OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat is glycolzuur?

Waarschijnlijk reinig en voed je de huid al dagelijks. Bovendien is het aanbevolen om ook een exfoliërend product op te nemen in je huidverzorgingsroutine. Exfoliëren reinigt diep en haalt dode huidcellen weg waardoor de huid fris en stralend blijft. Nu zijn er voor exfoliëren verschillende opties: van salicylzuur tot melkzuur.  In dit artikel bespreken we glycolzuur, ook bekend als glycolic acid, dat tot de Alpha Hydroxy Acids (AHA's) behoort. Lees hier alles over exfoliëren met glycolzuur en welke exfoliant met glycolzuur te kopen voor jouw huid. Dit ingrediënt komt veelal voor in een crème, serum of reiniger.  

Wat is glycolzuur?

Glycolzuur is een stof die vaak op natuurlijke wijze wordt afgeleid van onder meer suikerriet en die veel wordt ingezet als huidverzorgingsingrediënt. Glycolzuur is daarbij bedoeld om de huid te exfoliëren en de celvernieuwing te bevorderen. Dit ingrediënt is een van de meest populaire alfahydroxyzuren, ofwel AHA's: chemische moleculen die ook als exfoliant fungeren en van nature voorkomen in bijvoorbeeld melk en suiker. 
 
Andere AHA’s zijn onder meer melkzuur, appelzuur, citroenzuur, pyrodruivenzuur en wijnsteenzuur. De verbinding van glycolzuur kan effectief je poriën binnendringen om talg en bacteriën te verwijderen (om onder meer een acne-gevoelige huid te behandelen) plus de productie van collageen te stimuleren. 

Wat doet glycolzuur met je huid?

Glycolzuurproducten kunnen een mooie aanvulling zijn op je huidverzorgingsroutine. Een aantal voordelen voor de huid:
 
- Stimuleert collageen  
Glycolzuur kan de huid dieper binnendringen en de collageenproductie onder het huidoppervlak stimuleren. Hierdoor kunnen ook acnelittekens in de huid minder zichtbaar worden. 
 

  • Heeft anti-aging eigenschappen 
Glycolzuur is technisch gezien een exfoliant, maar heeft ook hydraterende eigenschappen. Net zoals hyaluronzuur heeft het de eigenschap om water vast te houden. Dit helpt de huid voller te maken en fijne lijntjes en rimpels te verminderen.  
 
- Ondersteunt een acne-gevoelige huid  
Glycolzuur is een exfoliant die dode huidcellen verwijdert, waardoor je huid kan ademen en zichzelf kan vernieuwen. Consequent gebruik van glycolzuur kan poriën ontdoen van overtollig talg, waardoor puistjes minder voorkomen. Glycolzuur helpt ook het ontstaan van mee-eters en puistjes te voorkomen. 
 
- Egaliseert de teint  
Exfoliërende peelings en behandelingen met glycolzuur kunnen helpen poriën zichtbaar te verkleinen en de huid te verjongen. Hiernaast kan glycolzuur helpen om hyperpigmentatie, zonschade, melasma of pigmentvlekken te verminderen.

Zeker als je net begint met glycolzuur wordt het niet aanbevolen om een product met glycolic acid dagelijks te gebruiken. In het begin kun je huidverzorging met AHA’s het beste eens of twee keer per week gebruiken. In ieder geval totdat je huid eraan gewend is geraakt. Hoe vaak je glycolic acid kan gebruiken, hangt dus af van de tolerantie van je huid, maar ook je huidtype, leeftijd en de sterkte van het ingrediënt in een product. Glycolzuur is verkrijgbaar in verschillende concentraties. De krachtige concentraties worden meestal aangetroffen in chemische peelings in salons en bij dermatologische klinieken. Percentages in behandelingen voor thuis zullen niet veel hoger zijn dan 20%. Met een gevoelige of rijpe huid is het beter om een crème of serum met glycolzuur eens per week te smeren.

Hoe gebruik je glycolzuur in je huidverzorgingsroutine?

Een serum of crème met glycolzuur kun je het beste ’s avonds smeren, omdat het ’s ochtends je huid vatbaarder kan maken voor zonnestralen. Smeer een exfoliant na het reinigen en tonen en sluit altijd af met een hydraterende crème. Al is het een lichte moisturizer om eventuele droogte, irritatie en roodheid te voorkomen en tegen te gaan. Vichy biedt de volgende producten met glycolzuur: 
 
- LiftActiv B3 Serum tegen Pigmentvlekken 
Met een combinatie van glycolzuur en andere peeling-ingrediënten zorgt dit serum voor een egale en stralende teint. Hiernaast bevat het serum Niacinamide (Vitamine B3) om pigmentvlekken zichtbaar te verminderen. 

  • Normaderm probio-BHA serum  
Dit serum met salicylzuur en glycolzuren is speciaal geformuleerd om onzuiverheden (op welke leeftijd dan ook) aan te pakken die worden veroorzaakt door hormonen.  

Is glycolzuur goed voor alle huidtypes?

Over het algemeen is glycolzuur geschikt voor alle huidtypes, maar mensen met een gevoelige huid dienen het gebruik ervan rustig op te bouwen. Dit ingrediënt is met name geschikt voor mensen met een vette, acne-gevoelige huid.

Kun je glycolzuur gebruiken in combinatie met retinol?

Ja, je kunt zowel glycolzuur als retinol in je huidverzorgingsroutine opnemen. Meng ze alleen nooit en gebruik ze op verschillende tijdstippen van de dag of week om irritatie te voorkomen. Wil je er maar één gebruiken dan is retinol beter voor het aanpakken van rimpels en fijne lijntjes, terwijl glycolzuur werkt als een exfoliant om de huidtextuur te egaliseren.

Heeft glycolzuur bijwerkingen?

Glycolzuur kan je huid uitdrogen. Heb je al een droge huid dan wil je voor formules met een lage sterkte kiezen en deze maar één of twee keer per week gebruiken. Glycolzuur kan ook een licht tintelend gevoel veroorzaken, wat volkomen normaal is. Voelt dit meer branderig aan dan is het belangrijk om onmiddellijk met het gebruik van het product te stoppen. Een ander neveneffect van glycolzuur is dat het je huid gevoeliger maakt voor UV-stralen. Daarom kun je het beter ’s avonds gebruiken en overdag een product met SPF.

go to top