OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Hoe ontstaan puistjes en onze 15 tips tegen puisten

Acne tegengaan

Pukkeltjes kunnen uit het niets opduiken. Dit scenario herken je wellicht: gisteren was er nog niets te zien, en nu zit er ineens een puistje… waarom? Dit heeft te maken met hoe je huid functioneert, hoe het wordt verzorgd, zelfs met wat je eet. Je kunt vervolgens met hardnekkige middelen, zoals tandpasta, in de weer gaan. Waarna je al snel een rood, schilferig plekje overhoudt die nog moeilijker te bedekken is met concealer. Het liefst pak je de oorzaak natuurlijk bij de wortel aan. Lees hier alles over het ontstaan van pukkeltjes door acné of een hormonale uitbarsting en wat je eraan kunt doen voor blijvend resultaat.

Wat zijn puisten precies?

Puistjes zijn een onderdeel van acne. Het is een kleine pustel of papel, die ontstaan wanneer talgklieren verstopt raken. Dit leidt tot rode, gezwollen bultjes gevuld met pus die soms pijnlijk kunnen zijn.

Welke soorten zijn er?

Van pukkels op je voorhoofd en neus tot op je wangen, er zijn verschillende soorten. Allereerst, lokaliseer waar je onzuiverheden door acné of een hormonale uitbraak vandaan komen. Zo kun je een onzuiverheid aanpakken voordat deze zijn gezicht aan het oppervlak laat zien. De plek op je gezicht geeft veel weg over de oorzaak.

Pukkels op je voorhoofd en neus

In deze zone kunnen acné en puistjes voorkomen bij een vet huidtype. Bacteriën van een mobiele telefoon kunnen de bacteriegroei extra stimuleren. Gebruik daarom bijvoorbeeld liever oordopjes om een telefoontje aan te nemen.

Pukkels op kin, nek en kaaklijn

Wanneer je puistjes ontdekt op deze plekken heeft dit vaak te maken met hormonale schommelingen. Dit kan bijvoorbeeld komen door de pil, maar ook wanneer je zwanger bent. Als je zwanger bent kun je eveneens last krijgen van pigmentvlekken.

Gistpuistjes

Gistpuistjes ofwel acne zijn technisch gezien niet hetzelfde als puistjes, omdat ze niet ontstaan door verstopte talgklieren maar door een gist dat bij ons allemaal op de huid leeft: Malassezia.

Hoe ontstaan puistjes?

Dermatoloog Philippe Deshayes legt aan Vichy-lezers uit: ‘Een talgklier is bedoeld om talg af te scheiden, dat soms niet goed kan worden weggewerkt. Dan ontstaat er een verstopping bij de opening. Komt dat talg vast te zitten dan ontstaat er een puistje.’ Maar als een puistje verergert en van een eenvoudigemee-eter verandert in een groot en pijnlijk rood puistje is er meer aan de hand. Deze is dan besmet met bacteriën. De oorzaak? Simpelweg doordat bepaalde bacteriën die in ons milieu en in de gebruikelijke bacterieflora van onze huid voorkomen zich voeden met talg. Zij vermeerderen dan snel in de talgklier en veroorzaken een ontsteking.

Tips om puisten te voorkomen

Er zijn een aantal hulpmiddelen om puisten te voorkomen, want voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Er zijn verschillende oorzaken voor puistjes. Het is hierbij zaak om de volgende ‘geboden’ te volgen om je acné te behandelen:

Rust

Probeer stress te voorkomen.

Gezond eten

Gevarieerde voeding bomvol vitaminen zoalsvitamine C.

Goede reiniging en passende dagelijkse gezichtsverzorging

Zo voorkom je dat de poriën verstopt raken. Hierover verderop meer.

Tips om puisten te verwijderen

Zijn je pukkels er eenmaal dan kun je nog heel wat doen om te voorkomen dat een puistje erger wordt of dat bacteriën zich verspreiden. Let op het volgende.

Wel of niet uitknijpen?

Absoluut niet. Hiermee zet je de deur wagenwijd open voor bacteriën en dus voor risico's als infectie en littekens.Mee-eters verwijderen? Dit vereist ook een speciale aanpak. Let ook op dat je de puistjes, je gezicht, je huid niet steeds aanraakt. Onbewust raken onze handen een puistje gemiddeld 65 keer per dag aan. Daarmee wordt het risico op een bacteriële besmetting verveelvoudigd.

Verwijder snel

Om puisten te verwijderen zou jeNormaderm Hyaluspot tegen puistjes kunnen proberen. Stip aan en het puistje verdwijnt binnen 48 uur zichtbaar. Dit is geen middel dat je over je hele gezicht (bij acné) wil gebruiken, maar af en toe om een opvallende pukkel uit te drogen en te desinfecteren zodat deze snel verdwijnt van binnenuit.

Was handen zo vaak mogelijk

Bacteriën zijn overal om ons heen, op een toetsenbord, op het autostuur, op je mobiele telefoon. Zorg er daarom voor dat je je handen regelmatig spoelt met water.

Camoufleer

Gebruik make-up om de aandacht te trekken naar dat deel van het gezicht waar geen pukkeltje te zien is. Denk: je ogen als je een puistje op je kin hebt.Verder kun je natuurlijk doeltreffende producten gebruiken om de roodheid te camoufleren zoals SOS Coverstick.

Gebruik de juiste verzorging

Liefst geen zeep voor je gezicht, maar specifieke verzorgingsproducten tegen onzuiverheden. Denk aanVichy’s Normaderm-lijn. Zeep of andere agressieve zeepproducten schuren de huid en verwijderen de hydrolipide laag die de huid beschermt tegen uitdroging. Door de aangetaste barrièrefunctie krijgen schadelijke invloeden van buitenaf (vrije radicalen, bacteriën, etc.) meer ruimte.

Sla pure alcohol, citroen of tandpasta over bij acné

Met deze huis-tuin-en keukenmiddeltjes kun je de huid namelijk uitdrogen of kunnen roodheid of vervelende irritaties ontstaan. Hierdoor wordt het probleem uiteindelijk juist benadrukt in plaats van opgelost. Is de huid gedehydrateerd (watook kan voorkomenbij een vette huid) dan geeft de huid een signaal af dat deze meer talg moet aanmaken waardoor je weer meer kans loopt op verstoppingen. Een vicueuze cirkel.

Gebruik geen scheerschuim op zeepbasis

Puistjes en scheren gaan niet goed samen, want de zeep schuurt de huid en stimuleert een overproductie van talg. En dus loop je meer kans op puistjes.

Verwijder altijd make-up

Make-uprestjes verstoppen de poriën van de huid en verhogen de kans op het verschijnen of ontsteken van een puistje. Kies ook voorhypoallergene make-upen vooral niet-comedogene producten om je huid te reinigen.

De beste huidverzorging bij acné en puistjes

Acné doen verdwijnen is zeker mogelijk wanneer je een goed behandelplan hebt met adequategezichtsverzorging. Raadpleeg hiervoor ook je dermatoloog. Gebruik een dagcrème voor alle typen imperfecties: mee-eters, poriën, glimmende huid, roodheid, vlekjes en een onregelmatige teint.
 
Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top