OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Serum: wat is het en wat doet het?

Artikelen Facecare

Wat is een serum, dat is een veel gestelde vraag. Een serum ofwel gezichtsserum is niet hetzelfde als een crème. In een notendop: het is geconcentreerder met actieve ingrediënten zoals vitamine C waardoor het specifieke huidproblemen – van pigmentvlekken tot puistjes of diepe rimpels – gerichter aanpakt. Een opvallend verschil tussen een serum en een crème: serums komen vaak in kleinere flacons, want je hebt slechts enkele druppels nodig voor resultaat. Van anti-huidveroudering tot extra hydratatie; een serum kan heel veel doen voor de huid. In dit artikel leggen we uit wat een serum precies doet, welk serum wellicht geschikt is voor jouw huidtype en huidproblemen en hoe je een serum van dag tot dag gebruikt.

Wat is een serum?

Wat is een serum: serums zijn huidverzorgingsproducten ontworpen om hoge concentraties van specifieke actieve ingrediënten aan de huid af te geven. Er zijn veel verschillende soorten serums op de markt die verschillende taken uitvoeren, variërend van hydratatie tot het verhelderen van de huid met pigmentvlekken. Je kunt ze vaak herkennen aan een heldere formule, op gelbasis of vloeibaar. Vaak zijn serums minder dik dan een vochtinbrengende crème. Wat een serum dus is: een concentraat met zeer doelgerichte bestanddelen om specifieke huidproblemen aan te pakken.

Serum voor het gezicht

Er zijn verschillende soorten serums voor het gezicht. Verschillende serums met een selectie van actieve ingrediënten en passende texturen die uiteenlopende voordelen bieden voor de huid.

Zo zijn er anti-aging serums voor het gezicht, vaak verrijkt met anti-aging ingrediënten zoals fruitstamcellen, teunisbloem, druivenpitextract, vitamine C, peptiden, groeifactoren en alfahydroxyzuren (AHA's). Hyaluronzuur serums zijn ook geliefd om tekenen van zichtbaar collageenverlies op de huid op te vangen. Hierdoor oogt je huid op den duur steviger. Onder anti-aging serums vallen natuurlijk ook specifiek liftende serums.

Er zijn ook verhelderende serums voor het gezicht die helpen tegen pigmentvlekken. Vaak bevat zo’n serum voor het gezicht ingrediënten zoals groene thee, grapefruit, vitamine E en vitamine C.

Er bestaan serums die specifiek acne helpen bevechten door de poriën vrij te maken, overtollige olie en talg te absorberen en roodheid of irritatie te minimaliseren. Gunstige ingrediënten voor het bestrijden van acne zijn salicylzuur, alfahydroxyzuur (AHA) en bèta-hydroxyzuur (BHA), glycolzuur, citroenzuur, zink en botanische extracten.

Hydraterende gezichtsserums werken samen met je moisturizer om de huid van voldoende vocht te voorzien. Ideaal voor een droge huid. Voor het dorstlessen van een uitgedroogde huid zoek je naar ingrediënten zoals glycerine, hyaluronzuur, aloë vera, ceramide en vitamine E.

Exfoliërende serums zijn geschikt voor elk huidtype en zorgen ervoor dat je huid weer gaat stralen. De belangrijkste ingrediënten in exfoliërende gezichtsserums zijn alfahydroxyzuren zoals glycolzuur of melkzuur, retinol, enzymen uit planten- of fruitextracten en citroenzuur.

Tot slot zijn herstellende gezichtsserums bedoeld om de natuurlijke herstelfuncties van de huid, zodat je huid in de kern kan genezen, te ondersteunen. Zo’n serum voor het gezicht werkt ook tegen vrije radicalen waardoor de huid vroegtijdig kan verouderen.

Vaak combineert één serum diverse eigenschappen, zoals anti-aging en liftend, exfoliërend en verhelderend.

Wat doet een serum?

Een serum heeft vaak meer dan één functie. En wat een serum precies doet, dat is ook afhankelijk van welk serum je kiest. Over het algemeen bevatten serums actuele antioxidanten, waaronder vitamine A, C en E. Ze bevatten ook actuele retinolen en ingrediënten die de teint egaliseren. Als laagje onder vochtinbrengende crèmes werken serums als gerichte behandeling van rimpels, pigmentvlekken en roodheid. Wat een serum dus doet: het heeft talloze anti-aging voordelen zoals het omkeren van zichtbare tekenen van huidveroudering, verhelderen, exfoliëren, het aanpakken van zichtbare tekenen van acne en het helpen herstellen van de huid. Identificeer je belangrijkste huidproblemen en kies op basis daarvan een serum.

Verschil serum en crème

Er is zeker verschil tussen een serum en een crème, want een serum is veel geconcentreerder. Zo bevatten serums in de meeste gevallen een hoger concentraat aan actieve bestanddelen. Vaak hydrateren serums bijvoorbeeld effectiever dan zelfs de zwaarste crèmes. De moleculen kunnen op het diepste niveau in de huid doordringen voor hydratatie. Terwijl zwaardere crèmes vaak op de bovenste huidlaag blijven zitten. Hydraterende serums vervangen je vochtinbrengende crème niet, maar ze kunnen de hydraterende effecten van jouw vochtinbrengende crème versterken. Dat is dus het voornaamste verschil tussen een serum en een crème voor dag of nacht.

Hoe gebruik je een serum

Met een serum en een dag- of nachtcrème breng je éérst het serum aan en daarna de crème. Een serum is zo samengesteld dat het zeer snel wordt opgenomen door de huid. Als de crème eerst wordt aangebracht, remt dat de opname van de actieve werkstoffen in het serum. De vloeibare texturen van gezichtsserums worden snel opgenomen door de huid en laten geen laagje achter. Wij adviseren om naast een hydraterend serum af te sluiten met een goede dag- of nachtcrème voor de gevoelige huid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

Intensieve verzorging - Nutrilogie - Vichy - Dagcrème

Nutrilogie 1

Intensieve verzorging voor droge huid.

( 4 beoordelingen )

go to top