt gezondheid mee als het aankomt op de lengte en kwaliteit van je haar en baardhaar. Sport voldoende, eet gezond en pak je rust.

Hoe verzorg ik mijn baard?

Zeker, het is belangrijk om je baardhaar goed te verzorgen anders zal het er snel minder fatsoenlijk uit gaan zien. Het gebrekkig verzorgen van je baard kan uitmonden in baardroos, de opbouw van bacteriën en vuil dat in je baard blijft hangen. Andere plekken waar je baard veel vuil en bacteriën tegenkomt, zijn kussenslopen en laken. Maak deze regelmatig schoon om ervoor te zorgen dat je baard gezond en fris blijft. Om een goed verzorgde baard er stijlvol uit te laten zien, zullen de meeste mannen moeten blijven scheren – vooral rondom de nek. Echter heeft scheren hoe dan ook zijn weerslag op de huid. Het kan namelijk behoorlijk wat irritaties veroorzaken. Nog een reden van huidirritaties bij en onder de baard is het overmatig gebruiken van shampoo’s en het onnodig over-exfoliëren (ofwel scrubben) van het gezicht. Door je baard te veel te wassen kunnen essentiële oliën verdwijnen, waardoor de huid geïrriteerd raakt.  Onderzoek heeft aangetoond dat veel mannen aangeven dat hun huid, met name in het gezicht, erg gevoelig is (2). De hals is vaak het meest gevoelige deel van de huid. Dit komt omdat de huid hier het dunst is in vergelijking met andere delen van het gezicht (3). Daarom is het belangrijk om een moisturizer te gebruiken bij de verzorging van je baard. Vermijd verder synthetische kleding die onnodig tegen je huid wrijven.

Wat kan je doen tegen een geïrriteerde, jeukende baard

Hier volgen een aantal tips die je kunt gebruiken om je baard in shape te houden.

Do's

Van baardconditioner tot voorzichtig drogen en de juiste voeding: alles voor een mooie, volle baard waarmee je met trots de deur uitloopt. Dit werkt zowel bij een stijle als krullende baard. Zo ga je ook mogelijk kale plekken in je baard tegen.
1. Behandel je baard met een speciale conditioner die je baard kan hydrateren en de voeding kan geven die het nodig heeft. Hierdoor kan je de textuur van je baard verbeteren en wrijving voorkomen.
2. Gebruik een zachte, hydraterende baardshampoo of conditioner. Ga bijvoorbeeld op zoek naar arganolie. Dit kan het haar helpen verzachten. Of gebruik jojoba-olie, een olie die lijkt op de natuurlijke oliën van het lichaam. Beide ingrediënten kunnen haren verzachten en voorkomen dat ze breken.
3. Overweeg een baardolie om je haren zacht en gehydrateerd te houden en hiernaast jeuk te voorkomen. Een jeukende baard is geen pretje.
4. Droog je baard voorzichtig. Al die verzorgende producten hebben geen effect als jij je baard niet goed droogt. Het voorzichtig drogen is belangrijk om schade te voorkomen en een droge huid tegen te gaan.

Eet gezond. Niet alleen goed voor je haar, maar voor je hele lichaam. Ingredienten als beta-caroteen en vitamine D helpen je baard vol en gezond houden (4).

Hoe trim ik mijn baard?

Een 3-dagen-baard trim je één keer per week tegen de haargroeirichting in, met een baardtrimmer en een opzetkam van 3 tot 5 mm. De hals en de contouren dienen twee keer per week kortgeschoren te worden. Om irritatie te voorkomen dien je de huid en de haartjes dagelijks te hydrateren met een multifunctionele crème.

Een baard stijlen en fixeren

Het stijlen van een baard vereist routineonderhoud. Stem de baard af op je gezichtsstructuur ­– hierover verderop meer. Het knippen van de haren – eerder aangestipt – houdt ze onder controle, maar wassen, oliën en borstelen is ook van cruciaal belang om je baard zo goed mogelijk te maken. Vichy Homme biedt verschillende stylingproducten voor fixeren en verfijnen.

Wat voor baard past bij jou?

Afhankelijk van je gezichtsvorm kun je het beste kiezen voor de volgende baard.

Welke baard bij een rond gezicht?

Heb je een rond gezicht? Kies dan voor een korte en niet te volle baard. Een sik of ringbaard maakt het gezicht langer.

Welke baard bij een lang gezicht?

Heb je een lang gezicht? Een korte baard op de kin en (lange) bakkebaarden op de bovenkaak compenseren de vorm van het gezicht.

Welke baard bij een vierkant gezicht?

Heb je een vierkant gezicht? Probeer dan eens een korte ringbaard of een snor om het gezicht een fijne structuur te geven.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of via onze nieuwe click & collect service: Mijn Vichy Express 24/7.

1. Maurer M. et al, 'The male beard hair and facial skin - challenges for shaving.' in International Journal of Cosmetic Science 38.1 (2016) pp. 3-9 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27212465]
2. Pons-Guiraud, A. 'Dry skin in dermatology: a complex physiopathology.' in Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 21.2 (2007) pp. 1-4 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17716284]
3. Maurer, M. et al, "The male beard hair and facial skin - challenges for shaving." in International Journal of Cosmetic Science 38.1 (2016) pp. 3-9 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27212465]
4. Kim, E. et al, 'Age-related changes in skin bio-mechanical properties: the neck skin compared with the cheek and forearm skin in Korean females' in Skin Research and Technology 19.3 (2013) pp. 236-241 [Accessible at: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/srt.12020/abstract]
5. Guo, E. et al, "Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use" in Dermatology Practical & Conceptual 7.1 (2017) pp. 1-10 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/]
6. Yosipovitch, G. 'Dry skin and impairment of barrier function associated with itch - new insights.' in International Journal of Cosmetic Science 26.1 (2004) pp. 1-7 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18494919]

go to top