OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Vette huid: tips en verzorging

Misschien voelt het soms niet zo, maar het is een zegen om een huid te hebben die neigt naar vet of gecombineerd. Dit betekent dat je huid goed geolied ofwel gesmeerd is. Naarmate je ouder wordt zal je minder snel last krijgen van lijntjes, kraaienpootjes of rimpels. Toch een voordeel. Tegelijkertijd wil je een vette huid wel goed verzorgen zodat onzuiverheden geen kans krijgen. Een vette huid in het gezicht heeft een goede reiniger nodig maar ook dagcrème voor de vette huid, juist om een verhoogde talgproductie tegen te gaan. Wanneer poriën blokkeren door een overmaat aan talg en dode huidcellen maak je veel sneller kans op ontstekingen, onzuiverheden, pukkeltjes en misschien wel acne. Hier lees je wat te doen tegen een vette huid, het beste te halen uit een vette huid in het gezicht, en ontdek je de ultieme vette huid tips.

Heb ik een vette huid?

Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid natuurlijke olie, ofwel talg, nodig om de huid soepel en goed ge-moisturized te houden. Mannen hebben vaker last van een vette huid op het gezicht, waarbij ze ook kans lopen op restlittekentjes. Je huidtype wordt bepaald aan de hand van hoeveel olie de huid op je gezicht produceert. Het volgende is karakteristiek voor een vet huidtype:

• De huid glanst en ziet of voelt aan het einde van de dag vettig aan;
• Make-up blijft niet goed zitten en lijkt er als het ware af te glijden;
• De vettigere zones van je gezicht hebben mee-eters, puistjes of andere vormen van acne;
• Poriën zijn zichtbaar vergroot, vooral op de neus, kin en voorhoofd.

Vette huid van het gezicht

Je kunt sneller een vette huid in het gezicht krijgen dan op het lichaam, omdat zich hier meer talgklieren bevinden. Een vette gezichtshuid is dus het resultaat van een overproductie van sebum in de talgklieren. Huidtypes kunnen met de jaren ook veranderen. Dus had je voorheen geen vette of gecombineerde huid maar nu wel? En vraag je je af of je op dit moment inderdaad een vette huid in het gezicht hebt? Doe de Vichy huidtype test. Dat kost je maar een paar minuutjes en dan ben je gelijk zeker van jouw huidtype. Plus welke verzorging bij specifiek jouw huid past. Dat zal een groot verschil maken.

Wat te doen tegen een vette huid?

Wat te doen tegen een vette huid: deze goed behandelen en glans zoveel mogelijk voorkomen. Hiervoor is passende verzorging van de huid belangrijk. Kies voor verzorging die de poriën niet verstopt en die de talgproductie reguleert waardoor puistjes, ontstekingen en mee-eters afnemen. Hiernaast is het belangrijk dat je voor ingrediënten kiest die het ontstekingsproces afremmen en zo ook roodheid verminderen. Dit is de eerste en belangrijkste stap als je je afvraagt wat te doen tegen een vette huid. De huid reinigen en verzorgen doe je dagelijks dus zorg dat je jouw gezicht mogelijk gevoelig voor uitbraken van acne (puistjes, mee-eters) niet verwaarloost.

Tips om een vette huid te verzorgen

Van voldoende water drinken tot gezond eten en natuurlijk verzorging: er zijn een aantal belangrijke vette huid tips die ervoor zorgen dat glans en onzuiverheden verminderen. Deze vette huid tips raken aan verschillende vormen van persoonlijke verzorging.

Tip 1: reinig de vette huid zodat poriën niet verstoppen

Het is belangrijk om de huid goed te reinigen zodat vuil, make-up en olie de poriën niet kunnen verstoppen. Kies voor producten tegen de vette huid die exfoliërende bestanddelen, zoals LHA, bevatten. Normaderm Reinigingsgel is speciaal ontworpen om onzuiverheden aan te pakken zonder de huid uit te drogen. Dit zeepvrije product bevat salicylzuur, totarol, eperuline en glycolzuur, geschikt voor dagelijks gebruik. In een test gaven 75% van de respondenten aan dat hun huid schoner en zuiverder aanvoelde na het product 28 dagen lang te gebruiken. Nog eens 67% gaf aan dat de textuur van hun huid erop vooruit was gegaan. Nog iets om op te letten: de vaak overproductieve talgklieren van de vette huid zorgt ervoor dat poriën meer zichtbaar zijn. Gebruik daarom na het reinigen een adstringerende lotion zoals Normaderm zuiverende lotion. De actieve ingrediënten hebben een porie-vernauwende werking en verwijderen de laatste restjes van het reinigingsproduct. Tot slot: druk zelf geen mee-eters uit! Mee-eters uitdrukken is niet de oplossing. Het trauma die je huid oploopt door mee-eters uit te drukken kan vervolgens resulteren in littekens. Een huidspecialist kan de mee-eters beter op professionele wijze verwijderen.

Tip 2: hydrateer de vette huid

Reinig en exfolieer je een vette huid te veel? Dan kunnen poriën en talgklieren gestimuleerd worden om nog meer talg en olie te produceren. Contraproductief. Het klinkt tegenstrijdig, maar de beste manier om deze vicieuze cirkel te doorbreken is hydrateren. Is de huid goed gereinigd dan volg je met een dagcrème die de vette huid met onzuiverheden aanpakt. De Normaderm dagcrème hydrateert en kalmeert, terwijl de glans van je huid wordt teruggebracht door te matteren. Na vier weken gaf 90% van de respondenten aan dat hun huid minder vet aanvoelde en dat poriën minder zichtbaar waren terwijl de huid wel gehydrateerd was. Daarnaast namen 75% van de onzuiverheden af bij dagelijks gebruik.

Tip 3: zo kies je een dagcrème voor de vette huid

Een bekend scenario: na het reinigen voelt je vette huid nog steeds olieachtig aan dus besluit je crème over te slaan. Maar het is nu juist belangrijk om dagcrème voor een vette huid te gebruiken. Een vettige substantie aanbrengen op je vette huid kan onnatuurlijk voelen, maar dat is helemaal niet nodig. Kies alleen wel voor crèmes speciaal voor jouw huidtype. Een crème op water- in plaats van oliebasis, zoals Vichy’s Normaderm Anti-Onzuiverheden dagcrème voor de vette huid. Deze biedt tot 48 uur hydratatie voor een stralend effect! Interessant gegeven: een vette huid is vaak het resultaat van een vochtarme huid. Hierdoor maakt je huid extra talg aan om de uitgedroogde huid weer soepel te maken. Agressieve ingrediënten op een vette huid kunnen je talgklieren juist triggeren. Met een hydraterende dag- of nachtcrème voor een vette huid zorg je ervoor dat het vochtgehalte van je huid weer in balans komt.

Tip 4: gebruik regelmatig een gezichtsmasker

Exfoliëren, exfoliëren, exfoliëren, dat is hier het magische woord. Voor elk huidtype valt exfoliëren aan te raden. Met exfoliëren verwijder je namelijk doelgericht vuil, talg, dode huidcellen uit de poriën. Kies een paar keer per week voor een heerlijk gezichtsmasker met houtskool dat rommel op je huid verwijdert.

Tip 5: gebruik make-up speciaal voor de vette huid

Je kunt je huid nog zo goed reinigen, maar als je vervolgens weer een vettig laagje make-up in je poriën smeert, heeft dit natuurlijk niet zoveel zin. Wil je ‘s ochtends een lik foundation of wat blush gebruiken? Vooral doen, alleen kies dan voor niet-comedogene make-up. Dit is make-up die de poriën niet verstopt doordat de formule bijvoorbeeld te veel olie bevat. De make-up van Vichy is hiernaast hypoallergeen, dus geschikt voor een gevoelige huid.

Tip 6: eet gezond

Wat je in je lichaam stopt is net zo belangrijk als wat je op je huid smeert. Voor veel mensen met een vette huid is een overdaad aan zout – denk: frites van de snackbar – niet best. Hierdoor raakt je huid gedehydrateerd en als reactie hierop gaan je talgklieren overproduceren. Volgens onderzoek kan rood vlees ontstekingen uitlokken en geraffineerd suiker verhoogt de productie van IGF-1, een peptide-hormoon dat een overproductie van talg kan veroorzaken. Snack rond vier uur ‘s middags liefst met een appel met een eetlepel ongezoete pindakaas of rijstwafels met verse guacamole. Zuivel heeft ook geen goede reputatie als het op een stralende, zuivere huid aankomt. Wil je persoonlijk advies? Maak dan een afspraak met je dermatoloog of een orthomoleculair voedingsdeskundige.

Tip 7: drink genoeg water

Als je niet genoeg gezuiverd water drinkt, kan je huid behoorlijk uitgedroogd en dus uitgeput raken. Zoals eerder aangegeven: hierdoor geeft je lichaam snel een seintje af om meer talg aan te maken. En laat dit nu het laatste zijn wat je wil bij een vette huid. Hiernaast spoel je door overvloedig H2O drinken (circa twee liter per dag) gifstoffen uit je lichaam. Je huid hydrateer je ook met waterrijke groenten, zoals komkommer en selderij.

Tip 8: sport regelmatig

Door een fikse sportsessie zweet je allerlei gifstoffen uit je lichaam. Het geeft je hiernaast een boost gelukhormonen, waardoor je een gezonde lifestyle ook gemakkelijker volhoudt. Maar let op: na hevig sporten wil je je vette huid wel weer goed reinigen. 

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top