OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat doet stoppen met roken voor je huid?

Natuurlijk weten we allemaal dat roken niet goed is. Niet voor je lichaam. Niet voor je brein. En al helemaal niet voor je uiterlijk. Zo onthouden rokers hun huid van zuurstof, versnellen het verouderingsproces en putten hun lichaam uit. De nicotine uit sigaretten beperkt namelijk de hoeveelheid vitamines die je lichaam opneemt. Rokers hebben bovendien een hogere kans op huidkanker (vooral plaveiselcelcarcinoom). Dat komt omdat de effecten van UV-zonlicht worden versterkt door het roken. Het goede nieuws: het herstel van de huid na het stoppen met roken treedt verbazingwekkend snel in. Zodra je stopt, begint je huid zichzelf gelijk te repareren. Je ervaart een verbeterde doorbloeding van de huid. Dit betekent dat zuurstof en voedingsstoffen terugkomen. Plus een afname van ontstekingen. Sommige veranderingen kunnen permanent zijn, maar hoe langer je roken opgeeft hoe meer je huid en haar eigen genezingsmechanismen zullen hervatten. Tijd voor een herstel van de huid door voorgoed te stoppen met roken.

De gevolgen van stoppen met roken voor je huid

Volgens sommige wetenschappers is roken nog slechter voor je huid dan zonnebaden, dus tel uit je verlies. Van een bleek gezicht tot een snel verouderende huid, meer pukkeltjes en tragere wondgenezing. Sommigen claimen zelfs dat hun psoriasis verdwijnt na gestopt te zijn met roken – waarschijnlijk omdat de huid onder minder stress (een bekende trigger van psoriasis) staat. Als je net gestopt bent met roken kan een enkeling een onzuivere huid krijgen of wat uitslag zien, omdat je lichaam simpelweg alle gifstoffen eruit gooit. Met de tijd zal dit verdwijnen en zal je huid zelfs verbeteren. Hieronder nog een paar voordelen van stoppen met roken.

Gezonde kleur op je wangen

Roken tast dus de bloedvaten aan, die zuurstof en voedingsstoffen aan het hele lichaam afgeven.
Wanneer de huid deze essentiële voedingsstoffen niet meer krijgt, verandert deze – of je nu jong of oud bent. Rokers lijken daarom vaak bleek of hebben een ongelijkmatige teint als gevolg van hun nicotinegewoonte. De gevolgen van stoppen met roken: weer een gezonde kleur op je gezicht en een minder grijzige, bijna letterlijk assige, ondertoon.

Minder snel oud

Roken zal je huid ernstig verouderen, zo simpel is het. Dat is duidelijk te zien aan de huid van verstokte rokers. Roken zorgt voor een versnelling van het verouderingsproces van de huid via een aantal mechanismen. Denk aan: verminderde zuurstofvoorziening en de schadelijke effecten van de deeltjes in de rook zelf. Het zal je misschien verbazen, maar een rookgewoonte levert meer rimpels op dan blootstelling aan UV-licht. Sommige experts schatten zelfs dat de effecten van roken op de huid twee keer zo erg zijn. De gevolgen van stoppen met roken: je wordt huid wordt minder snel oud.

Verklein de kans op mondrimpeltjes

Door te roken krijg je zogenaamde ‘dynamische rimpels’. Rokers gebruiken de spieren rond hun mond en ogen meer dan niet-rokers.Om de rook in te ademen, plooien de lippen zich. Deze repetitieve beweging van de periorale spieren (rond je mond) en lippen leidt tot lijnen die soms een ‘rokersmondje’ worden genoemd. Als je de rook eenmaal uitademt, kringelt de rook omhoog in je gezicht en ogen. Hierdoor knijp je de ogen wat dicht en krijg je oogrimpels. Deze beweging in combinatie met de chemicaliën die de zeer tere huid rond je ogen ontnemen, leidt tot kraaienpootjes.

Aanmaak collageen

Er zitten duizenden chemicaliën in tabaksrook. Deze chemicaliën veroorzaken, naast het gebrek aan voedingsstoffen en zuurstof, de vernietiging van collageen en elastine. Slecht nieuws, aangezien collageen en elastine je huid kracht en elasticiteit geven. Het niet zo optimale resultaat: een slappe huid, slappe bloedvaten en een ongelijkmatige huidverkleuring. Stop je met roken en raakt je collageen en elastine weer op peil (waar mogelijk) dan kun je ook rekenen op minder wallen en donkere cirkels rond je ogen.

Minder nieuwe rimpels

Door te stoppen met roken krijg je ook minder nieuwe rimpels. Roken leidt namelijk tot meer vrije radicalen in je huid. Dit zijn onstabiele moleculen die de goede moleculen om hen heen vernietigen, waaronder collageen en elastine die er juist voor zorgen dat je huid rimpelvrij blijft. Ter verduidelijking: vrije radicalen klampen zich vast aan gezonde cellen en beschadigen deze op zo’n manier dat dit kan leiden tot een ruwe huid, minder volume en rimpels. Antioxidanten zoals vitamine C en E (tip: Vichy’s vitamine C-ampullen en H.A. Epidermic Filler Serum) helpen deze reactieve zuurstofsoorten te absorberen en te stoppen. Roken vermindert niet alleen de bloedstroom, en daarmee de afgifte van deze nuttige antioxidanten. Het put ook de natuurlijke antioxidanten in je lichaam uit. Door te stoppen met roken krijgt je huid weer toegang tot belangrijke bouwsteentjes zoals collageen en elastine en antioxidanten. Resultaat: minder nieuwe rimpels.

Minder last van klachten zoals puistjes

Rokers krijgen vooral vaak last van puistjes op de wangen. Hoewel het overal op het lichaam kan voorkomen. Roken verhoogt bovendien de talg-peroxidatie en vermindert vitamine E in het lichaam. Talg of sebum is de olieachtige stof die in de poriën wordt aangetroffen. Wanneer deze poriën door onder meer talg verstopt raken, kunnen niet-ontstoken mee-eters en comedonen op de huid verschijnen. Wie stopt met roken zal in het begin misschien wat meer last krijgen van puistjes, maar na ongeveer een maand moet dit opklaren. Mocht dit het geval zijn, kan Normaderm Phytosolution ook helpen.

Een betere genezing van wondjes

Elke keer dat je een sigaretje opsteekt, voorkom je eigenlijk dat je huid goed kan ademen. Terwijl dit uiteraard heel belangrijk is. Je longen zijn misschien het meest voor de hand liggende slachtoffer van sigarettenrook die zichzelf door je keel dwingt, maar roken beperkt ook de bloedtoevoer naar de huid. Die verminderde doorbloeding heeft zowel gevolgen op korte als op lange termijn waaronder een verhoogd risico op infectie. Dit betekent dat acnelittekens of andere wondjes een stuk langzamer genezen als je een roker bent.

Gele verkleuring aan handen door nicotine wordt minder

De tabak brandt en de nicotine-rook kringelt omhoog richting de wijsvinger waar het gele vlekken veroorzaakt. Rokers kunnen hierdoor echt gele handen krijgen, vooral als je de sigaret voortdurend helemaal oprookt en de tabak en nicotine dus bijna fysiek je vingers raakt. Wie stopt met roken kan zeker verwachten dat gele vlekken op handen, vingers, nagels verminderen.

Huidtips voor als je stopt met roken

Je kunt je huid nadat je helemaal gestopt bent met nicotine ondersteunen met een aantal verzorgingstips. Eet gezond en neem vitamine zoals met name A, C, K en D. Reinig de huid dagelijks goed om deze te helpen herstellen. Drink voldoende water en hydrateer de huid ook van buiten uit met een vochtinbrengende crème. De Minéral 89-lijn bestaat voor 89% uit Vichy Vulkanisch Water. Dit water is rijk aan mineralen en helpt de huidbarrière herstellen.

go to top