OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat is een exfoliant?

Een exfoliant is een product dat specifiek is ontworpen om dode huidcellen te verwijderen. Hiernaast stimuleert het de vernieuwing van de huid omdat het dode huidcellen verwijdert zodat er een nieuw, fris velletje tevoorschijn kan komen. Exfoliëren helpt bij het verbeteren van de textuur alsook de helderheid van de huid, het verminderen van verstopte poriën, het verwijderen van onzuiverheden en het bevorderen van een gezondere uitstraling. Exfolianten kunnen fysieke scrubs zijn, waarbij bijvoorbeeld minuscule bolletjes als het ware over de huid worden geschuurd, of chemische exfolianten die gebruik maken van zuren om de huid te exfoliëren ofwel dode huidcellen los te weken. 

Welke soorten exfolianten zijn er?

In de basis zijn er fysieke scrubs, die je over de huid scrubt, en hiernaast BHA-exfolianten en AHA-exfolianten. Het verschil hiertussen is als volgt: 
 
- Exfoliërende scrub 
Het gebruik van een exfoliërende scrub is een andere manier om de huid te exfoliëren. Deze scrubs bevatten fijne deeltjes die zachtjes over de huid wrijven en dode huidcellen verwijderen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van scrubs, vooral als je een gevoelige huid hebt, omdat ze de huid kunnen irriteren indien ze op een te ruwe manier worden gebruikt. Milde scrubs kunnen op het gezicht en decolleté worden gebruikt.   
 
- AHA exfoliant 
AHA staat voor alpha-hydroxyzuur, en dit type exfoliant werkt voornamelijk aan het oppervlak van de huid. AHA-exfolianten helpen bij het verwijderen van dode huidcellen, verhelderen de teint en ondersteunen de celvernieuwing. Voorbeelden van AHA's zijn glycolzuur, melkzuur en fruitzuren zoals citroenzuur. AHA’s zijn doorgaans geschikt voor een droge huid, een wat rijpere huid en ook wanneer iemand last heeft van hyperpigmentatie ofwel pigmentvlekken.  
 
- BHA exfoliant  
BHA is een exfoliant dat bijvoorbeeld salicylzuur kan bevatten als actief ingrediënt. BHA staat voor beta-hydroxyzuur. Salicylzuur is een type BHA dat effectief is bij het exfoliëren van de huid. Een BHA exfoliant werkt door de bindingen tussen de dode huidcellen te verbreken, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden verwijderd. Het dringt diep in de poriën door en het helpt overtollig talg op te lossen, verstoppingen te verminderen en de huidtextuur te verbeteren. Het heeft ook kalmerende eigenschappen, waardoor het zeer geschikt is voor mensen met acne-gevoelige of vette huid.  
Salicylzuur heeft ook keratolytische eigenschappen, wat betekent dat het de huid kan helpen bij het bevorderen van de celvernieuwing. Hierdoor kan het helpen bij het verminderen van fijne lijntjes, het verbeteren van de teint en het verminderen van verstopte poriën. 

Wat zijn de effecten van een exfoliant op de huid?

Exfolianten kunnen helpen bij een grove huidtextuur, onzuiverheden, fijne lijntjes en rimpels maar ook hyperpigmentatie en donkere vlekken. Chemische exfolianten, zoals BHA- en AHA-exfolianten, werken door het gebruik van zuren zoals salicylzuur of glycolzuur om de dode huidcellen op te lossen. Exfolianten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder cleansers, toners, serums en maskers. Exfoliant cleansers en exfoliating cleansers zijn reinigingsproducten die exfoliërende eigenschappen bevatten. Ze combineren het reinigen van de huid met het verwijderen van dode huidcellen. 

Hoe vaak moet ik de huid exfoliëren?

Dat hangt volledig af van welke soort exfoliant je gebruikt en hoe krachtig de formule is. Het wordt aanbevolen om het gebruik van een AHA of BHA exfoliant rustig op te bouwen: start met een lagere concentratie AHA, zoals 5%. Breng een AHA of BHA (salicylzuur) exfoliant eerst eens per week in de avond aan en bouw – naarmate de huid gewend raakt en goed reageert – op naar een paar keer per week. Gebruik hierbij goede zonbescherming en een goede moisturizer. Volg ook altijd de instructies op de verpakking van jouw exfoliant of scrub. 

Hoe integreer je een exfoliant in je gezichtsverzorgingsroutine?

Je kunt een exfoliant gebruiken na het reinigen in de avond en voor serum en/of crème. Een aantal doeltreffende opties van Vichy: 
 
- Vichy Double Glow Peel Mask 
Dit masker biedt een combinatie van fysieke en chemische exfoliatie en is geschikt voor alle huidtypen, inclusief een gevoelige huid. Het helpt de huid te exfoliëren, de teint te verhelderen en de huidtextuur te verbeteren. 
 
- Vichy Normaderm 3-in-1 Scrub + Cleanser + Mask 
Deze 3-in-1-formule werkt als een scrub, reiniger en masker. Het is speciaal ontwikkeld voor de vette en acne-gevoelige huid. Deze scrub helpt bij het exfoliëren van dode huidcellen, het verminderen van onzuiverheden en het verbeteren van de huidtextuur. 
 
- Vichy Liftactiv Night Peptide-C Ampoules 
Deze ampullen bevatten een combinatie van exfoliërende ingrediënten, waaronder salicylzuur, om de huid 's nachts te vernieuwen en te exfoliëren. Ze zijn geschikt voor alle huidtypen en helpen bij het verminderen van rimpels, het verhelderen van de teint en het verstevigen van de huid. 

go to top