OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Waarom vitamine C voor een gezonde, jeugdige huid en waarop letten?

Vitamine C is een krachtige antioxidant die je kunt vinden in serums en crèmes. Voordat je vitamine C in je huidverzorgingsroutine opneemt, is het weliswaar belangrijk om te weten welke concentratie, verpakking en formule te gebruiken voor jouw huidtype. Het mooie aan vitamine C: het neutraliseert schade door vrije radicalen (onder invloed van bijvoorbeeld dagelijkse luchtvervuiling) en beschermt de huid tegen UV-licht en andere agressors van buitenaf. Hiernaast blokkeert vitamine C de abnormale productie van pigmentatie om de huidskleur te egaliseren en donkere vlekken te vervagen.

Vitamine C in huidverzorging voor het gezicht staat vooral bekend als een mooi middel om de huid mee te verhelderen. Tegelijkertijd kan ook een rol spelen bij het verstevigen van de huid. Vitamine C wordt door huidspecialisten aanbevolen om de elasticiteit te verbeteren en de huid van het gezicht, de nek en het decolleté strakker te maken. Lees eerst alles over vitamine C voordat je eraan begint. Deze gids helpt je een heel eind op weg om vitamine C in je routine op te nemen.

Vitamine C op de huid smeren: waar moet je op letten?

Vitamine C is zowel een krachtig als extreem onstabiel ingrediënt, dus het is essentieel om het juiste product en de juiste dosering voor je huid te kiezen. Vitamine C in huidverzorgingsproducten verschijnt over het algemeen in concentraties van minder dan 5% tot maar liefst 30%. De bereikte resultaten zijn afhankelijk van de concentratie van het ingrediënt dat je gebruikt, maar een hoge concentratie is niet altijd beter. Dat laatste is belangrijk om te onthouden. Je wil vooral het juiste percentage vitamine C voor jouw huidtype- en wensen smeren.

Degenen met een zeer droge of gevoelige huid willen doorgaans vasthouden aan lagere concentraties vitamine C van ongeveer 5%. Deze concentratie werkt minder snel irriterend, resulterend in bijvoorbeeld een overmatig rode, schilferige huid.
 
Mensen met acne-gevoelige of vette huid of met meer serieuze pigmentatieproblemen (donkere vlekken) kunnen meestal hogere concentraties hebben. Waar ook op te letten bij vitamine C: er bestaat een verschil tussen in wateroplosbare derivaten van vitamine C en in olie oplosbare vitamine C's. Het is trouwens ook van belang dat de vitamine C die je gebruikt in de juiste flacon zit. Vitamine C vervliegt namelijk snel en daarom mag er geen zuurstof of licht bij komen. Let erop dat jouw vitamine C serum in een luchtdichte verpakking zit met bijvoorbeeld amberkleurig of ondoorzichtig glas om UV-licht tegen te houden. Het liefst bewaar je het vitamine C-product op een koele, donkere plek, dus niet in een vochtige badkamer. Anders kan de vitamine C oxideren. Is de kleur donker of troebel dan is deze al geoxideerd.

De beste vitamine C serums voor jouw huid

Er zijn verschillende typen vitamine C op de markt verkrijgbaar die in verscheidende serums en crèmes worden verwerkt. Het beste vitamine C serum voor jou persoonlijk is afhankelijk van jouw huid.

Sommige typen vitamine C zijn stabieler dan anderen, wat betekent dat ze niet zo snel oxideren. Sommigen hebben verschillende eigenschappen waardoor ze geschikter zijn voor bepaalde huidtypes. L-ascorbinezuur en natriumascorbylfosfaat zijn oplosbaar in water. Ze komen vaker voor in producten die lichtgewicht van textuur zijn en beter geschikt zijn voor een vettere huid.

Als je een droge, rijpe huid hebt, zijn vochtinbrengende producten met in vet oplosbare vormen van vitamine C, zoals ascorbylpalmitaat en tetrahexyldecylascorbaat, vaak het beste. Vichy’s Peptide C Anti-Aging Ampullen bevat 10% pure vitamine C, waarbij de formule is geoptimaliseerd voor elk huidtype. Naast vitamine C bevat dit serum ook anti-aging peptiden en hydraterend hyaluronzuur. Met deze superactieve formule ondersteun je de huid en verminder je rimpels van dag tot dag. De formule is optimaal houdbaar, omdat het in een kleine ampul voor éénmalig gebruik (ééntje per dag) komt. Ook de Liftactiv Glyco-C formule komt in ampulvorm. Deze formule is eveneens geoptimaliseerd voor alle huidtypes, maar bevat naast pure vitamine C een glycolzuurcomplex van 10%. Dit helpt, klinisch bewezen, tegen pigmentvlekken en restlittekens na bijvoorbeeld acne.

Vitamine C voor het gezicht

Het is zeker slim om vitamine C aan je dagelijkse verzorgingsroutine voor het gezicht toe te voegen. Vitamine C kan veel voor de huid van je gezicht betekenen: het is een van de meest krachtige topische antioxidanten die op dit moment maar beschikbaar is. Je kunt vandaag nog met vitamine C voor het gezicht beginnen en het op en duur dagelijks gaan gebruiken. Begin met drie keer in de week en bouw het gebruik rustig op. Het duurt daarna een aantal weken voordat je echt verbetering ziet in je teint.

Let wel op bij het combineren van vitamine C met andere huidverzorgingsproducten. Vermijd bij het gebruik van vitamine C voor het gezicht bijvoorbeeld benzoylperoxide. Benzoylperoxide kan de vitamine C namelijk doen oxideren en daardoor minder krachtig maken.

Houd hiernaast retinol en vitamine C gescheiden. De meeste huidverzorgingsexperts raden aan om 's ochtends vitamine C en' s avonds retinol aan te brengen. Breng na vitamine C in de ochtend ook altijd een zonnebrandcrème zoals UV-Age Daily aan. In tegenstelling tot hydroxyzuren of retinol maakt vitamine C de huid niet vatbaarder voor verbranden. Maar de krachtigste vormen van vitamine C zijn wel kwetsbaar voor blootstelling aan licht, en daarom moet het gebruik van vitamine C gepaard gaan met een breed spectrum UVA/UVB-dekking. Het goede nieuws is dat vitamine C, wanneer het onder een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 wordt aangebracht, de huid nog beter beschermt. Zie het als een vangnet om schade door vrije radicalen te neutraliseren die kan optreden doordat UV-licht de huid binnendringt.

go to top