OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Vochtarme huid: wat zijn de symptomen en hoe ga je ermee om?

'Het dagelijkse vochtverlies van de huid en het zweten tijdens het sporten of op een warme dag kunnen leiden tot een vochtarme huid’

Een vochtarme huid, velen hebben niet eens door dat ze er last van hebben. Stel, je boekt een facial om van je onzuiverheden af te komen. Maar verrassing! Jouw huid en acne blijken helemaal niks met elkaar van doen te hebben – niet eens verre bloedverwanten. Wat er wel speelt: je huid sterft simpelweg van de dorst. Een droge en een vochtarme huid worden meer dan eens als synoniem voor elkaar gebruikt, maar dat klopt niet. Zo kan een vette huid ook vochtarm zijn, waarbij dat vochtgebrek juist zorgt voor een signaal waardoor de huid meer talg gaat aanmaken. Resultaat: je huid ziet er vet of gecombineerd uit. Een vochtarme huid kan zodoende ook leiden tot verstoppingen zoals mee-eters. Terwijl de combinatie van een droge en vochtarme huid kan resulteren in craquelé op de huid, ofwel droogtelijntjes. Hieronder leggen we uit hoe je een gedehydrateerde huid kunt herkennen en hoe je deze oplost en voorkomt. 

Wat is een vochtarme huid?

Het sleutelwoord is hier: dehydratatie. Zodra dehydratatie optreedt, door natuurlijke processen zoals zweten en het verliezen van vocht via poriën, kun je een vochtarme huid krijgen. Belangrijk om daarbij te weten is dat de huid bestaat uit ongeveer 70 tot 80% van het water in ons lichaam. Dit draagt bij aan de stevigheid en de elasticiteit van onze huid. De hoornlaag, ofwel stratum corneum, bevat ongeveer 13% en de lederhuid bevat ongeveer 70% van het water. Samen vormen ze een cruciaal onderdeel voor de hydratatie van je huid.

Waardoor ontstaat een vochtarme huid?

‘Neem ook waterrijke groenten, door de dag bijvoorbeeld te beginnen met een groen sapje van selderij, spinazie en komkommer’

Het dagelijkse vochtverlies van de huid en het zweten tijdens het sporten of op een warme dag kunnen leiden tot een vochtarme huid. Zweten is een reactie van de huid op hitte, fysieke inspanning, stress en andere prikkels. Zweet zorgt ervoor dat de huid vocht en mineralen verliest. We onderzoeken welke effecten dagelijks vochtverlies op de huid heeft en hoe je dit tegen kunt gaan. 

Hoe weet je of je huid vochtarm of droog is?

Een gedehydrateerde huid is een huidconditie waarbij de huid dus over een gebrek aan water beschikt. Dit kan iedereen overkomen, welk huidtype of huidkleur je ook maar hebt. Doorgaans ziet een gedehydrateerde huid er dof uit en kan deze vroegtijdige tekenen van huidveroudering vertonen, zoals oppervlakkige rimpels en verlies van elasticiteit. De huid kan ook wat jeuken of kriebelen en de oogzone kan er wat vermoeider uitzien, met donkere kringen onder de ogen. Een handige tool is de zogenaamde ‘pinch test’. Deze is niet doorslaggevend, maar het geeft je wel richting. Voor alle zekerheid kun je natuurlijk navraag doen bij je facialist of dermatoloog. De test gaat als volgt: 

  1. Knijp een klein beetje huid van je wangen, buik, borst of de achterkant van je hand samen en houd een paar seconden vast.
  2. Als je huid gelijk terugveert, ben je waarschijnlijk niet gedehydrateerd.
  3. Als het een paar momenten kost voordat je huid terugveert, ben je waarschijnlijk wel gedehydrateerd.
  4. Herhaal dit proces desgewenst ook op andere delen van je huid.

Wat te doen aan een vochtarme huid?

‘De huid kan nog sneller vocht verliezen als de huidbarrière verzwakt is’

Terwijl je bij een droge huid simpelweg je huid kunt onderdompelen in bijvoorbeeld een rijke crème, is de optimale behandeling bij een vochtarme huid toch iets anders. Het klinkt heel logisch, maar allereerst: drink water! Interne hydratatie is een vitaal onderdeel van het verslaan van een vochtarme huid. Drink dus voldoende water (acht glazen per dag), eet waterrijke fruit- en groentesoorten alsook essentiële vetzuren zoals zalm. Begin de dag bijvoorbeeld eens met een groen sapje gemaakt van selderij, spinazie en komkommer. Houd hiernaast rekening met seizoenen, want juist in de winter kan jouw loeiende verwarming al het vocht uit je huid trekken. Dat schetst geen mooi plaatje – en dat is het ook niet. Wees spaarzaam met te heet douchen en zet bijvoorbeeld een luchtbevochtiger in je slaapkamer. Hoewel in plaats van een peperdure bevochtiger ook een grote vaas of kom met water kan helpen, of planten die veel zuurstof bieden. In de zomer: bescherm je huid tegen de UV-stralen, want direct zonlicht kan leiden tot dehydratatie van de huid.

Hoe herstel en hydrateer je de vochtarme huid?

‘De optimale hydraterende verzorging vult de nodige voedingsstoffen en mineralen, die je verliest tijdens het zweten, weer aan’

Het hydrateren van een vochtarme huid heeft alles te maken met het in balans houden van je vochtbalans. Dagelijks verliest je huid zo’n 500ml aan water (10). Acht glazen water per dag, perfect, maar na een intense Pilates of spinning sportles kun je extra vocht verliezen. Het is dus zaak om die interne watertank bij te vullen met meer. Dit vochtverlies vanuit de huid kan leiden tot dehydratatie en een trekkerige, gevoelige huid. Soms wordt de huid ook rood. En herstellen? Ja, dat is ook een belangrijke. De huid kan nog sneller vocht verliezen als de huidbarrière zwak is. Als die Stratum Corneum, ofwel ‘wapenschild’, verzwakt raakt dan hebben externe factoren (zoals droog weer en een agressieve reiniging van de huid) extra kans om het vochtpeil van je huid aan te tasten. Vichy’s Minéral 89 Booster (ook voor ogen) komt hier van pas. Een unieke combinatie van Mineraliserend Thermaal water van Vichy, voor het eerst in een concentratie van 89%, en Hyaluronzuur van natuurlijke oorsprong in één formule. Minéral 89 versterkt de huidbarrièrefunctie om de huid dag na dag sterker te maken tegen agressieve invloeden zoals vervuiling, stress en vermoeidheid. Een fijne formule om een vochtarme huid te verhelpen.


Huidverzorging en een vochtarme huid: wat helpt

‘Tijdens het sporten worden belangrijke mineralen en voedingsstoffen zoals natrium, kalium en calcium door het zweten uitgeput’

Natuurlijk kan een romige, maar olievrije nachtcrème mét Hyaluronzuur (die bijzonder veel water kan vasthouden) hierbij helpen. Maar er zijn nog twee ‘handlangers’ binnen huidverzorging. Allereerst exfoliëren: want terwijl dode huidcellen zich opstapelen bij een vochtarme huid worden moisturizers die je huid van vocht voorzien minder goed geabsorbeerd. Ten tweede: voeg een serum toe aan je beautyroutine. Dit is geen moisturizer, maar extra geconcentreerde verzorging. Verder tippen wij Aqualia Thermal, ontwikkeld om dagelijks vochtverlies vanuit de huid tegen te gaan. Je huid wordt hierdoor steviger en egaler. De producten van Aqualia Thermal werken op eenzelfde soort manier als je favoriete sportdrank met als doel: dehydratatie tegengaan. Smeer vlak na het sporten bijvoorbeeld de rehydraterende gel-crème van Aqualia Thermal. De hydraterende verzorging van Aqualia Thermal vult de nodige voedingsstoffen en mineralen, die je verliest tijdens het zweten, weer aan (11). Een perfecte zonbescherming voor bij het sporten is de Ultra-smeltende melkgel met SPF 50 van Ideal Soleil. Deze zonbescherming blijft bovendien goed zitten tijdens het transpireren of na het douchen. Ideaal voor een workout in de buitenlucht. Zo blijf je goed beschermt tegen de uitdrogende UV-stralen.

Wat te eten en drinken na het sporten bij een vochtarme huid?

Mineralen en voedingsstoffen zijn van vitaal belang om de prestaties van het lichaam tijdens het sporten te verhogen zonder fysieke schade te veroorzaken. Tijdens het sporten nemen de vochtgehaltes in het lichaam af en worden belangrijke mineralen en voedingsstoffen zoals natrium, kalium en calcium (5) door het zweten uitgeput. Als deze belangrijke mineralen en voedingsstoffen niet worden vervangen kan dit negatieve gevolgen hebben voor het lichaam en schade veroorzaken tijdens of na het sporten (6). Voorkom dit met een uitgebalanceerd dieet en door je lichaam na het sporten ‘aan te vullen’ met water dat verloren is gegaan. Bijtanken en vitamines aanvullen door mineraalrijk voedsel te eten of te drinken. Vis, bananen, spinazie, eieren en simpelweg water zijn allemaal voorbeelden van voedsel dat rijk is aan mineralen (7).

Welk effect heeft zweten op een vochtarme huid?

Zweet kan een negatief effect hebben op de huid in de vorm van Malassezia folliculitis - een soort gist dat van nature op de huid voorkomt en algemeen wordt aangeduid als zweetacne (8). Natuurlijk heeft niet iedereen met een vochtarme huid hier last van. Maar we bekijken deze aandoening eens nader: de gist komt bij mensen die te maken hebben met Malassezia folliculitis met name voor in de haarfollikels. Meestal wordt dit veroorzaakt door de hitte en vochtigheid die veroorzaakt wordt door transpiratie (9). Onderzoeken tonen aan dat er in de zomer een toename van acne ontstaat als gevolg van zweten en verhoogde vochtniveau ’s op de huid (10). Deze jeukende, rode pukkeltjes verschijnen meestal op de bovenkant van de borst, bovenrug, nek, kaaklijn en langs de haarlijn, inclusief het voorhoofd.


Wat te doen bij een vochtarme huid door Malassezia folliculitis?

Als je last hebt van Malassezia folliculitis zijn er enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om de verspreiding hiervan te verminderen. Deze omvatten gewoontes die je in je dagelijkse routine kunt opnemen, zoals douchen na het sporten, schone kleding dragen en make-up voor het slapen verwijderen. Over het algemeen is zweten goed voor de huid – mits je het verstandig aanpakt en hiermee rekening houdt in je dagelijkse verzorgingsroutine.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.


1. PubMed Health Glossary. [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022771/]
2. Cunningham, L. et al ‘Vital Signs (Body Temperature, Pulse Rate, Respiration Rate, Blood Pressure)’ in Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center. [Accessible at: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00866]
3. Tang, Y. et al, 'Relationships between micronutrient losses in sweat and blood pressure among heat-exposed steelworkers' in Industrial Health 54.3 (2016) pp. 215-223 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4939859/]
4. Tang, Y. et al, 'Relationships between micronutrient losses in sweat and blood pressure among heat-exposed steelworkers' in Industrial Health 54.3 (2016) pp. 215-223 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4939859/]
5. Montain, S.J. et al, 'Sweat mineral-element responses during 7h of exercise-heat stress.' in International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism 17.6 (2007) pp.574-82 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18156662]
6 Slavin, J.L. et al, 'Health Benefits of Fruits and Vegetables' in Advances in Nutrition an International Review Journal 3.4 (2012) pp. 506-516 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/]
7. Rubenstein, R.M. et al, 'Malassezia (Pityrosporum) Folliculitis' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 7.3 (2014) pp. 37-41 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970831/]
8. Pityrosporum Folliculitis in American Osteopathic College of Dermatology. [Accessible at: http://www.aocd.org/?page=PityrosporumFollicu]
9. Sardana K. et al ‘’Seasonal variation in acne vulgaris--myth or reality’ in The Journal of Dermatology (2002) pp. 484-488. [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12227481]
Pityrosporum Folliculitis in American Osteopathic College of Dermatology. [Accessible at: http://www.aocd.org/?page=PityrosporumFollicu]
10. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water (2010), European Food Safety Authority (EFSA)
11. Popkin, B.M. et al, "Water, Hydration and Health" in Nutrition Reviews 68.8 (2010) pp. 439-458 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/]
12. Johnsen, G. et al, "Estimation of In Vivo Water Content of the Stratum Corneum from Electrical Measurements" (2009) 3: pp. 8–12. [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2729992/]

go to top