OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Voorhoofdsrimpels voorkomen en verminderen, hoe doe je dat?

Rimpels in het voorhoofd kunnen geleidelijk ontstaan. Eerst zijn het fijne lijntjes wanneer je je wenkbrauwen optrekt, vervolgens blijven ze staan en worden ze dieper. Dit heeft uiteraard te maken met zichtbare huidveroudering. Er bestaan weliswaar opties om rimpels te verwijderen (ook zonder Botox) en te verminderen. Feitje: vooral mannen krijgen last van diepe voorhoofdrimpels naarmate ze ouder worden. Terwijl vrouwen bijvoorbeeld eerder lijntjes zien bij de ogen zoals kraaienpootjes. Voorhoofdrimpels, diepe groeven in het gezicht en vooral een fronsrimpel kunnen je er vermoeiend doen uitzien. Daarom is het vanuit esthetisch perspectief soms wenselijk om voorhoofdrimpels maar bijvoorbeeld ook oogrimpels te vervagen. In dit artikel bekijken we hoe je rimpels krijgt en hoe je er op een natuurlijke, cosmetische manier vanaf komt.

Wat zijn voorhoofdrimpels waaronder fronsrimpels?

Rimpels in het voorhoofd zijn de horizontale lijnen over jouw voorhoofd, vaak veroorzaakt door het herhaaldelijk optrekken van de wenkbrauwen. Sommige mensen hebben meer of diepere voorhoofdlijnen en fronsrimpels dan anderen vanwege een combinatie van genen en lifestylekeuzes. Daarbij hoort ook: niet voldoende smeren met zonnebrand. Lijntjes, vouwen en (frons)rimpels die in je huid vormen, verschijnen door verschillende factoren, waaronder leeftijd (plus de hoeveelheid jaren dat je onbeschermd in de zon hebt gezeten). Naarmate je ouder wordt, wordt je huid minder elastisch en kwetsbaarder. Een lagere talgproductie droogt je huid uit en laat je gezicht er gerimpelder uitzien. Het vet in je gezicht begint ook af te nemen, wat een losse, slappe huid en meer opvallende lijntjes veroorzaakt. Er bestaan twee soorten rimpels: dynamisch en statisch. Dynamische rimpels door het herhaaldelijk bewegen van het gezicht, zoals glimlachen of turen. Deze vervagen vaak direct nadat je gezichtsuitdrukking verandert. Statische rimpels blijven daarentegen altijd in jouw gezicht staan, ongeacht spierbewegingen. Ze ontwikkelen zich en verslechteren onder invloed van externe factoren. Naarmate je ouder wordt, worden dynamische rimpels statische rimpels, waardoor je blijvende expressielijnen krijgt.

Waardoor worden rimpels veroorzaakt?

Te veel blootstelling aan de zon, jarenlang roken en de jaren die passeren, dat zijn de voornaamste redenen voor jouw rimpels. Deze factoren dragen bij aan het dunner worden van de opperhuid, verlies van elasticiteit en kwetsbaarheid van de huid waardoor deze rimpelt. Je leeftijd is nu eenmaal je leeftijd, maar je hebt wel controle over je UV-blootstelling en rookgewoonten. Zonder zonnebrandcrème breekt blootstelling aan UV-licht het bindweefsel (collageen- en elastinevezels) af dat in de diepere huidlagen ligt. Deze afbraak zorgt ervoor dat de huid vroegtijdig verslapt en rimpelt. Het risico op matige tot ernstige voorhoofdrimpels zijn bij levenslange rokers meer dan twee keer zo groot dan bij niet-rokers. Veranderingen in levensstijl hebben dus zeker invloed op de vorming van rimpels waaronder voorhoofdrimpels en fronsrimpels.

Rimpels in het voorhoofd, manieren om ze te voorkomen en te verhelpen

Tegen zichtbare huidveroudering wil je jouw huid zowel van buiten als van binnenuit voeden en goed verzorgen. Een gezonde lifestyle zonder roken en overmatig alcohol drinken spelen mee om rimpels in het voorhoofd te voorkomen. Verder kun je op het gebied van verzorging het volgende doen tegen rimpels in het voorhoofd:

Rimpels verminderen door Retinol ofwel vitamine A

Retinoïden zijn vitamine A-derivaten die de celvernieuwing stimuleren en de productie van collageen stimuleren, waardoor rimpels zichtbaar verminderen. Retinoïde is de overkoepelende term voor al deze derivaten, waaronder retinol. Dit is verkrijgbaar in producten bij de apotheek. Retin-A is verkrijgbaar op recept. Retinoïden verminderen rimpels, verzachten de huid, egaliseren de textuur en vervagen pigmentvlekken. Al bestaat het risico op irritatie van de huid. Om roodheid en schilfering te voorkomen (tekenen dat de actieve vorm van retinol, een stof genaamd retinoïnezuur, werkt om meer collageen aan te maken) laat je de huid wennen door tweemaal per week retinol te gebruiken. Sluit af met een vochtinbrengende crème. Voer na een paar weken het gebruik op tot drie keer per week. Let op: retinoïden maken je huid gevoeliger voor UV-stralen dus gebruik het alleen ’s avonds en draag altijd SPF zoals Vichy’s UV-Age.

Antioxidanten

Antioxidanten - vitamine C, niacinamide of resveratrol - helpen vrije radicalen te neutraliseren. Vitamine C vind je onder meer in Vichy’s Peptide-C Anti-Aging Ampullen, hiernaast Vichy’s Anti-Oxidanten Booster en het vernieuwende anti-aging serum H.A. Epidermic Filler met hyaluronzuur en vitamine Cg. Vrije radicalen die schade aan onze huidcellen veroorzaken en daarom rimpels veroorzaken. Antioxidanten stimuleren ook de aanmaak van collageen wat goed nieuws is voor het tegengaan van een diepe voorhoofdrimpel. Advies: reinig de huid, breng onmiddellijk een serum vol antioxidanten aan en wacht vijf minuten voordat je zonnebrandcrème aanbrengt.

Alfahydroxyzuren

Alfahydroxyzuren (AHA's), waaronder glycolzuur, verhogen de celvernieuwing en stimuleren de productie van collageen. Hierdoor worden rimpels en fijne lijntjes na verloop van tijd minder zichtbaar. AHA's worden in lagere concentraties aangetroffen in vrij verkrijgbare reinigingsproducten en peelings voor thuis. In hogere concentraties in de vorm van chemische peelings toegediend door een dermatoloog. Glycolzuur heeft het kleinste molecuul van alle AHA's, dus het kan gemakkelijk de huid binnendringen. Glycolzuur zit (naast vitamine C) in Vichy’s doeltreffende Glyco-C ampullen voor dagelijks gebruik. Hierdoor verhoogt weliswaar ook de kans op irritatie, dus bij een gevoelige huid kun je dan beter kiezen voor bijvoorbeeld melkzuur of fruitzuur.

Dit zijn allemaal opties om voorhoofdrimpels te verwijderen zonder Botox. Wil je toch langs bij een gekwalificeerd huidspecialist dan kun je onder meer kiezen voor neurotoxine, waar Botox ook onder valt, om de spieren in je voorhoofd lam te leggen. Hierdoor zijn voorhoofdrimpels zo goed als niet meer zichtbaar. Andere behandelmethodes tegen voorhoofdrimpels: fillers, lasers, ultherapie en thermage, een zogenaamde threadlift of facelift.

De oplossing van Vichy

go to top