OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat gebeurt er met calcium en vitamine D als u 50 wordt?

Het lijkt een excuus om met uw gezicht – of in bikini – volop in die warme zonnestralen te gaan zitten: vitamine D. Het is toch altijd goed om daar iets meer van te krijgen? Het ligt iets genuanceerder dan dat. Ja, vitamine D bedient aan scala aan functies: het bouwt aan bonen en spieren, het heeft ontstekingsremmende kwaliteiten en het helpt het lichaam enzymen en proteïnen aan te maken. Tegelijkertijd krijgt uw hoeveelheid vitamine D ook een klap zodra u de overgang nadert, vertelt expert Anne le Pillouer. Calcium in het lichaam wordt daarbij ook minder. Een calciumtekort heeft een sterke impact op uw algehele gezondheid. Dit kan u down maken, uitgeblust en energieloos. Al zijn er gelukkig manieren waarop u de consistentie kunt bewaren, bijvoorbeeld door supplementen in te nemen. Zo legt expert Anne le Pillouer uit. Pak pen en papier. Tijd om te noteren.

Tekort aan vitamine D: de voornaamste reden voor dalende calciumwaardes tijdens de overgang

‘Te weinig vitamine D zorgt voor een verminderde opname van calcium in het lichaam, wat ook zijn uitwerking heeft op de huid’

Te weinig vitamine D zorgt voor een verminderde opname van calcium in het lichaam, met name in onze botten wat kan resulteren in botbreuken. Het heeft ook zijn uitwerking op de huid. Calcium is een klein ion (atoom of molecuul) en een onmisbare boodschapper van de huidcapaciteit op celniveau. Dit speelt een rol in het correct overbrengen van boodschappen tussen huidcellen, zodat deze in harmonie kunnen functioneren. Deze disbalans in calcium in de oppervlakkige huidlaag verandert ook de pH-waardes, die toenemen naarmate vrouwen ouder worden. Met deze verandering kan de huid gevoeliger worden. Zo kunnen vrouwen huiduitslag en een snel geïrriteerde huid ontwikkelen. Als u een bestaand huidprobleem heeft, zoals eczeem of rosacea, kan dit verergeren. De helft van de vrouwen in de overgang nemen calciumsupplementen. Vitamine D is daarbij ook onontbeerlijk: laat uw waardes checken en bestel wat fijne druppels vitamine D! De verandering in pH binnen de oppervlakkige huidlaag kan namelijk ook de huidbarrièrefunctie verstoren. Die barrière wordt gevoeliger en meer vatbaar voor allergieën en infecties. Tot slot heelt de huid ook minder snel.

Belangrijk om te onthouden:

- Wat er met calcium-waardes gebeurt vanaf uw vijftigste levensjaar is een gevolg van minder vitamine D, want dit voorkomt dat calcium goed wordt geabsorbeerd door het lichaam.
- Het gebrek en daling aan vitamine D en calcium zal zeker andere disfuncties in het lichaam uitlokken, dus het is beter om zo snel mogelijk te beginnen met calcium en vitamine D-supplementen.

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

go to top