OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Waarom je wimpers kunnen uitvallen

Naast haaruitval, kun je ook specifiek te maken krijgen met overmatig verlies van je wimpers. Het is niet ongebruikelijk om af en toe een uitgevallen wimper op je wang te vinden –bijgeloof luidt dat je dan een wens mag doen. Maar als je vaker opmerkt dat een wimper uitvalt of het zijn meerdere wimpers tegelijkertijd dan kan dit een probleem zijn. Net als het haar op ons hoofd, gaan de kleine haartjes die onze ogen omlijsten, door verschillende fasen van groei, rust en verlies. Wordt wimperuitval meer uitgesproken en extreem dan kan dit verontrustend zijn, vooral als je niet zeker weet waarom het gebeurt. In dit artikel lees je waarom wimpers kunnen uitvallen en wat je hieraan kunt doen.

Waarom vallen wimpers uit?

Overmatig uitvallende wimpers (meer dan af en toe een enkeling) kunnen een teken zijn van interne of externe oorzaken, zoals auto-immuunziekte of trauma. Wimperuitval dient te worden beoordeeld door een gecertificeerd dermatoloog. Deze expert kan voor behandelbare oorzaken verschillende opties op recept uitschrijven. Soms is het uitvallen van wimpers tijdelijk, maar soms ligt er ook een medische oorzaak aan ten grondslag. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van wimperuitval.

Stress of trauma

Overmatig haaruitval (van het haar op je hoofd en/of je wimpers) komt vaker voor wanneer we meer stress dan normaal ervaren. Dit type haarverlies wordt telogeen effluvium genoemd, vaak gerelateerd aan een stressvolle gebeurtenis zoals een ziekte, operatie of emotionele stress. De stress veroorzaakt meer haren dan normaal om de telogene of 'rustende' fase van de haargroeicyclus in te gaan. Dit is de reden dat je hoofdhuid, wenkbrauwen en wimpers er dunner dan gewoonlijk kunnen uitzien.

Een andere manier waarop stress haaruitval kan beïnvloeden, is gedrag. De meeste mensen hebben namelijk de neiging om meer over het gezicht en in de ogen te wrijven als we gestrest zijn of zelfs aan onze wimpers plukken of er veelvuldig aan trekken – soms zelfs zonder dat je het bewust doorhebt.

Onderliggende medische problemen

Stress of trauma is de meest voorkomende oorzaak van wimperverlies, maar soms kan het worden herleid tot een medische aandoening. Als je merkt dat er veel wimpers ontbreken, kan dit een auto-immuunziekte zijn die alopecia areata wordt genoemd en die een ontsteking van de haarzakjes kan veroorzaken. Dit kan uiteindelijk leiden tot haar- of wimperverlies. Hormonen kunnen ook een rol spelen. Is er geen sprake van stress of gedrag waardoor je meer wimpers verliest, praat dan met je dermatoloog over andere oorzaken van alopecia. Oorzaken die te wijten kunnen zijn aan hormonale en/of endocriene veranderingen in het lichaam. De dermatoloog wil mogelijk aandoeningen zoals lupus of andere auto-immuunziekten uitsluiten.

Ontsteking, infectie of irritatie

Infecties op de wimperlijn, zoals strontjes, kunnen vaak leiden tot aanzienlijke ontstekingen die wimperverlies kunnen veroorzaken. Iedereen met tekenen van een infectie, zoals gevoeligheid en zwelling, wordt aanbevolen zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts en/of dermatoloog. Dat is niet de enige oorzaak van ontstekingen. Naast alopecia areata kan ontsteking het gevolg zijn van producten zoals oogmake-up of reinigingsmiddelen. Het gebied rondom de ogen is extreem gevoelig, dus zelfs als je niet gevoelig bent voor reacties elders op je lichaam, kan wimperuitval voorkomen.

Verkeerde wimperextensions- of lijm

Lijm en dergelijke zijn een van de meest voorkomende oorzaken van contactallergie en irritatie van de huid. Wimperextensions kunnen echter de meest waarschijnlijke boosdoener zijn. Bij het kiezen van wimperextensions zijn kleinere en fijnere extensions minder belastend voor de wimper. Individuele, fijne wimpers zorgen voor een delicatere verwijdering van wimpers. Terwijl sets met een groter volume dikkere wimpers je natuurlijke wimpers kunnen verzwaren en moeilijker te verwijderen zijn. Je kunt korte, gebroken wimpers krijgen door per ongeluk de wimperverlenging los te trekken en de wimper bij de rand van de lijm te breken. Tegelijkertijd is het zo dat wimpers een groeicyclus volgen, dus het kan verontrustend zijn als je grote wimpers met aangehechte extensions op je wang ziet vallen. De kans bestaat weliswaar dat je die wimper toch verliest, maar zonder een extension erbij was je dat waarschijnlijk helemaal niet opgevallen.

Verkeerd reinigen

Als je de neiging hebt om je gezicht wat hardhandig te wassen, kun je overwegen om het vooral rondom je ogen wat rustiger aan te doen. Zo geef je je natuurlijke wimpers hun langst mogelijke leven. Trekkracht kan ervoor zorgen dat wimpers die kwetsbaar zijn en/of op het punt staan ​​uit te vallen sneller loskomen. Liever dep je met een milde reiniger de ogen – niet wrijven – en dep je het gebied daarna zachtjes droog met een handdoek. Je wimpers zullen je dankbaar zijn, net als de dunne, kwetsbare huid rondom de ogen die vatbaar is voor rimpels.

Het is belangrijk om op olie gebaseerde reinigingsmiddelen te gebruiken om make-up te verwijderen, vooral valse wimpers. Kokosolie of babyolie kan worden gebruikt als gemakkelijke thuismethode om wimperlijm los te maken. Begin door de olie zachtjes op de wimperlijn aan te brengen en in te masseren. Gebruik warme kompressen met water om over het gebied te deppen en herhaal dit totdat je voelt dat de lijm oplost. De combinatie van olie en zachte warmte kan de lijm afbreken zonder je wimpers of ogen te beschadigen.

go to top